-
Konya'nın Halkapınar ilçesin bağlı İvriz Mahallesi'nde yer alan kaya anıtı, 'İvriz Kültürel Peyzajı' adıyla 2017 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesine alındı.
-
DHA'nın haberine göre Geç Hitit döneminin önemli eserleri arasında yer alan kaya anıtı üzerinde Arami, Asur ve Frig etkileri de gözlenmekte.
-
Çevresindeki akarsularla birlikte doğal bir güzelliğine sahip olan kaya anıtı, dünyada tarım üzerine yapılan tek kaya anıtı olma özelliğini taşıyor. Yaklaşık 3 bin yıllık tarihi olan kaya anıtı bereketi simgeliyor.
-
Halkapınar Belediyesi İvriz Kaya Anıtı sorumlusu Musa Balcı, Hititlerin bu bölgeyi seçmesindeki nedenlerin toprak yapısının potasyum ve kalsiyum bakımından zengin olması ve su kaynakların çokluğu olduğunu belirterek, şunları söyledi:
-
"Tarım üzerine yapılan dünyanın tek kaya anıtı olma özelliğini taşıyor. Dünyada eşi benzeri yok. Bu insanlar burada tarım yapmışlar. Bu alanlarda üzüm ve buğday yetiştirmişler. Bu toprakları işlemişler. Burayı seçmelerinin sebebi toprağının ve suyunun iyi olması."
-
Son Dakika
-
Canlı Yayın
-
Keşfet
- Gündem
- Ekonomi
-
Dünya
- Spor
- Magazin
-
Gastro
-
Kadın
- Sağlık
-
Yazarlar
-
Yaşam
-
Çocuk
- Teknoloji
-
Kültür Sanat
-
Röportajlar
-
Kısayol
-
Grafik Haber
- Galeri
- Video
- Akıl Oyunları
-
Yerel Haberler
- Servisler
- Portallar
-
Hafta Sonu
- 7x24
-
Vefat
-
Künye
Copyright © 2020 - Tüm hakları saklıdır.
Habertürk Gazetecilik A.Ş.
Habertürk Gazetecilik A.Ş.
YORUMLAR