Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Havalimanında domuz gribi kontrolleri başladı

        Gökhan ARTAN / AHT

        Domuz gribinin yurda girişinin önlemesi amacıyla Atatürk Havalimanı'nda daha önce Kuş gribi salgınında alınan önlemlerin aynısı bugün uygulamaya başlandı. Havayolu şirketlerine yurt dışı uçuşlarında hastalık belirtisi şüphesi görülen yolcuların gerekli birimlere bildirilmesi konusunda uyarılmasından sonra sağlık ekipleri de Amerika, İspanya, İngiltere, Fransa ve Portekiz'den Atatürk Havalimanı'na gelen uçakları sıkı bir şekilde kontrol altına aldı. Bugün başlayan uygulama kapsamında bu ülkelerden gelen uçaklardan yolcu inişinden önce üç kişilik sağlık ekipleri kabin görevlilerinden hasta olup olmadığı konusunda bilgi almaya başladı. Hasta yolcu konusunda havayolu şirketlerinin doldurduğu formu alarak bilgi sahibi olan biri doktor ikisi de sağlık personelinden oluşan üç kişilik ekip, yolcuları da göz temasıyla izlemeye başladı. Amerika, İngiltere, İspanya, Fransa, Portekiz'den gelen uçaklarda seyahat eden yolculara Sağlık Bakanlığı Hudut ve Sahiller Sağlık genel Müdürlüğü'nün sağlık beyannameleri de dağıtılmaya başlandı. Beyennamede yüksek ateş ve titreme, öksürük, nefes darlığı, kas ve baş ağrısı boğaz ağrısı olmadığı, son on gün içerisinde domuz gribi salgını olan ülkelerden birinde bulunup bulunmadığı, son 7 gün içinde solunum yolu hastalığı olan birisi ile yakın temasta bulundunuz mu şeklinde sorular beyannamede yolcular tarafından dolduruluyor.

        Uçaklarda şüpheli görülen yolcular varsa, bu yolcuların ön ve yanlarındaki koltuklar boşaltılacak. Bu yolcuya cerrahi maske takılacak ve alana iner inmez görevli hekim tarafından bu kişinin ateşi ölçülerek gerekli işlemler başlatılacak. Kabin görevlileri ile pilotun gözlemleyeceği sürekli öksüren, yüksek ateşi ve halsiz olduğunu bildirdiği yolcular, belirtilerin doğru olması halinde hemen Atatürk Havalimanı Sağlık Denetleme Merkezi'ndeki karantina odasına alınacak. Buradan da terminalin önünde sürekli hazır bekleyecek olan ambulansla Haseki Hastanesi`nde oluşturulan karantina odasına götürülecek. Meksika'dan Türkiye'ye direkt sefer bulunmazken, bu ülkeden gelecek ve gidecek olanlara hastalık konusunda duyurular yapılacak.

        Atatürk Havalimanı Mülki İdare Amiri ve İstanbul Vali Yardımcısı Mehmet Ali Ulutaş Atatürk Havalimanında bulunan bütün kurum ve kuruluş temsilcileri ile toplantı yaptı. Toplantıda alınan kararlar doğrultusunda bütün şirketlere form gönderildi. Alınan tedbirlerle ilgili açıklama yapan Hudutlar Sağlık ve Denetleme merkezi Baş Hekimi Aykut Cengiz Kavak yaptığı açıklamada, "Havayolu şirketlerini yurt dışı uçuşlarında hastalık belirtisi şüphesi görülen yolcuları gerekli birimlere bildirmeleri konusunda uyardık" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ