Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Türkiye İnovasyon Endeksi'nde 49'uncu sırada - İş-Yaşam Haberleri

        Her yıl Dünya Fikri Haklar Örgütü (WIPO), Cornell Üniversitesi ve INSEAD iş birliğinde hazırlanan Global İnovasyon Endeksi 2019 açıklandı.

        Bu yıl 129 ülkenin değerlendirildiği endeks, dünya nüfusunun yüzde 91.8, dünya GSYH’sinin yüzde 96.8’ini kapsıyor. İlk 10 ülke ise İsviçre, İsveç, ABD, Hollanda, İngiltere, Finlandiya, Danimarka, Singapur, Almanya ve İsrail şeklinde sıralanıyor.

        İnovasyon girdileri ve çıktıları olarak iki alt endeksten oluşan raporda, Türkiye bu yıl 129 ülke arasında 49'inci sırada yer aldı.

        Rapora göre Türkiye, inovasyon girdi alt endeksinde 56’ncı sırada yer alırken, inovasyon çıktı alt endeksinde ise 49’uncu sırada yer alıyor. Girdi alt endeksini, kurumlar, insan sermayesi/araştırma, altyapı, pazar gelişmişliği ve iş gelişmişliği oluştururken, çıktı alt endeksinde, bilgi teknolojileri ve yaratıcı çıktılar yer alıyor.

        REKLAM

        Endekse göre Türkiye, dahil olduğu Kuzey Afrika ve Batı Asya ülkeleri bölgesinde ise 5’inci sırada bulunuyor.

        Türkiye’nin 5 yıllık performansı dikkate alındığında girdi tarafında, devletin online hizmetleri, e-devlet uygulamaları, brüt sermaye performansı başlıklarında güçlü olduğu, ortaöğretim (öğrenci başına devlet harcamaları), ortaöğretimde öğrenci başına öğretmen ortalaması ve küresel Ar-Ge firmalarının ortalama harcamaları başlıklarında ise zayıf olduğu görülüyor.

        Türkiye’nin çıktı tarafındaki güçlü yanlarına bakıldığında ise, en az iki ofisi olan patent bürosu varlığı, kişi başına gayri safi yurt içi hasıla artışı, verimlilik artışı ve tasarım sayılarındaki artış dikkat çekerken, zayıf olan yanların ise kümelenme gelişimi, fikri mülkiyet haklarından elde edilen kazanç ve bilgi ve teknoloji destekli iş yeri modeli tasarım alanları olduğu gözlemleniyor.

        REKLAM

        AYNI PATENTE 3 KİŞİ BAŞVURUYOR

        Destek Patent tarafından yapılan Global İnovasyon Endeksi analizine göre, Türkiye’de patent almaya yönelik bir eğilim olduğu, fakat patent başvurularında yeterli sayıya ulaşılamadığı için ticarileşmenin zayıf olduğu görülüyor.

        Bu durum, şirketlerin yeni gelişmelere yetişebilmesi ve büyüyebilmesi için fikri mülkiyet haklarına sahip çıkmalarının önemini gözler önüne seriyor.

        Analizde, Türkiye’de Ar-Ge çalışmaları/harcamalarının, kültürel ve yenilikçi hizmetlerin ihracatının çok güçlü olduğu fakat fikri mülkiyet haklarından elde edilen kazancın başvuru sayısı az olduğu için yeterli seviyede olmadığına dikkat çekiliyor.

        Destek Patent tarafından yapılan değerlendirmeye göre, raporda dikkat çeken bir başka konu ise kümelenme gelişiminin yeterli seviyede olmaması. Buna göre, ABD ve Japonya’da aynı patent için 10 kişi başvuru yaparken, Türkiye’de bu rakamın üniversiteler hariç en fazla 3 kişi olduğu ifade ediliyor.

        REKLAM

        TASARIM ALANINDA 4 YILDIR BİRİNCİYİZ

        Raporun 5 yıllık değerlendirmesine göre Türkiye, tasarım alanında son 4 yılda birinciliğini koruyor. Bu veri, 3 yıl önce ekonomiye katma değer yaratacak ve uluslararası pazarda rekabet gücünü artıracak Ar-Ge ve Tasarım Faaliyetlerinin desteklenmesi hakkında çıkan kanunun karşılık bulduğunu ortaya koyuyor.

        F

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ