Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Futbol Milli Takım Yazarlardan Türkiye - Rusya maçı yorumu (Milli maç yorumları) - Spor haberleri - Futbol Haberleri
        1

        LEVENT TÜZEMEN

        Cengiz Ünder'in oyuna girmesiyle Milli Takım'ın çehresi değişti. Cengiz top tutan, çalım atan, topla atağa kalkan, süratiyle savunmayı harmanlayan, orta yapabilen ve etkili şutlar atabilen bir oyuncu. Cengiz'in iyi oyunu sadece takımı toparlamadı, Hakan'ı da, Burak'ı da verimli hale getirdi. Zeki Çelik de Cengiz'in kanatlardan yaptığı hızlı hücumlara etkili destek verdi.

        2

        Rus kalesinde müthiş bir baskı kurduk. Burak'ın kafa vuruşunda yan direkle öpüşen topu Milliler'e "Biz bu maçı döndürürüz" moralini ve inancı getirdi. Kenan Karaman ile attığımız gol öncesi Hakan'ın yaptığı etkili orta kadar arka direğe koşan Merih'in top takibi ile şut atmayıp pas tercihi yapması akıl doluydu. Kenan golde takipçiliğini gösterdi.

        3

        Gol sonrası Ruslar'a nefes aldırmayan bir baskı kurduk. Özellikle maçın kader adamı olan Cengiz'in köşeye giden topunu kaleci Shunin son anda kurtardı. Rusya'da geriye döndük diye sevinmeyelim, galibiyeti kaçırdık diye üzülelim. Şenol Hoca, başta İrfan Can Kahveci olmak üzere EURO 2020'ye giden takımın oyuncularını kadroda tutmalı.

        4

        KEMAL BELGİN

        Bir futbol maçında hele ki son yıllarda bir futbolcunun maçın seyrini değiştirdiğine, takımının koca bir yarıda hasret kaldığı baskılı oyunun yapıcısı olduğuna tanık olmamıştık. Tabii ki Cengiz Ünder’den bahsediyorum. Millî takım ilk yarıda tamamen yabancı ülkelerde oynayan elemanlardan kurulu savunması ve kalecisiyle direnen hücum aksiyonlarında organize olamayan bir görüntü sergiledi.

        5

        Buna karşılık rakip iyi kapanabilmesinin yanı sıra oyuna çıkarken de boş sahalara adam ve top kullanarak maçın etkili olan tarafıydı. Rusya’nın bütün topları golcüsü diye anılan Dyzuba’ya kullanmaya özen göstermesi ise lehimize olan bir yanlıştı. Çünkü Merih de Ozan Kabak da bu hücum silahını çok başarılı şekilde pasifize ettiler diyebiliriz.

        6

        Devreden 1-0 yenik girdik içeri. İkinci yarıya çıkarken Efecan’ı içeride bırakıp, Cengiz Ünder’i ön tarafın sağ kanadına koyarak çıktık. Cengiz’in o kanatta görev alması solak bir oyuncu için sahanın tamamını daha rahat görmesine yararken, hareketliliği, tekniği ve Rus kalesini perişan edişi maçın bizim tarafımıza da gülmeye başladığının en büyük faktörüydü.

        7

        İLKER YAĞCIOĞLU

        Cengiz Ünder'in iki harika şutu, Zeki'nin altı pastan auta attığı top, Burak Yılmaz'ın direğe takılan kafa şutu, Mahmut'un pozisyonu milli takım adına şanssızlık dakikalarıydı. Dzyuba gibi bir deve karşı Merih ve Ozan ikilisinin mücadelesine hayran kaldım. Kaleci Mert de bir hatası dışında oldukça iyi bir maç oynadı. Bence bir deplasman için millilerimiz üzerine düşeni yaptı. Üç maçtır kaybetmeyen bir milli takımımız var. Artık sıra çarşamba akşamı Sırbistan'a karşı kazanmakta.

        8

        TÜMER METİN

        Pamuklara sarmamız gereken 3-5 oyuncu var, Cengiz bunların başında geliyor. Sadece bulunduğu pozisyon için değil, işin şeklini değiştiriyor Cengiz. Bir oyuncu, bazen çok oyuncu. Rakip kaleye gidebiliyorsun, topu tutuyor, faulü alıyor. Hep iş yapıyor. Yusuf, Cengiz, Abdülkadir gibi adam eksilten, oyunu rakip sahaya yığmamızı sağlayan oyuncularımızın hep formda olması gerekiyor.

        9

        Oynamak ilkemiz olmalı, biz hep oynayarak bir yere geldik. Biz, Rusya'nın düşüşüne sebebiyet verdik. Geri koşmak, topun arkasından koşmak zorunda kaldılar. Bir takımın fiziki yapısı iyiyse, mücadele ile kazanamıyorsan oyunu. Topa sahip olarak ancak oyunu ele geçirebiliyorsun.

        10

        RIDVAN DİLMEN

        Zorlu Rusya deplasmanında oynadığımız oyun gelecek açısından bize önemli mesajlar verdi. İlk yarı oynadığımız oyunla 2021 Avrupa Şampiyonası'nda gruplardan bile çıkamayız ancak 2. yarıdaki oyunla yarı finale kadar çıktığımızda sürpriz olmaz. Hem koşu mesafesi hem de "size" yani fiziksel anlamda bir bütün olarak Avrupa'nın en iyi takımlarından birine karşı oyunun ikinci yarısında ortaya çıkan hünerli oyuncularımızla birlikte gösterdiğimiz performans umut vaad ediciydi.

        11

        Milli takımımız özellikle 2. yarıdaki performansını, oyuncularımızın birlikte oynamaya daha çok alışmasıyla birlikte daha uzun vadeye yayarsa gerek Avrupa Şampiyonası gerekse de Dünya Kupası elemelerine oldukça güçlü olarak girecektir. Milli takımımız yaş ortalamasi olarak Avrupa'nin en genç takımlarından biri. Ancak ligimiz ise Avrupa'nın en yaşlı liglerinden. Bu durum üzerinde herkes şapkasını önüne koyup düşünmek zorunda. Sonuç olarak milli takımımızın önü açık, geleceğimiz ise parlak.

        12

        ALİ GÜLTİKEN

        İkinci 45 dakika oyun düşüncemizi de değiştirdik, oyun şeklimizi de. Başrol oyuncusu da Cengiz Ünder oldu. Hem kendi oynadı hem de Milli Takımımızı oynattı. Cengiz ile başka bir kimliğe büründük. Hakan, Ozan, Burak ve Kenan Cengiz ile birlikte sahaya etkinliklerini koydular. Koydukları andan itibaren de Milli Takımımız hem oyuna hakim oldu, hem gol buldu ve hem de pozisyonlar yakaladı.

        13

        Aslında bu maç bir kez daha ortaya koydu ki; biz Milli Takım olarak rakibin peşinden koşan değil topa sahip olduğunda fark yaratan bir ekibiz. Usta ayaklarımız var. Topa hükmetmeye başladığımızda hem sonuç alıyoruz hem de oynamaktan keyif alıyoruz. Bu maçta direklere takılmasaydık uzun dönemdir yenemediğimiz Rusya'ya diz çöktürmüş olarak evimize dönmemiz işten bile değildi.

        14

        BİLAL MEŞE

        İlk yarıda Rusya karşısında ne kanatları kullanabildik, ne de pozisyon üretebildik! Sadece Burak Yılmaz’ın kalecide kalan kafa şutunu anımsıyoruz, hepsi o kadar! Güneş’in Cengiz Ünder hamlesi, işe yaradı, gerçek kimliğimizi ikinci yarıda yakaladık. Nitekim, 51’de kanatları kullandık, en net gol pozisyonunu ürettik. Burak Yılmaz’ın kafa şutunda, top yan direğe çarparak auta gitti. 55’de Hakan Çalhanoğlu ilk kez sahne aldı, şutunda kaleci topu kornere tokatladı.

        15

        Ve pes etmeyen, ilk yarıdaki o kötü futboldan ders çıkaran ay-yıldızlı ekibimiz, 62’de Kenan Karaman’la skoru eşitledi. Ancak Merih Demiral’ın asistini de unutmayalım. Bu kez Cengiz Ünder 65’deki bazukasında kaleci güçlükle topu üstten kornere tokatladı. Oyunu tek kaleye çevirdiğimiz sırada, 75’de Rusya’nın net gol pozisyonu geldi, ancak Mert geçit vermedi, bravo.... 78’de Cengiz Ünder, klasına yakışır nefis vurdu, önce kaleci dokundu, top üst direğe çarptı, kornere çıktı. İlk yarıyı unutalım (!), ya ikinci yarı? Pes etmedik, yüklendik, ürettik, iki topumuz direkten döndü, iyi de oynadık. ‘28 yıldır yenemediğimiz Rusya’yı elimizden kaçırdık’ dersek abartmış olmayız. Peki, ilk yarıda neredeydiniz güzel adamlar?

        16

        İBRAHİM YILDIZ

        Milli Takım direklere takıldı demek doğru olur. İkinci 45 dakika harika oyunun karşılığı galibiyet olmalıydı elbette. Ancak, futbolun doğasında direğe takılmak var…

        Şenol Güneş, elindeki kadronun kalitesini biliyor. Skoru değiştirebilecek oyunculara sahip. Bu da büyük avantaj.

        Mert’in iki önemli kurtarışını da belirtmekte fayda var.

        17

        Özetle, ilk yarıyı bir kenara koyacak olursak, harika bir oyun çıkardık. Bu mücadelenin karşılığı galibiyet olmalıydı. Futbol biraz da şans oyunu. Bunu da kabul etmek gerekir.

        Cengiz’in, Ozan Tufan’ın, Merih ve Mert’in yüksek performansı dikkat çekti.

        Son bölümdeki iyi oyunu, Sırbistan karşısında gösterirsek, rahat bir galibiyet alırız.

        18

        SERDAR ALİ ÇELİKLER

        Bir kez daha belli oldu ki biz Türkiye olarak, "mücadele takımı" değiliz, "kendi sahamızda bekleyelim çıkalım" takımı da değiliz. Biz hep oynamak zorunda olan bir takımız. Muhakkak kaliteli ayaklarımızla bir oyun planı oluşturabilecek bir ekibiz. Fiziken diri oldukları müddetçe Cengiz-Hakan-Abdülkadir-Ozan Tufan-Orkun Kökçü gibi oyuncuların hep sahada olması lazım.

        19

        Dün ilk devrede 1-0'a dua eden bir takım idik; 2. devrede Rusya yenilmediğine dua ediyordu. Aradaki fark oyun mantalitemizdeydi. "Önce durdur sonra vur" klasik klişesi bize göre değil. Sırbistan'ı yenersek kalan 2 maçta 6 puan da alabileceğimizi düşünüyorum.

        20

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ