Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Borsa Volatilite nedir? Volatilite yatırım için önemli midir? - Borsa Haberleri

        "Volatilite nedir" sorusu son günlerde vatandaşlar tarafından sıkça araştırılanlar arasında görülüyor. Volatilite, finans piyasalarında var olan belli bir ürünün zaman içerisinde yaşadığı fiyat dalgalanmasıdır. Fiyat oynaklığı olarak da tanımlananvolatilite fiyatın her iki yönlü hızlı hareket etmesini ifade ediyor. Bu dalgalanmanın ölçümünün yapılabilmesi için genellikle standart sapma kullanılması yöntemi ön plandadır. Finansal açıdan belirsizlik yaşanmasında artış yaşandığı dönemlerde volatilitenin yükseldiği gözlemlenir.

        VOLATİLİTE NEDİR?

        Volatilite'nin sözlük anlamı "oynaklık veya dalgalanmadır". Finansal piyasalar açısından bu deyim, çeşitli finansal varlıklarda iniş ve çıkışlar biçiminde ortaya çıkan fiyat değişimlerini ifade etmek için kullanılıyor. Bu çerçeveden baktığımızda bir finansal varlığın uzun dönem ortalaması olarak ortaya çıkan ortalama fiyatından sapmalar bize volatiliteyi, bu sapmaların oranı da volatilitenin derecesini gösterir. Finansal varlıkların risklerini ölçmek için genel olarak belirli zaman aralıklarında ortaya çıkan fiyat değişimlerinin standart sapmaları ölçülür. Fiyatlarda ortaya çıkan iniş ve çıkışlar ne kadar sık ve yüksekse volatilite ve risk de o kadar yüksek demektir. Volatilite ölçümü için geliştirilmiş riskler vardır. Bu tür iniş ve çıkışlar genellikle risklerde hızlı değişimleri ortaya koyduğu için volatilite piyasanın risk artışı olarak yorumladığı durumu ortaya koyar.

        VOLATİLİTE YATIRIM İÇİN ÖNEMLİ MİDİR?

        Volatilite, finans piyasalarında yatırım yapmaya hazırlananlar için son derece büyük bir öneme sahiptir.

        ▶ Finans piyasasındaki risk oranı hesaplanarak yatırımcıların yatırım planlamasını doğru yapabilmesinde etkilidir.

        ▶ Yüksek volatiliteye sahip yatırım araçlarına yatırım yapanlar aynı zamanda yüksek risk almış sayılır. Aksine düşük volatiliteye sahip araçlara yatırım yapanların riski ise daha düşüktür.

        ▶ Bir yatırım enstrümanında volatilitenin yüksek yada düşük olduğunun bilinmesi yol gösterici olarak kayıp yaşanmasını engeller.

        Haberi Hazırlayan: Mehmet Kılıç
        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ