Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya "Uranyum stoklarını devretme ilkesi reddedilmektedir" | Dış Haberler

        ABD ile İran heyetleri arasındaki müzakerelerin İsviçre'nin Cenevre şehrinde gerçekleştirilen 3. turu tamamlandı.

        Umman aracılığında yapılan görüşmelerin ardından, Umman Dışişleri Bakanı Bedr bin Hamed el-Busaidi açıklamada bulundu. El-Busaidi, "ABD-İran müzakerelerini kaydedilen önemli ilerlemenin ardından tamamladık. Teknik düzeydeki görüşmeler, haftaya Viyana'da yapılacak." ifadelerini kullandı.

        İRANLI YETKİLİDEN AÇIKLAMALAR

        İranlı bir yetkili, "Zenginleştirmeyi kalıcı olarak sıfırlama, nükleer tesisleri sökme ve uranyum stoklarını devretme ilkesi tamamen reddedilmektedir." dedi.

        Al Jazeera’ye açıklama yapan ismi açıklanmayan İranlı üst düzey bir yetkili, "Çözüm önerimiz, nükleer silah istemediğimizi kanıtlayan teknik ve pratik yollar ve veriler içermektedir. Önerimiz, uranyum zenginleştirmenin egemen bir hak olduğunu teyit etmekte ve sınırlı bir süre için zenginleştirmeye geçici bir dondurma önermektedir." dedi.

        Görüşmelerin İran'ın füze kapasitesi ya da savunma kapasitesiyle ilgili olmadığını belirten İranlı yetkili, "Zenginleştirmeyi kalıcı olarak sıfırlama, nükleer tesisleri sökme ve uranyum stoklarını devretme ilkesi tamamen reddedilmektedir." ifadelerini kullandı.

        REKLAM

        Önerilerinin Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) gözetiminde uranyum stoklarının düşük zenginleştirme seviyelerine indirilmesini ve "özellikle ekonomik boyutta ortak çıkarların" sağlanması yönünü içerdiğini söyleyen yetkili, "Cenevre'deki önerimiz siyasi olarak ciddi, teknik olarak yaratıcı ve derhal bir anlaşmaya varmak için gereken her şeyi içermektedir." değerlendirmesinde bulundu.

        Yetkili, sundukları önerinin esas olarak ABD yaptırımlarının kaldırılması ve ABD'nin endişelerinin giderilmesine odaklandığını belirtti.

        "ABD HEYETİ HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRADI"

        ABD merkezli haber platformu Axios'un haberine göre, ABD Özel Temsilcisi Steve Witkoff ile Başkan Donald Trump'ın damadı Jared Kushner, müzakerelerde İran tarafından duyduklarından ötürü hayal kırıklığına uğradı.

        Heyetler, bu sabah İsviçre'nin Cenevre şehrinde başlayan ve yaklaşık 3 saat süren görüşmenin ardından açıklama yapmadan Umman Büyükelçiliği rezidansından ayrılmıştı.

        Öğleden sonra tekrar bir araya gelen heyetler, müzakerelere devam etti.

        *Fotoğraf: Associated Press, temsilidir

        ÖNERİLEN VİDEO

        Ardahan-Şavşat kara yolunda karla mücadele eden ekiplerin üzerine çığ düştü

        Olumsuz hava koşulları nedeniyle ulaşıma kapatılan Ardahan-Şavşat kara yolunun Sahara Geçidi mevkisinde ekipler çalışma yaptı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ