Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Öcalan'ın MİT'çi kayınpederi!

        Zülfikar Ali AYDIN - AHT (ÖZEL HABER)

        Türkiye’nin doğusunda nam salan bir isim Ali Yıldırım. Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk istihbarat teşkilatı olan Milli Emniyet Hizmetleri Riyaseti’ne (MAH) çalıştığı biliniyor. Ali Yıldırım’ın bir başka ilginç yönü, teröristbaşı Öcalan’ın kayınpederi olması. Ali Yıldırım, karşı çıksa da kızı Kesire’nin 1978’de Öcalan ile evlenmesine engel olamamış. Bu bilgiyi gazeteci Uğur Mumcu’nun ortaya çıkardığı, 24 Ocak 1993’te bombalı suikasta kurban gittiği dönemde de bu konuyla ilgili araştırma yaptığı biliniyor. Bu iddialar Ergenekon iddianamesine de girmişti. Ali Yıldırım’ın 1970’li yılların başında (65 yaşına gelmiş oluyor) MİT ile ilişkisini kestiği söylense de daha sonra Öcalan hakkında teşkilata bilgi verdiği de iddia ediliyor.

        ŞEYH SAİT’E KARŞI ATATÜRK’ÜN YANINDAYDI

        Ali Yıldırım, Cumhuriyet’in kuruluşuna destek veren Alevi Şadi Aşireti’nin lideri Necip Ağa ile birlikte hareket etti. Aynı yıllarda Diyarbakır merkezli başlayan Muş, Bingöl ve Elazığ’da da eşzamanlı devam eden Şeyh Sait İsyanı Alevi nüfusu hedef alınca Atatürk’ün safında yer aldı.

        İSYANCILARA KARŞI İSTİHBARAT TOPLADI

        Kürt İstiklal Mahkemeleri’nde isyancılara yöneltilen suçlamaların bilgi kaynağı Ali Yıldırım’dı. İsyanın bastırılmasından sonra da Şeyh Sait taraftarları arasında sarık ve cübbe giyerek istihbarat toplamaya devam etti.

        DERSİM İSYANI’NA KARŞI DA GÖREV ALDI

        Atatürk’ün Elazığ’a gönderdiği General Abdullah Alpdoğan ile ilişkisi de 1938 “Dersim İsyanı” öncesi başladı. Bölgede isyana katılmayan tek isim Ali Yıldırım’ın da üyesi olduğu Şadi Aşireti oldu. Ali Yıldırım, bu isyana karşı da devletin yanında yer aldı.

        İSMET PAŞA İLE GÖRÜŞÜRDÜ

        Ali Yıldırım, 1926’da kurulan Milli Emniyet Hizmetleri Riyaseti’nde (M.E.H/MAH) çalıştı. Yıldırım, Alpdoğan aracılığıyla İsmet İnönü ile de tanıştı ve zaman zaman Milli Şef ile görüştü. 1970’li yıllarda Karakoçan’da CHP’den belediye başkan adayı oldu. Ancak Adalet Partisi taraftarlarınca linç edilmek istendi.

        Cumhuriyetçi babanın PKK kurucusu kızı

        Ali Yıldırım 1940’lı yılların sonunda Kebire Yıldırım ile evlenip Elazığ Karakoçan’a yerleşti. Kızı Kesire, Köy Öğretmen Okulu’nu bitirdikten sonra 1 yıl çalıştı. Ancak 1974’te Ankara Üniversitesi Basın Yayın Yüksek Okulu’nu kazanıp Ankara’ya gitti. Tüm çocuklarını okutmak isteyen Ali Yıldırım da peşinden.

        ÖCALAN’LA TANIŞTI

        Aynı dönemde PKK’yı kurmak üzere Ankara’da faaliyet yürüten Abdullah Öcalan’la tanıştı. 24 Mayıs 1978’de Ankara Gençlik Parkı içindeki nikâh salonunda Öcalan ile evlendi. Öcalan çifti Diyarbakır’da Günaydın Apartmanı’nda 3 ay birlikte yaşadı. Öcalan yıllar sonra eşi Kesire Yıldırım için “Son derece iyi eğitilmiş biri. Ajan olup olmadığını çözemedim’’ dedi. Halen Öcalan ile evli görünen Kesire Öcalan, 10 yıl Öcalan ile örgütün kurucu kadrosu içinde yer aldı. Ancak diktatörlükle suçladığı Öcalan’a ters düşünce yolları ayrıldı. Kesire, “işbirlikçi ve hain” ilan edilince Hollanda’ya kaçtı, kimlik değiştirdi. 22 yıldır ne PKK, ne Öcalan hakkında konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ