Yalta Konferansı nedir, ne zaman yapıldı? Yalta Konferansı tarihi, önemi ve kararları
Yalta Konferansı 2. Dünya Savaşı sona ermek üzereyken, savaş sonrası ortaya çıkacak olan yeni dünya düzenini tartışmak ve hangi bölgenin kimin denetimi altında olacağını belirlemek adına toplanmış olan konferanstır. Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin Yalta kentinde toplanan bu konferansta alınan kararlar 2. Dünya Savaşı sonrası iki kutuplu bir dünya düzeninin ortaya çıkmasına da sebep olmuştur. Ayrıntılar yazımızın devamında…
Savaş sonrası Almanya ve Polonya’nın durumu gibi konuların netleştirilmesinin de konuşulduğu bu konferansta ortak bir barış sistemi kurulması da kararlaştırılmıştır. Peki, Yalta Konferansı toplanma amacı nedir? Yalta Konferansı tarihi kaçtır? İşte, tüm detaylar…
Yalta Konferansı Nedir?
Yalta Konferansı, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin Kırım şehrinde yer alan Yalta’da toplanan bir konferanstır. Savaş sonrası kurulacak yeni düzenin belirlenmesi, kurulacak olan bu düzende savaşı galip olarak bitirecek olan devletlerin sahip olacağı haklar gibi konuların tartışıldığı Yalta Konferansı tarihi 4 – 11 Şubat 1945’tir.
Peki, Yalta Konferansı’na katılan devletler hangileridir? Yalta Konferansına, tarihi kaynaklarda Üç Büyükler (Big Three) olarak adlandırılan Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere ve SSCB katılmıştır. Sovyetler Birliğinin önemli tatil kentlerinden biri olan Yalta’da gerçekleşen bu konferansta Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Roosevelt, İngiltere Başbakanı Churchill ve Sovyetler Birliği lideri Stalin bir araya gelmiştir.
Yalta Konferansı Amacı
Savaş esnasında Polonya topraklarında meydana gelen değişim ve savaş sonrası Almanya’nın bölünmesi gibi konuların tartışıldığı bu konferans, alınan kararlar itibariyle tüm dünyanın güçler dengesini yeniden belirlemiştir.
Yalta Konferansı Maddeleri
ABD, İngiltere ve SSCB’nin katıldığı ve 4 – 11 Şubat 1945 yılında düzenlenmiş olan Yalta Konferansı kararları şu şekilde sıralanabilir:
Yalta Konferansı Önemi
Yalta Konferansı, savaş sonrası için Avrupa’nın yeni düzenini ve siyasi haritasını belirlemiş olması açısından büyük bir önem taşımaktadır. Bunun yanında Soğuk Savaş’ın temellerini atan konferans olarak da bilinen Yalta Konferansı, her ne kadar bir uzlaşı ile sonuçlanmış olsa da ABD ve SSCB’nin nüfuz alanlarını genişletmeleri açısından oldukça dikkat çekicidir.