Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Pazar Dünya kellikle mücadeleye 3.5 milyar harcıyor
        1

        SEMA EREREN/HT PAZAR

        Param değil, keşke saçlarım olsaydı” diyen erkeklerin oranı yüzde 60’ı geçmiş. İtiraf edin, ılık bir duşun ardından ayna karşısında saçlarınıza şekil vermeye çalışırken hanginizin aklına kel kalma korkusu saplanıp kalmıyor? Özellikle erkeklerde durum tahmin ettiğinizden ciddi.

        2

        Berlin merkezli araştırmaya göre, erkekler kel kalma tehlikesine gerek olmaksızın en ufak bir saç dökülmesinde bile duygusal çöküntü yaşıyor, özgüvenleri sarsılıyor, yaşam kalitesinin düştüğünü ve içinden çıkılmaz bir hal içinde bulunduklarını düşünüyorlar. Doğrusu durumun ciddiyetini, Taksim’deki gazete binamıza gelirken saç ekimi için dünyanın dört bir ucundan gelen kafası bandajlı erkekleri gördükçe daha iyi anlıyorum.

        3

        1 milyar doları aşan cirosuyla Türkiye’nin adı ‘kel doktoru’na çıktı. Saç ekimi için cesaretini toplayamayanlar ya da cüzdanı el vermeyenlerse dermanı bitkisel formüller, özel kremler veya şampuanlarda arıyor. Çeşit çeşit boya ve renkli spreyler de cabası... Dünyada kellikle müdadeleye her yıl 3.5 milyar dolardan fazla para harcıyoruz. Gelin işin derinliklerine dalmadan kelliğe dair rakamlara bakalım.

        4

        50 yaşındaki her 2 kişiden 1’i kel ki genellikle kelleşme süreci 15-25 yaşlarında kendini belli etmeye başlıyor. Ne kadar sürede kel kalındığına dair kesin bir bulgu olmasa da uzmanlar bu sürecin ortalama 5 yıl aldığını söylüyor. Yani 35 yaşınıza geldiniz ve henüz saçlarınız dökülmeye başlamadıysa saçlarınızın kıymetini bilin. Ama kötü haber, istatistiklere göre saçlarınızın erken beyazlama ihtimali yüksek. Bu arada sanılanın aksine şapka takmak, jöle ve saç spreyleri veya çok banyo yapmak sizi kel bırakmıyor.

        5

        Ancak aksini iddia eden uzmanlar da yok değil. Genetik faktörler dışında daha pek çok sebep olduğu düşünülse de stres saçlarınızın baş düşmanı. Saç dökülmesine sebep olan dış etkenler, stresle birlikte fazla güneşe maruz kalmak ve sigara içmek. Peki kelliğin nasıl gerçekleştiğini hiç düşündünüz mü? Erkeklerde kellik, testosteron hormonunun yan ürünü olan ve ‘DHT’ olarak adlandırılan bir maddenin kafa derisindeki kıl köklerini zamanla zayıflatması ve saç derisi üzerine çıkamayacak kadar cansızlaştırmasından dolayı ortaya çıkıyor.

        6

        Testesteron ile kellik ilişkisine kendini adayan sayısız doktor oldu ama ilk isimlerden biri James B. Hamilton... Hamilton, yüksek testesteronun kelliğe sebep olabileceğini öne sürmüştü. Antik Yunan doktoru Hipokrat ve filozof Aristoteles’in de bu konu üzerine geniş araştırmalar yaptığı biliniyor.

        7

        KAZ DIŞKISINDAN KİRPİ DİKENİNE...

        Kelliği durdurma adına tarih boyunca denenmedik yol bırakılmadı... Vikingler’in kelliğe karşı çeşitli hayvan dışkılarını topladığı, özellikle de kaz dışkısından medet umulduğu düşünülüyor. Hipokrat, güvercin dışkısına turp, ısırgan otu ve kimyon gibi baharatlar ekleyerek kafaya sürmenin çare olabileceğini savundu. Yaklaşık 5 bin yıl önce Mısırlılar, çözümü zavallı kirpilerde aradı. Yanmış kirpi dikeni ve tırnağını bal ile yağa bulayarak kelliği bitirebileceklerini sandılar.

        8

        Ama bana kalırsa en sıra dışı yöntemi deneyen Kleopatra olmuş, Sezar’a ayı yağı, at dişi ve fare ile harmanlanmış özel bir merhem hazırlatmış. Yok, yine de bir çıkış yolu bulunamamış. Günümüzde de üzerine yapılmadık çalışma kalmadı ama bilim adamları yine de usanmak bilmiyor. Bunlar arasında en çok dikkati kafa derimizdeki hücrelerin yeni folikül üretmesini sağlayacak yol bulmaya çalışan araştırmacılar çekiyor ve bunun için fareler üzerinde deneyler sürüyor

        9

        Özellikle de Japon uzmanlar bu işte iddialı. Zira saç kökünden folikül üretilmesiyle beraber 2020’ye kadar kelliğe son vereceklerini iddia ediyorlar ama durum muamma. Olsun! Kelliğin avantajlı tarafları da var ve bunlar o kadar göz ardı edilemeyecek şeyler ki sırf bu yüzden kel olmak isteyebilirsiniz.

        10

        DAHA SEKSİ, ENTEL YA DA DOMİNANT

        Eskiden kadınların büyük çoğunluğu kel erkekleri seksi bulmazdı. Bunun temel nedeni yaşlı erkeklerin kel olması, kadınların da yaşlıları çekici bulmamasıydı. Ancak şimdi şartlar değişti. Belki kelliğe çözüm bulunamasında da bir hayır vardır! Çünkü son yıllarda yapılan araştırmalara göre kellik erkeklere sanılanın aksine dezavantaj değil avantaj sağlıyor... Nasıl mı?

        11

        Kel erkekler kadınların gözünde daha dominant ve maskülen bir izlenim bırakıyor. Ayrıca çevredekiler tarafından daha güvenilir ve az tehditkâr bulunuyorlar. Dahası kel adamların daha zeki ve yüksek statülü oldukları da düşünülüyor. Bunların işten aşka kadar çok geniş bir yelpazede ne büyük getirileri olabileceğini bir düşünün.

        12

        Bitmedi! Saçsız erkeklerin saçlılardan çok daha etkili, entelektüel, iyi eğitim almış, alçak gönüllü, eli açık, iyimser, uzlaşmacı ve seksi olduğu varsayılıyor. Ee, daha ne olsun! Barry Üniversitesi’nden psikolog Frank Muscarella’nın ise daha can alıcı bir tezi var: “Kendilerinde olmayan bir özelliğin karşı cinsinde olduğunu gören bazı kadınlara durum çekici gelebilir ki bu kadının o adamla üreme isteğini artırabilir.”

        13

        YETER Kİ DONALD TRUMP GİBİ KAMUFLE ETMEYİN

        Psikoterapist Gershen Kaufman, kellikten 2 sebeple utanılabileceğini söylüyor. İlki, gür saçlıların daha maskülen ve çekici olduğuna dair süregelen önyargılar. İkincisiyse kelliğin yaşlanma belirtisi olduğuna dair kafalara oturmuş olan inanış. Katharine A. Phillips ise durumu beden dismorfik bozukluğu olarak açıklıyor. “Bu kişiler tıpkı çevrelerindeki çoğunluk gibi normal gözükmek arzusu içindedirler, kendilerini sık sık çirkin hissederler” diyor. Oysa uzmanlar kelliğinizi umursamazsanız durumun çevreniz tarafından da umursanmayacağını ifade ediyor. Yani kimse sizi saçınız yok diye sevmemezlik etmeyecek...

        14

        New York’lu imaj danışmanı Amanda Sanders, “Bir erkek kelliği umursamaz tavırlar sergilerse çevresi için de durum umursanmaz bir hal alır” diyor ve soruyor: “Sizce sayısız film yıldızı ve milyonlarca hayranı olan isimler kelliğini kamufle ediyor gibi mi görünüyor? Mesela Bruce Willis, Ed Harris, Samuel Jackson ve Sean Connery... Bir de unutmadan! Matthew McConaughey, yaşayan en seksi erkekler arasında.” Yani siz siz olun, ABD Başkanı Adayı Donald Trump gibi kelliğinizi kamufle etmeye kalkışmayın. Kelinizle barışın!

        15

        Michael Jordan