Lise ve üniversitede silahlı saldırılar artıyor! Mesele güvenlik mi yoksa silaha erişim kolaylığı mı?
Türkiye, son 9 ayda üç üniversitede dehşet yaşadı. Eskişehir'de araştırma görevlisi Volkan Bayar, fakültenin içinde 4 akademisyeni katletti. Ankara'da 2 Ocak'ta Ceren Damar Şenel, kopyadan işlem yaptığı öğrencisi Hasan İsmail Hikmet'in kurşunlarının hedefi oldu. Son olarak da dün Konya'da Y.D., S.K. isimli öğrenciyle konuşmak için fakültenin kapısına pompalı tüfekle dayandı. HABERTÜRK, pompalı tüfek ve silahla üniversiteye ve liselere nasıl bu kadar kolay girildiğini uzmanlarına sordu. Üniversitelerde olası saldırıları önlemek için 'duyarlı kapı', eğitimli özel güvenlik, cezai yaptırımların artırılması ve kurumların güvenlik olgusunu ciddiye alması gerektiği bir kez daha ortaya çıktı
ABONE OLSadece dokuz ay önceydi... Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nde, 5 Nisan 2018'de, araştırma görevlisi olan Volkan Bayar, fakültenin 3. katında Dekan Yardımcısı Mikail Yalçın, Fakülte Sekreteri Fatih Özmutlu, araştırma görevlisi Yasir Armağan ile öğretim üyesi Yard. Doç. Dr. Serdar Çaylak'ı silahla öldürdü, 3 kişiyi yaraladı. Bayar hakkında, akademisyenlere sözlü ve fiili hakaret nedeniyle daha önce idari soruşturma açıldığı belirtildi.
TARİH: 2 OCAK, YER: ANKARA
Yeni yılın ikinci günüydü... Ankara'da Çankaya Üniversite Hukuk Fakültesi'nde araştırma görevlisi olan Ceren Damar Şenel'in odası, kopye çekerken yakalayıp idari işlem yaptığı öğrencisi Hasan İsmail Hikmet tarafından basıldı. Genç akademisyen öğrencisi tarafından darp edilip, silahla öldürüldü.
POMPALIYLA FAKÜLTEYE GELDİ
Son olayın adresi ise Konya Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi'nin önü oldu. 25 yaşındaki Y.D., arkadaşlık teklifini kabul etmeyen aynı fakültenin 4'üncü sınıf öğrencisi S.K. ile "konuşmak" için pompalıyla okuluna gitti. Tüfeği boğazına dayayan ve S.K ile görüşmek istediğini söyleyen Y.D., polisin bir saat süren ikna çalışmasının ardından tüfeğiyle birlikte teslim oldu.
SALDIRIYA DAVETİYE ÇIKARIYOR
Her üç olayın ortaya koyduğu acı gerçek ise üniversitelerimize silah ya da pompalı tüfeğin rahatlıkla girmesi oldu. HABERTÜRK, olası bir katliama davetiye çıkarabilecek bu durumu uzmanlarıyla mercek altına aldı ve okullara bir silahın nasıl bu kadar kolay girebildiği sorusuna yanıt aradı.
"DUYARLI KAPILAR OLMALI"
Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Timur Demirbaş, üniversitelerde silaha karşı önlem alınmasına ilişkin şunları ifade etti: "Üniversite ve resmi kurumlarda önlem mahiyetinde yapılması gereken ilk şey 'duyarlı kapılar' hayata geçirilmelidir. Havalimanlarına, AVM'lere, adliye ya da cezaevine girerken nasıl üzerinde silah olan biri kapıdan geçemiyorsa on binlerce öğrencinin okuduğu üniversitelerde duyarlı kapı önlemi düşünülmelidir. Bugün maliyeti fazla olduğu için bu kapılar yerine kampusün 10 kapısına güvenlik personeli dikilmektedir.
Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Timur Demirbaş.