Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam En güzel bisiklet yolları
        1

        HTGAZETE PAZAR/Mehmet Emin DEMİREZEN

        İSTANBUL (95KM)

        İstanbullulara müjde: Var olana ilave 180 km’lik bisiklet yolu geliyor, belediye çalışmalarına devam ediyor. İstanbul’un şimdiki önemli bisiklet destinasyonlarıysa şöyle:

        2

        Bostancı Vapur İskelesi - Pendik İDO İskelesi Bisiklet Yolu (7.8 km),

        3

        Kadıköy Rıhtım Kızıltoprak Kalamış Dalyan Sahili Bisiklet Yolu (10.4 km),

        10

        Eğer şehirden daha da uzaklaşmak istiyorsanız Adalar’ı tercih edebilirsiniz, ama kalabalığı da göze almalısınız!

        11

        İZMİR (39KM)

        İzmir’in en önemli bisiklet destinasyonları Aliağa, Menemen ve Mavişehir.

        12

        Deniz kenarında efil efil bisiklete binebilirsiniz. İzmirliler bisiklet kullanmayı çok seviyor, 7’den 70’e her yaş grubundan bisikletseverler var.

        13

        Türkiye’de Bisiklet Master Planı için çalışma başlatan ilk kent olan İzmir’in yeni hedefi, Avrupa Bisiklet Turizm Ağı EUROVELO’ya girebilmek...

        14

        KONYA (447KM)

        Ortalama 800 bin bisikletin bulunduğu Konya, Türkiye’nin en bisikletçi şehri. 2005’te başlatılan bisiklet yolu çalışmalarıyla 12 yılda Konya merkez ve ilçelerdeki bisiklet yolu ağı 447 km’ye ulaştı.

        15

        Yani Türkiye’nin en uzun bisiklet yolu da Konya’da. Kentte 40’tan fazla bisiklet istasyonu var. Eh, dümdüz şehir... Bu arada Konya aynı zamanda en fazla bisiklet kazasının yaşandığı yer. Sürücüler, dikkat edelim...

        16

        BURSA (60KM)

        İnegöl yakın zamana kadar bisiklet şehri olarak da anılıyordu. İlçede tam 120 yıldır bisiklet kullanılıyor. İnegöl Kent Müzesi kaynaklarına göre burada ilk bisiklet 1897 yılında görülmüş.

        17

        Ta ki otomobilin yaygınlaşmaya başladığı 1980’li yıllara kadar. Ama her şehirde olduğu gibi Bursa’nın bisiklet yollarında da bir problem var. O da bisiklet yollarının park yeri gibi kullanılması...

        18

        MUĞLA (50KM)

        Muğla’da bisiklet günlük hayat içinde önemli yere sahip. Sadece günlük yaşamda değil turizmde de önemli bir rol oynuyor. Bisikletle şehri gezmek isteyen yerli ve yabancı turistler, Muğla için ayrı bir önem taşıyor.

        19

        53 yıldır düzenlenen Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu kapsamında dünyanın farklı ülkelerinden gelen yüzlerce bisikletçi, Muğla, Bodrum, Marmaris ve Fethiye’nin tarihi ve doğal güzellikleri arasındaki etaplarda kıyasıya yarışıyor.

        20

        AYRICA...

        Bisiklet alırken dikkat edilmesi gereken ilk nokta, boyutları. Kendinize uygun bir bisiklet almazsanız, eklem problemleri yaşayabilirsiniz.

        21

        Bisiklet seçerken en önemli detaysa hafiflik. Siz bisikleti değil bisiklet sizi taşımalı. Başlangıç seviyesi için önerilen maksimum ağırlık, dağ bisikletinde 13-14 kg, yol-yarış bisikletinde 9-11 kg, şehir bisikletinde ise 16-17 kg. Karbon, titanyum ve skandiyum gibi özel malzemelerden yapılan hafif bisikletler diğerlerine göre daha pahalı.

        22

        Özellikle şehir içinde bisiklet kullanacaksanız, kask ve eldiven takmanız lazım. Bisiklet kaskları çok hafiftir, pek rahatsız etmez. Üstelik kask sizi sadece düşmelere ve çarpmalara değil, güneşe karşı da korur. Bisiklet eldivenleri de elinizin uyuşmasını engelleyeceği gibi düşme sırasında refleks olarak avucunuzu yere siper ettiğinizden, olası yaralanmaları önler. Kask ve eldiveni tamamlayacak üçüncü aksesuvar güneş gözlüğü. Size cool bir hava verecek bu aksesuvar gözünüze çarpabilecek sinek ve kum parçalarından da korur.

        23

        Konforlu bir sürüş için bir diğer detay, ayakkabı. Altı sert, özel bisiklet ayakkabıları pedala daha güçlü basmanızı sağlar. Ayrıca ayak bileğinizin burkulma riski de en aza iner. Sizi rahat ettirecek bir başka unsursa terletmeyen, nefes alan, uyuşmaya da mani olacak bir bisiklet taytı.

        24

        Uzun mesafeli sürüşlerde sık sık su içilmeli. Vücut çok su kaybettiği için azar azar, dudakların kuruması beklenmeden su tüketilmeli. Uzmanlar, uzun mesafeli sürüşlerden önce, azami karbonhidrat depolaması yapmayı öneriyor. 30 dakika öncesinde şekerli ya da nişastalı yiyecekler yemekten de kaçınmak gerek.

        25

        BİSİKLET İÇİN EN İYİ 5 MOBİL UYGULAMA

        Teknolojinin el atmadığı alan kalmadı. Uygulama marketlerinde bisikletçilere yok yok. Ücretlisi de var, ücretsizi de... En çok kullanan uygulamalarsa şunlar:

        26

        Cyclemeter

        Akıllı saat uyumlu ve sadece iOS desteği bulunan bir uygulama. Takibini GPS üzerinden yapıyor ve kullanıcılara kalori hesaplama, hız ölçme gibi tipik imkânlar sağlıyor.

        27

        Strava

        Strava, size yol güzergâhlarını gösterme, rota çizme gibi işlevler sunuyor. Bunun yanı sıra uygulamayla anlık hız, ortalama hız, yükseklik (rakım) ve yakılan kaloriyi görmenize olanak sağlıyor. Üstelik arkadaşlarınızla rekabete de girebilirsiniz. ANT+ cihazıyla uyumluluğu bulunan uygulamayı bu cihazla eşleştirmeniz halinde veriler oradan da aktarılabiliyor.

        28

        Runtastic Road Bike

        Spor uygulamaları denince ilk akla gelen Runtastic’in bir bisiklet uygulaması olmazsa olmazdı! GPS ile izleme yapan uygulama, tipik bir uygulamanın yerine getireceği her işleve sahip. Kat edilen mesafe, rakım, hız gibi verileri saklayan ve anlık gösterebilen Runtastic Road Bike, sesli koç imkânı da sunuyor. Ayrıca elinizde kalp hızı ölçer gibi aksesuvarlar varsa bunlarla da uyumlu çalışabiliyor.

        29

        Map My Ride

        GPS’i kullanarak hız, rakım ölçümü ve kalori hesaplaması yapabiliyor. Peki onu diğerlerinden ayırt eden ne? Bazı üstün özelliklere sahip. Örneğin uygulama içerisinden müziklerinizi kontrol edebiliyorsunuz ve 600’ün üzerinde aktivite takibi de yapabiliyor.

        30

        Garmin Connect

        Connectuygulaması, kullanımı için Garmin’in giyilebilir cihazına ihtiyaç duyuyor. Ayrıca uygulamayla bisiklet dışında sağlık günlüklerinizi de tutabilirsiniz. Duruma göre doktorunuza haber de veriyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ