Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam En çok izlenen 'anne' filmleri!
        1

        Sherrybaby

        2

        FİLMİN KONUSU:

        Hapishaneden çıkan uyuşturucu bağımlısı Sherry’nin amacı küçük kızına kendini kabul ettirmektir. Biz bu ‘temizlenme’ sürecini senarist-yönetmen Laurie Collyer’ın inandırıcı yaklaşımı ile hissederiz. Maggie Gyllenhaal burada alkolik-keş karakteri çok iyi canlandırınca onunla duygulanmak da kolaylaşır. Acımak ile özdeşleşmek arasındaki çizgi anlamlıdır.

        3

        Aşk ve Küller (Blue Valentine) (2010)

        4

        FİLMİN KONUSU:

        Annelik içgüdüsü nelere kadirdir? Derek Cianfrance, başka birinden hamile kalıp Dean ile evlenen Cindy’nin psikolojisini incelemiştir burada. Bu durumun temelinde evliliğin genelini tesiri altına alan bir ‘anne-bebek’ ilişkisi vardır. Michelle Williams’ın performans katkısıyla annenin niyeti ve fedakarlığı yürek burkan cinstendir.

        5

        Sırlar ve Yalanlar (Secret & Lies) (1996)

        6

        FİLMİN KONUSU:

        Öz annesinin (Blethyn) işçi sınıfından bir kadın olduğunu öğrenen siyahi bir kadının (Marianne Jean-Baptiste) yaşadığı şokun öyküsü… En İyi Film dahil beş dalda Oscar adaylığı kazanan film, usta İngiliz yönetmen Mike Leigh imzalı. Brenda Blethyn buradaki ‘anne’ rolüyle Altın Küre (Drama) ve BAFTA zaferlerine ulaşıp yükselişe geçmişti.

        7

        Stella Dallas (1937)

        8

        FİLMİN KONUSU:

        Kendisinden zengin bir adamla evlenen Stella Dallas, sinema tarihinin sembol annelerindendir. Barbara Stanwyck’in canlandırdığı bu karakter, kızı Laurel için her şeyi yapabilir. Ama aynı zamanda da kocasından boşanmamak, hakkını yedirmemek için direnir. Burada Stanwyck’in yanı sıra 20 yaşındaki Anne Shirley de Oscar’a aday olmuştu.

        9

        Sahtekar (Changeling) (2008)

        10

        FİLMİN KONUSU:

        Angelina Jolie’nin de anne olabileceğini gösteren eser, Eastwood’un en iyilerindendir… 1930’ların Büyük Buhran döneminin göbeğinden bir ‘kaybolan çocuk’ öyküsüdür mesele. Polisiye araştırmasını da, melodram dozunu da, Jolie’yi de abartmadan işine dönemin dokusuyla ulaşmıştır. Oğlu için her şeyi verebilecek donuk suratlı anne figürünü unutmak ne mümkün…

        11

        Aramızda Kalsın (Divine Secrets of Ya-Ya Sisterhood) (2002)

        12

        FİLMİN KONUSU:

        Tiyatro yazarı Siddalee, mutsuz geçen çocukluk günlerinin sırlarını Time’a verdiği röportajda açıklar. Bu durum fazla konuşmadığı aksi annesi Vivi’nin sinirlenmesine yol açacaktır. Böylece korumacı ‘Ya-Ya Kardeşliği’ devreye girecektir… Ellen Burstyn, Maggie Smith, Sandra Bullock, Ashley Judd gibi oyuncularla kalite kazanan film, kadın edebiyatçı Rebecca Wells imzalı…

        13

        Bitmeyen Yollar (Tumbleweeds) (1999)

        14

        FİLMİN KONUSU:

        Başarılı İngiliz oyuncu Janet McTeer’in ABD’de tanınmasını sağlayan Bitmeyen Yollar, deli dolu anne karakteriyle akıllarda… Mary Jo ile kızı Ava’nın ilişkisi genelde yolda geçer burada. Çocukla çocuk olan annenin sevgi aşılaması kaçınılmazdır. Zaten McTeer bu performansıyla Altın Küre (Komedi-Müzikal dalında), Amerikan Eleştirmenler Birliği gibi hatırı sayılır ödüller almıştı.

        15

        Sevgi Sözcükleri (Terms of Endearment) (1984)

        16

        FİLMİN KONUSU:

        Rekabet, birinci dereceden aile bağları, ilişki aşamaları… Shirley Maclaine, Debra Winger, Jack Nicholson, Danny DeVito, John Lithgow… Oscar’lı James L. Brooks’un projesi, anne-kız ilişkisine çok farklı bir boyuttan bakar. Birbirini kızdırmanın da, bir arada duygulanmanın da devreye girebildiği komedi-dram arası bir esere dönüşür.

        17

        Umudun Peşinde (Philomena) (2013)

        18

        FİLMİN KONUSU:

        1950’lerde oğluna el konulmasına engel olmayan, Katolik Kilisesi mağduru bir anne… Philomena’nın yeni milenyumdaki çocuk arayışı fayda edecek midir? Gazeteci Martin Sixsmith’in romanından uyarlanan eser, En İyi Film dahil dört dalda Oscar’a aday oldu. Judi Dench’in başarılı performanslarından birini tatmamızı sağladı.

        19

        Omuz Omuza (Stepmom) (1998)

        20

        FİLMİN KONUSU:

        Üvey anne ile öz anne arasındaki farkları araştıran yapıtta Susan Sarandon ile Julia Roberts karşı karşıya gelmiştir. Chris Columbus’un belki de en acıklı filmi, çocukların kafa karışıklığına da odaklanmıştır bolca. Sarandon ve Roberts’a ise Ed Harris, Jena Malone ve Liam Aiken eşlik etmiştir.

        21

        Okyanus Kadar Derin (The Deep End of the Ocean) (1999)

        22

        FİLMİN KONUSU:

        70’ine giren yönetmen Ulu Grosbard’ın önemsenen bir sinemacı değil. Onun imzasını taşıyan Okyanus Kadar Derin, kaybolan çocuğunu 10 yıl sonra bulan bir ailenin hezeyanını ele alır. Annenin bu durum karşısında en hüzünlü bireye dönüşmesi de önemlidir. Michelle Pfeiffer’a direnmek zordur…

        23

        Annem Hakkında Her Şey (Todo Sobre Mi Madre) (1999)

        24

        FİLMİN KONUSU:

        Anne sevgisiyle ilgili en hüzünlü filmlerden… Oğlunu kaybetmenin getirdiği ıstırabı atlatmak isteyen bir kadının soluğu Barcelona’nın arka sokaklarında almasının öyküsü… Oscar’lı ünlü yönetmen Pedro Almodovar’ın kadın ruhuna hakimiyetini ispatlayan eser, matemle ilgili vurucu damarıyla iz bırakmıştır. Cecilia Roth’un Manuela’sı eşliğinde…

        25

        Buradan Çok Uzakta (Anywhere But Here) (1999)

        26

        FİLMİN KONUSU:

        Kocasını ve bütün hayatını bırakarak Beverly Hills’e doğru yola çıkan bir anne… Ona arkadaşlık yapmak isterken kendi özel hayatını da ihmal etmeyen bir kız… Natalie Portman ve Susan Sarandon burada samimi ve herkese dokunan bir anne-kız ilişkisi yaratmıştır. Wayne Wang’ın melodrama sapmadan duygusallaştırma becerisinin katkısıyla…

        27

        Arada Kalan – What Maisie Knew

        28

        FİLMİN KONUSU:

        Altı yaşındaki Maisie, yaşı geçkin rock yıldızı annesi Susanna ile karizmatik ancak ilgisiz sanat simsarı babası Beale´in tatsız boşanmasının sarsıntılarıyla boğuşmaktadır.

        29

        Kramer Kramer'e Karşı – Kramer vs Kramer

        30

        FİLMİN KONUSU:

        Joanna Kramer bir çocuk sahibi bir kadındır. Eşi Ted'den kendini bulma arayışını sebep göstererek ayrılmıştır. Ted büyük bir reklam ajansında ve büyük bir projenin üstünde çalışmakta iken Joanna'nın ayrılığı ile sarsılmıştır. Ayrıca oğulları Bill'in sorumluluğu da onun üstüne kalmıştır. Ted'in komşusu Margaret ona yardımcı olmaya çalışırken o da bir yandan Joanna'nın ayrılmasına neyin sebep olduğunu düşünmektedir. Bu arada Ted Bill'in gelişimi nedeni ile iş kariyerini de ikinci plana itmiştir.

        Bir süre sonra Joanna mahkemeye başvurur ve Bill'in vesayetini üzerine alır. Ancak Bill mutlu değildir ve Ted'in de onlarla birlikte olmasını istemektedir.