Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Cumartesi Bakir koylarından yarımada rotalarına

        Sonbahar geldi, okullar açılmak üzere, yıllık izinler çoktan tüketildi. Kimileri içinse yaz tatili esas şimdi başlıyor! Tatile çıkmak için daha sakin bir dönemi tercih edenler, yılın son tatilini eylüle bırakanlar ve bayramda evde oturmayıp tatil için gün sayanlar, önerimiz size... 8 bin 500 yıllık tarihiyle dünyanın en eski liman kentlerinden biri olan İzmir, ilk defa gidecekler için keşfedilmeyi; yolu bir kere daha düşecekler için de tadının çıkarılmasını bekliyor. Eylülde Güzel İzmir’in ister en bakir koylarında Ege’yle kucaklaşın, isterseniz de plajlar, orman kampları, ören yerleri, zeytinlikler, bağlar, köy pansiyonları ve yöresel lezzetler sunan mekânlarla kesişen rotaları keşfedin.

        EGE DENİZİ'NİN KOLLARINA ATILIN...

        İzmir’in ilk göz ağrılarından Foça’da farklı beklentilere karşılık verecek irili ufaklı birçok koy bulunuyor. Sazlıca Koyu günübirlik tatil için ideal. Küçük bir balıkçı köyü olan Balıklıova Koyu, etrafı ormanlarla çevrili turkuvaz renkli deniziyle Altınköy farklı beklentilere cevap veriyor. Karaburun ise zor ulaşımıyla kalabalıktan hayli uzak; Dolungaz, Mimoza, İncirli ve Bodrum Koyu tüm sakinliği ve huzuruyla yeni mevsime hazırlanırken ihtiyacınız olacak enerjiyi vermeye hazır. Dikili’de yer alan Bademli Koyu deniz mavisi rengini yeniden tanımlayacak güzellikte. Çeşme koyları arasında özel bir yeri olan Dune filminin setine benzeyen Delikli Koy’a portatif soğutucu ve büyük boy şemsiyeyi kaptığınız gibi giderek tertemiz bir denizle kucaklaşabilirsiniz. Gümüldür, Çandarlı, Boyalık, Demircili, Ilıca, Özdere, Gümüldür ve dahası... Bazıları tatilcilerin rutini, bazıları ise her seferinde ayrı bir tat verebilecek özellikte beldeler, koylar ve plajlar yazın son demlerini çıkarmak üzere ziyaret edilmeyi bekliyor.

        YARIMADA ROTALARINDA ROTAMIZ AÇIK...

        Bu rotaların temelini oluşturan Efes-Mimas Yolu, ziyaretçilerine bölgeyi yaşayarak öğrenme imkânı sunuyor. Rotalarda kat edilecek yollar, plajlar, orman kampları, günübirlik turizm bölgeleri, kazı alanları ve ören yerleri, müzeler, zeytinlikler, bağlar, köy pansiyonları, yöresel lezzetlerle tatlanan mekânlarla kesişiyor. Toplam 709 km uzunluğunda 49 parkurdan oluşan ‘yürüyüş yolu’, antik Efes kentinde Artemis Tapınağı’nın önünden başlayıp mitolojik adı Mimas olan Karaburun’da sona eriyor. Dünyadaki ilk modern zeytinyağı işliği, Urla’daki Klazomenai antik kentinde yer alıyor. Güzelbahçe, Çeşme, Seferihisar, Menderes ve Selçuk ilçelerinden geçen ‘Zeytin Yolu’ rotası, Zeytince Derneği temsilcilerinin alanda yaptığı çalışmalar sonucunda oluşturulmuş. Güzergâh üzerinde anıt zeytin ağaçları, zeytinyağı işlikleri, su kaynakları, seyir terasları, zeytin ezme yerleri, zeytinyağı yapımında kullanılan taşlar, kamp yerleri, kuyular, yel değirmenleri ve su değirmenleri yer alıyor. Rota, İzmir’in üye olduğu Dünya Gurme Kentler Ağı’na bağlanıyor. Çeşme’de Anadolu’nun bilinen ilk şaraphanesine sahip yarımada, tarihinden aldığı güçle bugünün ‘Bağ Yolu’ rotasını oluşturuyor. Selçuk, Seferihisar, Menderes, Urla, Karaburun ve Çeşme’deki bağları kapsayan Bağ Yolu’nun European Wine Cities (Avrupa Şarap Kentleri) gibi ağlara bağlanmasına yönelik çalışmalar yapılıyor.

        İZMİRLİLER DE ŞEHRİ YENİDEN KEŞFEDEBİLİR

        ■ Sadece İzmir’e tatil için gidenler değil İzmirliler için de şehirde keşfedilecek çokça mekân var. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yaşadığımız kenti daha yakından tanıyalım hedefiyle başlattığı İzmir Tur programları devam ediyor. Rehberler eşliğinde cuma ve cumartesi olmak üzere haftada iki gün düzenlenen ücretsiz tur kapsamında Kadifekale, Antik Tiyatro, Aziz Vukolos Kilisesi, Emniyet Oteli, Hatuniye Meydanı ve Dönertaş Sebili, Emir Sultan Türbesi, Tasarım Atölyesi, Agora, Kemeraltı – Havra Sokağı ile Kemeraltı’ndaki Kızlarağası Han’ı geziliyor.

        ■ Hafta sonları şehre yakın tatil beldelerine kaçmak her İzmirli için vazgeçilmez bir program... Peki, bugüne kadar Yassıcaada’ya uğradınız mı? Burası, Urla açıklarındaki konumuyla günübirlik tatilin renkli ve ekonomik adresi olarak dikkat çekiyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ