Yerel Haber Hattı 0536 266 79 69
KONUŞMAYI BAŞLAT
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

Pervin KAPLAN-YAZI DİZİSİ-1/GAZETE HABERTÜRK

Sınav soruları geçmiş yıllara göre kolay olunca adayların başarı sıraları da düşük geldi. Bu yüzden tercihlerinizi yaparken bu yıl daha dikkatli olmalısınız. Tercihlerinizde puanınızı değil, başarı sıranızı kullanın

Üniversite tercihi yapmaya hazırlanan adaylara her yıl listelerini hazırlarken, puanlarını değil, başarı sıralarını dikkate almaları gerektiğini öneririz. Çünkü puanlar bir sınavda sorulan soruların kolaylık ya da zorluk derecesine göre değişir. Tıpkı bu yıl olduğu gibi. Ancak adaylar bu yıl tercihlerinde daha dikkatli olmak zorunda.

Çünkü Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) soruları çok kolay olduğu için adayların başarı sıraları düştü. Lisans Yerleştirme Sınavları’nda (LYS) da özellikle edebiyat soruları kolay oldu.

TM VE TS PUAN TÜRLERİ

Ancak Türk Dili ve Edebiyatı testinin ortalamasının 20.98’den bu yıl 27.36’ya yükselmesi özellikle Türkçe Matematik (TM) ile Türkçe Sosyal (TS) puan türlerinde bir önceki yıla göre başarı sıralarında gerilemeye neden oldu. Geçen yılın puan ve başarı sırasındaki gerilemeler üstelik tüm puan türlerinde de dikkat çekiyor.

Fen Bilimleri Rehberlik Koordinatörü Cihan Yeşilyurt, Habertürk için başarı sıraları karşılaştırmasını örnekleriyle hazırladı. Yerleştirme puanlarını dikkate alarak incelediğimizde Y-MF-3 puan türü için puan ve başarı sıralarını bir önceki yıla göre karşılaştıralım. 452 yerleştirme puanı olan bir aday 2015’te 11.656 başarı sırasına sahipken 2016’da aynı puana sahip aday 20.053 başarı sırasında. Yani geçen yıla göre iki kat düşük başarı sırasına sahip. Ancak bu puan türünde yığılmalar 150.000 başarı sıralarından sonra normale dönüyor. Y-MF-4’te de 434 puanlı aday 2015’te 16.148 başarı sırasındayken, bu yıl aynı puanla 29.414’e geriliyor.



Özellikle Y-TM-3 puan türündeki başarı sıraları Y-TM-1 ve Y-TM-2 puan türlerinde geçen yıla göre daha geriye düşüyor. Bunun en büyük nedeni Türk Dili ve Edebiyatı testinin kolay olması. Burada da Y-TM-1 puan türünde geçen yıl 321 puanlı adayın başarı sırası 107.191 iken, bu yıl sıra 169.815’e geriliyor. Y-TM-2 puan türüne baktığımızda da 316 puanlı aday geçen yıl 127.147 başarı sırasında ama bu yıl sırası 199.696 oluyor. Y-TM-3’te de durum değişmiyor. 375 puanlı aday geçen yıl 51.713, bu yıl 92.000 başarı sırasında.

Y-TS-1’de 451 puanlı adayın başarı sırası geçen yıl 1929, bu yıl 3312 oluyor. Y-TS-2 puan türünde de 460 puanlı aday geçen yıl 1421 başarı sırasına sahipken bu yıl aynı puanlı adayın başarı sırası 3619 oluyor.

BAŞARI SIRASINDA HANGİ ARALIK KULLANILMALI?

Geçen yıl ile bu yılın puan ve başarı sıralarını özellikle vermemizin nedeni tercih listenizi hazırlarken bu gerçekleri de dikkate almanız için. Zaten puanınızı kullanmayacaksınız ancak başarı sıranızı kullanırken de geçen yıl ile bu yılın arasındaki farkları görüp, onlara göre hesaplama yapıp, bölüm seçmelisiniz.

Yeşilyurt da geçen yılın başarı sıralarına göre görülen bu gerilemenin YGS’nin seçici bir sınav olmaması, LYS-3’te ise Türk Dili ve Edebiyatı sorularının kolaylığından kaynaklandığını hatırlatıyor. Bu yüzden de birçok adayın puanına bakarak, “Bu bölüme kesin girerim” hatasına düştüğünü vurgulayan Yeşilyurt’un adaylara başarı sıralarını nasıl kullanacaklarına ilişkin önerileri şöyle:



YÜZDE 50’YE DİKKAT EDİN: Bütün puan türleri tercihlerine başarı sırasının yüzde 50 üstünden programları tercih listesine koymaya başlayabilir. Ancak yüzde 100 hatta daha da fazla alt başarı sırasına kadar inmeniz gerekiyor. Örneğin; 50 bininci sırada yer alan bir öğrenci tercihlerini 25 binden yapmaya başlayabilir. 100 bine kadar hatta daha da alta inmesi açıkta kalma olasılığını düşürür.

ÜST BAŞARI SIRALARI: Üst başarı sıralarında çok fazla yığılma olması nedeni ile bu grup öğrencilerin tercihlerinin yüzde 100 altına da inilmesi yararlı olacak.

KONTENJAN ÇOK ARTMADI: 2016’da kontenjan artışı çok olmadı. Bu yüzden tercih yaparken mutlaka 2015’e göre bölümlerin kontenjan artış ya da azalışlarına bakmak gerekiyor. Örneğin bir bölüm 50 kişi alırken kontenjanın 40’a düştü ise bu bölüm için başarı sırasının yükselebileceği yorumu yapılabilir.

TERCİH TARİHLERİ DEĞİŞTİ, BAŞVURU İÇİN 6 GÜNÜNÜZ VAR

Lisans Yerleştirme Sınavları’nın (LYS) puanları ile birlikte hem LYS hem de Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) yerleştirme puanlarının açıklanmasıyla birlikte adaylar için de yükseköğretim kurumları için tercih süreci başlamış oldu. Ancak bugün başlayacak olan üniversite tercihleri için YÖK erteleme kararı aldı. Tercihler 29 Temmuz-3 Ağustos tarihleri arasında yapılacak. Tercih tarihlerinin değişmesi ile birlikte adaylar için de 8 gün olan süre 6 güne inmiş oldu.

Tercihlerinizi yaparken 2016 ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’nu kullanacaksınız. Ancak dikkat, bu kılavuz değişecek. Çünkü OHAL kapsamında çıkarılan kararname ile 15 vakıf üniversitesi kapatıldı. Bu üniversitelerle ilgili bilgiler ise kılavuzda yer alıyor. YÖK, öğrencilerin tercih hatası yapmaması için bu üniversiteleri kılavuzdan çıkaracak. Bu yüzden de en son çıkan kılavuzu kullanmanız gerekiyor. Bu bilgilerin yer aldığı yeni kılavuzu da ÖSYM’nin internet sitesinden edineceksiniz.

Sınavlarda gösterdiğiniz başarının ve elde ettiğiniz puanların boşa gitmemesi için tercih listesini hazırlarken dikkatli olmanız gerekiyor. Çünkü hatalı hazırladığınız bir tercih listesi sizin açıkta kalmanıza neden olabilir. Üstelik tercih listenize de okumak istediğiniz bölümleri yazmanız lazım. Aksi halde her yıl hatalı tercihleri yüzünden tekrar sınava giren yarım milyona yakın genç gibi istemediğiz bir bölümde okuduğunuz için sizler de sınava girmek zorunda kalabilirsiniz. Bu süreçte sizi çevreniz “Puanınız yazık olmasın” diyerek yönlendirmek isteyecektir. Ancak unutmayın, seçtiğiniz bölümde okuyacak olan sizsiniz. Bu yüzden istemediğiniz bölümleri tercih listenize almayın.

Her yıl olduğu gibi bu yıl da tercih ve yerleştirme sisteminde değişiklikler var. Tercihlerinizi hazırlarken bunları dikkate almanız gerekiyor. 6 gün sürecek bu yazı dizimizde başta yerleştirme sistemindeki değişiklikler olmak üzere sizlerin tercihlerinizi doğru yapabilmeniz için bilgiler vereceğiz.

EN SON ÇIKAN KILAVUZU DİKKATE ALIN

OHAL kapsamında çıkarılan kararname ile 15 vakıf üniversitesi kapatıldı. Bu üniversiteler bu yıl öğrenci almayacak. Bu üniversitelerin isimleri de yeni yayınlanacak kılavuzdan çıkarılacak. Bu yüzden tercihlerinizde yeni kılavuzu kullanmanız gerekiyor.

İŞTE KAPATILAN ÜNİVERSİTELER

Altın Koza (İpek) Üniversitesi (Ankara)

Bursa Orhangazi Üniversitesi(Bursa)

Canik Başarı Üniversitesi (Samsun)

Selahattin Eyyubi Üniversitesi (Diyarbakır)

Fatih Üniversitesi (İstanbul)

Melikşah Üniversitesi (Kayseri)

Mevlana Üniversitesi (Konya)

Şifa Üniversitesi (İzmir)

Turgut Özal Üniversitesi (Ankara)

Zirve Üniversitesi (Gaziantep)

Kanuni Üniversitesi (Adana)

İzmir Üniversitesi (İzmir)

Murat Hüdavendigar Üniversitesi (İstanbul)

Gediz Üniversitesi (İzmir)

Süleyman Şah Üniversitesi (İstanbul

YAZI DİZİSİ 2

Adayların tercihlerinde en sık yaptığı hataların başında sınav sonuç belgesindeki bilgileri hatalı kullanmaları geliyor. Çünkü bu belgede iki farklı puan ve başarı sırası bulunuyor. Hangisini kullanacağınızı öğrenmelisiniz

Lisans Yerleştirme Sınavları’nın (LYS) açıklanması ile birlikte tercih yapabilmek için de elinizde tüm veriler oluştu. 2016 LYS sonuçları (YGS ve Yerleştirme Puanları Dahil) başlığını taşıyan bu belgede hem LYS hem de Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) yerleştirme puanlarınız yer alıyor. Ancak adaylardan yıllardır gelen sorular bu belgenin doğru yorumlanmadığını ve tercih yaparken hatalı verilerin kullanıldığını gösteriyor. Tercih işlemlerinize başlamadan önce elinize geçen YGS ve LYS puanlarınızın da içinde yer aldığı bu belgeyi doğru okumanız ve anlamanız gerekiyor. Çünkü tüm tercih işlemlerinizi bu belgeye göre gerçekleştireceksiniz. ÖSYM’nin internet sitesinden edindiğiniz bu belgede sınavlardan aldığınız ham puanlar ile ortaöğ- retim başarı puanınızın eklenmesiyle oluşmuş yerleştirme puanınız da yer alı- yor. Ancak hangi puanı ve başarı sırasını kullanacağı- nızı bilmeniz gerekiyor.

HANGİ BÖLÜMÜ KULLANACAKSINIZ?

Size ÖSYM’den bir adayın sonuç belgesi üzerinden bu açıklamayı yapacağız. Siz de kendi sınav sonuç belgenizi bu verileri kullanarak, yorumlayabilir ve tercihlerinizi buna göre yapabilirsiniz.

İLK BÖLÜM: Kimlik numarası ile ad ve soyadınızın altında yer alan bölümde LYS’de girdiğiniz testler ve bu testlerde yaptığınız doğru ve yanlışlar gösteriliyor. Burada yalnızca doğru yanlış sayılarınız yer alıyor, net sayınız değil. Ancak puanınızın netleriniz üzerinden hesaplandığını unutmayın.

İKİNCİ BÖLÜM: İlk bilgi olarak lise yaşamınızda aldığınız notlardan hesaplanan “Diploma Notu” yer alıyor. Bu not en küçüğü 250, en büyüğü 500 olan Ortaöğretim Başarı Puanı’na (OBP) dönüştürülüyor. Ardından da yerleştirme puanı için 0.12 ile çarpılarak puanınıza ekleniyor. Bu puanın da en yükseği 60, en düşüğü 30 oluyor. Bu bölümde mezun olduğunuz okulların kodlarını görüyorsunuz.



ÜÇÜNCÜ BÖLÜM: Belgenin sol tarafının başında “Sınav Puanları ve Başarı Sıraları” yazan bölümde Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ile geçtiğimiz ay yapılan Lisans Yerleştirme Sınavları’nın (LYS) puan türlerini, karşılarında da puanlarını ve hemen yanında da başarı sıralarını görüyorsunuz. Aman dikkat. Tercihlerinizi bu bölümde bulunan puan ve başarı sıralarına göre yapmayacaksınız. Burada OBP eklenmeden hesaplanmış ham puanlar yer alıyor.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM: Tercih işlemlerinizde kullanacaksınız. Her puan türünün başında Y- harfi bulunuyor, başında “Yerleştirme Puanları ve Başarı Sıraları” yazan ve bizim dikkatinizi çekmek için pembe renklendirdiğimiz bu bölümü Bu yerleştirmeyi ifade ediyor. Bu bölümdeki puanlarınız OBP eklenerek oluşturuldu. Bazı sonuç belgelerinde ek puanlı başarı sırasını göreceksiniz. Alanlarınızın devamı niteliğindeki programları tercih ederken de bu bölümü kullanacaksınız.

ÜNİVERSİTENİZİ SEÇMEDEN BU SORULARINIZIN YANITINI BULUN

YGS ve LYS’lere girerek, tercih yapmak için yeterli puanı alanlar için şimdi tercih listesi hazırlama zamanı. En çok sorulan sorular ise “Üniversite ve bölümlerinizi yazarken hangi kriterleri kullanmak gerekiyor?”, “Üniversiteyi ve bölümü nasıl seçmeliyiz?” oluyor. Birçok genç araştırma yapmadan tercih listelerini hazırlıyor, sonra da girdikleri bölümlerde mutsuz oluyor. Bu yüzden size genel olarak seçim yaparken hangi soruların sorulması ve araştırılması gerektiğini çıkardık. Bu soruların yanıtlarını bulmadan tercihlerinizi tamamlamayın. İşte size seçece- ğiniz üniversiteleri araştırırken yanıtlarını aramanız gereken sorulardan bazıları.



HANGİ SORULARI SORMALISINIZ?

-Üniversitenin uluslararası tanınırlığı var mı?

- Üniversitenin bilimsel üretkenliği nedir? Uluslararası yayın üretme performansı nasıldır?

- Üniversitenin akademisyen kadrosu kimlerden oluşuyor?

- Yabancı akademisyen ve öğrenci oranı nedir?

- Üniversitenin mezunlarının iş bulma oranı nedir?

- Üniversitenin başka ülkelerle yaptığı anlaşmalar size çift diploma şansı sunuyor mu?

- Çift diploma için ayrıca bir ücret ödemeniz gerekli mi?

- Yandal, çift anadal programları uygulanıyor mu? Bunlar için ücret ödemeniz gerekiyor mu?

- ERASMUS, Farabi ve Mevlana gibi öğrenci değişim programlarına katılıyor mu?

- Öğrenci projeleri destekleniyor mu?

- Yurt olanağı var mı ve ücreti nedir?

- Konaklamak için yurt bulamazsanız nasıl barınacaksınız, bir çözümünüz var mı?

- Burslu girdiyseniz “başarı” şartı var mı?

- Burs için zorunlu çalışma şartı getiriyor mu?

- Öğrencilerinin akademik başarısını destekliyor mu?

- Zengin bir sosyal ortamı var mı? Öğrenci kulüpleri etkin mi yoksa sadece kâğıt üzerinde mi?

- Staj yeri bulmanız konusunda size yardımcı oluyor mu?

EK PUAN KİMLER İÇİN VAR?

Hatırlanacağı üzere bu yılın ÖSYS Baş- vuru Kılavuzu yayımlandı- ğında başta bu yıl üniversite sınavına girecek ve aralarında öğretmen, imam hatip, güzel sanatlar ve spor liseleri öğrencilerinin bulunduğu öğrenciler “ek puan şoku” yaşadı. Çünkü bu öğrenciler kendi alanlarının devamı niteliğindeki programları tercih ettiklerinde 15 ile 30 puan arasında bir ek puan alıyordu, bunun kaldırıldığı görüldü.

ESKİ MEZUNLAR

Bu uygulamanın dayanağı da kamuoyunda 4+4+4 yasası olarak tanınan 30 Mart 2012 tarihli eğitim yasası. Bu yasada 30 Mart 2012 tarihi itibarıyla bir mesleğe yönelik program uygulayan ortaöğ- retim kurumlarından mezun olan veya öğrenim görmekte olan öğrenciler için ek puanın kaldırıldığı belirtiliyor. Bu düzenleme de 2016 yılında mezun olan öğrencileri kapsıyor. Ancak uygulama eski mezunları kapsamıyor. Onların sonuç belgelerinde “ek puanlı” yerleştirme puanları ve başarı sıraları yer alıyor.

MECLİS'TEKİ YASADA GERİ GELİYOR

Bu arada Meclis’te Torba Yasa’da ek puan uygulamasının yeniden geri gelmesi için düzenleme yer alıyor. Bu düzenleme Meclis’ten geçmediği için bu yıl mezun olan öğrenciler ek puandan yararlanamadı. Ancak düzenleme yasalaşırsa gelecek yıl mezun olanlar için yine ek puan gelecek.

YAZI DİZİSİ 3


Geçen yıl başlayan başarı sırası barajı, bu yıl 2 fakültenin daha eklenmesiyle 4’e çıktı. Hukuk, tıp, mimarlık ve mühendislik okumak isteyenler, ‘baraj’la tercih yapamadan elenecek. Tercihlerinde başarı sırasını dikkate almayanların listeleri ise değerlendirmeye alınmayacak

Tercih yapmaya hazırlanan adayların önünde aşılması gereken “barajlar” var. Bu barajı aşamayanların ise tıp, hukuk, mimarlık ile ziraat, orman ve su ürünleri dışında mühendislikleri tercih etme şansları yok.



Geçtiğimiz yıl Yükseköğretim Kurulu (YÖK), tıp ve hukuk fakülteleri için başarı barajı getirmişti. Bu yıl ise kapsamı genişletti ve baraj gelen fakülte sayısını 4’e çıkardı. YÖK, özellikle vakıf üniversiteleri başta olmak üzere “Parası olan okuyor” görüşünü doğrular nitelikte Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) barajlarını aşanların tıp ve hukuk fakültelerine yerleştiği eleştirileri üzerine bu iki bölüme başarı sırası barajı getirme kararı verdi. 2015 yılında da tercih yapan gençler bu baraja takıldı.

Tıp fakültesi tercih etmek isteyenler eğer ilgili puan türünde yani MF-3’te ilk 40 bin, hukuk okumak isteyenler ilgili puan türünde (TM-3) ilk 150 bin başarı sırasında yer almıyorlarsa bu bölümleri tercih edemedi. Ancak bu uygulamadan KKTC üniversiteleri muaf tutuldu. Türkiye’de tıp ve hukuk okumak isteyen ama baraja takılan öğrenciler bu üniversiteleri tercih etti.

2 BÖLÜME DAHA GELDİ

Bu yıl ise YÖK, 2 bölüm için daha baraj kararı aldı. Bunlar bu yıl tercih yapacak mimarlık ve mühendislik okumak isteyen gençleri ilgilendiriyor. İlgili puan türünde yani MF-4’te ilk 200 binde olmayanların bu yıl mimarlık programlarını tercih etme hakkı yok. Ziraat, su ürünleri ve orman fakülteleri hariç mühendislik okumak isteyenler de ilgili puan türünde yani MF-4’te ilk 240 bin başarı sırasında değillerse bu bölümleri tercih edemeyecek. Bu arada ziraat fakültelerinin gıda mühendisliği programını tercih etmek için de MF-4 puan türünde ilk 240 bin başarı sırasında olmanız gerekiyor.



Bu yıl tercih yapacak adaylar işte ilk kez bu yıl mimarlık ve mühendislik için getirilen bu baraja takılacak. Tıp ve hukuk için geçen yıl getirilen baraj bu yıl da geçerli olacak. Bu yıl 4 fakülteyi ilgilendiren bu baraj KKTC üniversiteleri için de geçerli olacak.

VAKIF ÜNİVERSİTELERİ BARAJI YÜKSELTEBİLİR

YÖK’ün açıkladığı başarı sırası barajları tüm üniversiteler için geçerli. Yani hem devlet hem de vakıf üniversiteleri bu barajların altında öğrenci alamaz. Ancak vakıf üniversiteleri istedikleri takdirde açıklanan başarı sırası barajlarını yükseltme hakkına sahipler. Geçtiğimiz yıl bazı vakıf üniversiteleri senato kararıyla tıp ve hukuk için açıklanan başarı sırası barajını yükseltmişti. Bu yıl da aynı kararı alacak üniversiteler olacağını aklınızdan çıkarmayın.

FARKLI PUAN TÜRLERİNDEN TERCİH YAPABİLİRSİNİZ

Adaylardan gelen sorulardan ortaya çıkan doğru bilinen yanlışlardan biri de farklı puan türleriyle tercih yapılamayacağının düşünülmesi. Oysa tercih listenizi hazırlarken böyle bir sınırlamanız yok. Farklı puan türlerinden istediğiniz bölümleri tercih listenize alabilirsiniz. Dilerseniz tüm tercihlerinizi örneğin sayısal öğrencisi olarak Matematik Fen (MF) puanlarıyla öğrenci alan bölümlerden yapabilirsiniz, isterseniz Türkçe Matematik (TM) puanlarınızı da kullanabilirsiniz. Önemli olan puanınız hesaplanmış olsun. LYS’lerde tüm sınavlara giren ve 180 barajını geçen adayların elinde 12 farklı puan var.



AYNI LİSTEDE LİSANS VE ÖNLİSANS PROGRAMI

Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) puanları da eklendiğinde 18 farklı puan türünde puanınız hesaplandı. Bunlarla puan türü sınırlaması olmadan istediğiniz bölümleri tercih edebilirsiniz. Tüm tercihlerinizin aynı puan türünden oluşması gerekmiyor. Yine tercih yapmaya hazırlanan adayların yanıldığı bir başka konu da aynı listede lisans ve önlisans programlarını yazamayacaklarını düşünmeleri. Nasıl farklı puan türlerini kullanarak tercih yapabiliyorsanız, aynı tercih listenize ön lisans ve lisans programlarını da koyabilirsiniz. Bununla da ilgili bir sınırlama bulunmadığını unutmayın.

HANGİ BÖLÜMLERDE PUANLAR YÜKSELİR?

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, önümüzdeki yıl eğitim, eczacılık ile diş hekimliği fakülteleri için de başarı sırası barajı getirmeyi düşündüklerini açıkladı. Yani bu yıl bu 3 fakülteye barajsız öğrenci alınacak, gelecek yıl onlar için de başarı sırası barajı uygulanacak. Adayların en çok tercih ettiği fekülteler arasında yer alan bu 3 fakülteye gelecek yıl başarı sırası barajının getirileceğinin açıklanması, bu yıl bu fakültelerde başarı sıralarının ve puanların yükselmesine neden olacak mı? Fen Bilimleri Eğitim Kurumları Rehberlik Koordinatörü Cihan Yeşilyurt, zaten adayların talep ettiği bu bölümlerde baraj gelecek olmasının talebi daha da artı- racağı görüşünde. Yeşilyurt’a göre, bu bölümlerde başarı sıralarının yükselecek olması hiç kimse için sürpriz olmamalı. Yine Türkçe Matematik (TM) puanlarıyla tercih yapacak öğrencilerin mezun olduklarında iş bulacakları inancıyla psikoloji ve psikolojik danışmanlık ve rehberlik bölümlerini tercih etmesi bu bölümlerde de başarı sırasının artmasına yol açıyor. Bu mesleklerin popülerliğinin sürmesi, adayların taleplerinin artmasına neden oluyor.

BAŞVURU MERKEZLERİNDEN TERCİH YAPILMAYACAK

Üniversite tercihleri için süreç yarın başlıyor. YÖK, yaptığı açıklamada, üniversite tercihlerinin 26 Temmuz-2 Ağustos tarihleri arasında yapılacağını duyurmuş ancak daha sonra bu süreyi 29 Temmuz- 3 Ağustos tarihleri arasına almıştı. Adaylar tercihlerini belirtilen bu süre içerisinde yapmak zorunda. Tercihlerinizi yapmak için tek yolunuz var, o da ÖSYM’nin sitesini kullanarak internet aracılığıyla yapmak. Tercih işleminizi TC kimlik numaranız ve şifreniz ile kendiniz gerçekleştireceksiniz. Başvuru merkezlerinden tercih işlemi yapılmayacak. ÖSYM’ye posta yoluyla gönderilen veya elden verilen tercih listeleri geçerli olmayacak. Sadece elektronik ortamda yapılacak tercihler işleme alınacak. Tercihlerinizin ÖSYM’ye ulaştığından emin olmanız için ekranda “2016-ÖSYS Tercihleriniz ÖSYM’ye bildirilmiştir” ifadesini görmeniz gerekiyor. İşlemlerinizi tamamladıktan sonra tercih bilgilerinizi kontrol etmeli ve yazıcıdan tercih listenizin bir dökümünü alarak saklamalısınız. Tercihlerinizle ilgili düzenlemeleri ya da değişiklikleri tercihlerin son bulacağı 3 Ağustos akşamı saat 23.59’a kadar yapabileceksiniz. Tercih işlemleri 23.59’da son bulacak. Süre bittikten sonra değişiklik ya da düzeltme yapamazsınız.

YAZI DİZİSİ 4

KAYIT YAPTIRMAYACAĞINIZ PROGRAMI LİSTENİZE ALMAYIN

Üniversite tercihleri için süre bugün başlıyor. Tercih listenize bu yıl 30 değil 24 bölüm yazacaksınız. Ancak istemediğiniz, yerleştiğiniz takdirde kayıt yaptırmayacağınız programları 24 tercihi doldurmak adına listenize almayın. Kayıt yaptırmasanız bile gelecek yıl puanınız düşer

Üniversite tercihleri için maraton bugün başlıyor. Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ile Lisans Yerleştirme Sınavları’na (LYS) girerek, baraj puanları aştınız ve artık tercih sürecine girdiniz. Doğru, kurallara ve isteklerinize uygun bir tercih listesi hazırlamak en az sınavlarda başarılı olmak kadar önemli. Hatalı hazırlayacağız bir liste sizin herhangi bir programa girmenize engel olacağı gibi, istemediğiniz bir bölüme yerleşmenize de yol açabilir. Bu yüzden de tercihlerinizi dikkatli yapmalısınız.

Bugün başlayacak tercihler 3 Ağustos gecesi saat 23.59’a kadar sürecek. Tercihlerizi bireysel olarak yapacaksınız. Bunun için de ÖSYM’nin sitesinden aday sayfanıza TC kimlik numaranız ve şifrenizle girerek, tercih listenizi oluşturacaksınız. Yaptığınız tercih listesi üzerinde değişiklik yapmak isterseniz 3 Ağustos saat 23.59’a kadar zamanınız olacak. Daha sonra ise değiştirme şansınız olmayacak. Bir de hazırladığınız tercih listesinden bir çıkış almayı ve saklamayı unutmayın.



30 DEĞİL 24 TERCİH HAKKINIZ

VAR Bu yıl üniversite yerleştirme sisteminde önemli değişiklikler var. Bunlardan biri de tercih sayısı ile ilgili. Bu yıl adayların 30 değil, 24 bölümü tercih etme hakları var. Çünkü YÖK, 30 tercihin tümünün kullanılmadığını ve adayların yerleştikleri halde kayıt yaptırmadıklarını belirterek, “Kontenjanlar yanmasın” dedi ve tercih sayısını 30’dan 24’e indirdi. Bu yüzden geçen yıla göre 6 tercih daha az yapacaksınız.

HEPSİNİ YAZMANIZ ŞART DEĞİL

Tercihlerinizi hazırlarken 2016 Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’ndan yararlanacaksınız. Bu kılavuz ÖSYM’nin internet sitesinde var. Okumak istediğiniz programları ve koşulları bu kılavuzdaki bilgilere göre seçeceksiniz. Her programın karşısında bazı rakamlar göreceksiniz. Bu rakamlar size programların ücretli olup olmadığını, kayıt yaptırmak için hangi koşulları istediğini anlatan bilgiler verecek. Bu bilgileri de kılavuzun son sayfalarında bulacaksınız. Bu bilgileri incelemeden ve okumadan tercihlerinizi yapmayın.

24 tercih hakkınızın tümünü doldurmak zorunda değilsiniz. Tercih listenizi hazırlarken gerçekten yerleştirildiğiniz durumda kayıt yaptırmayı düşündüğünüz programları alın. Eğer yerleştiğiniz programa gitmezseniz gelecek yıl sınava girdiğinizde yerleştirme puanınızın hesaplanmasında Ortaöğretim Başarı Puanı’nızın (OBP) çarpılacağı katsayı yarıya düşecek. Örneğin bu yıl OBP 0.12 ile çarpılacak ve en fazla 60, en düşük 30 puan alacaksınız. Bu puanlar sizin yerleştirme puanlarınıza eklenecek. Ama yerleşip kayıt yaptırmasanız bile bu puanınız yarıya düşecek.




YERLEŞTİRME İŞLEMİNİZ NASIL YAPILACAK?

Merkezi yerleştirmenin nasıl işlediğini bilmeniz, tercih yaparken daha dikkati olmanızı sağlayacak. Merkezi yerleştirme, adayların yerleştirme puanlarına, tercihlerine ve yükseköğretim programlarının kontenjan ve koşullarına göre bilgisayarla yapılır. Sistemin esasları da şöyle işler:

- Her programa kılavuzda belirtilen ve bilgisayarla denetlenebilen koşulları taşıyan ve bu programa tercih listesinde yer vermiş adaylar arasından kontenjan sayısı kadar öğrenci yerleştirilir. Yerleştirme puanlarına göre yapılacak yerleştirme işleminde ilgili yerleştirme puanı yüksek olan adaya öncelik verilecek.

- Bir aday, puanları ne denli yüksek olursa olsun yalnız bir programa kayıt hakkı kazanabilir. Bu program, adayın yerleştirme puanlarıyla ya da sınavsız geçişle girebildiği en üst tercihidir. Bunun altında kalan tercihler işleme konmaz.

- Kayıt hakkı kazanılan programın sonradan değiştirmesi, bir başka deyişle, daha düşük puanla öğrenci alan başka bir programa kaydolması mümkün değildir.

- Kayıt yaptırdığınız bir programa gitmeseniz bile sistemde bu programı kazanmış görünecekseniz. Gelecek yıl sınava girdiğinizde yerleş- tirme puanınız hesaplanırken Ortaöğretim Başarı Puanı 0.12 katsayıyla değil, 0.06 katsayıyla çarpılacak.

TERCİH İÇİN KAÇ PUAN GEREKİYOR?

- Meslek yüksekokulu önlisans programları: Sınavsız geçiş kontenjanları hariç ilgili YGS puan türünde en az 150 puan.

-Açık öğretim önlisans ve lisans programları: Sınavsız geçiş kontenjanları hariç ilgili YGS puan türünde en az 150 puan.

- Özel yetenek gerektiren lisans programları: Ön kayıt için en az 150 puan. Devlet konservatuvarlarında lise devresi mezunlarına puan şartı yok. Engelli öğrencilerin YGS puanlarından birinin 100 olması yeterli.

- Yerleştirmede meslek lisesi çıkışlı adaylara ek puan verilen lisans programları ile teknoloji, sanat ve tasarım, turizm fakülteleri lisans programlarının M.T.O.K. kontenjanları: YGS-LYS puan türünde en az 180 puan.

- Meslek lisesi çıkışlı adaylara ek puan verilen programlar dışındaki lisans programları: İlgili LYS puan türünde en az 180.

KKTC DENKLİK İŞLEMLERİ 

Lise ve yükseköğrenimini KKTC’de tamamlayanların diplomaları denklik işlemine tabii tutulmaksızın Türkiye’de geçerli olacak.Türkiye ile KKTC arasında 16 Ocak 2009’da imzalanan, iki ülkenin hukukuna göre kurulmuş üniversitelerin karşılıklı tanınmasına dair milletler arası anlaşmaya ekleme yapıldı. Buna göre Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olup lise öğrenimini kesintisiz KKTC’de örgün eğitim veren kurumda tamamlayan ve KKTC hukukuna göre kurulmuş üniversitelere YÖK’ün uygun görüşü ve üniversitenin belirlediği kurallarla yerleşenlerin diplomaları denklik gerektirmeden Türkiye’de geçerli olacak. 28

TEMMUZ TARİHLİ KILAVUZ DİKKATE ALINACAK

OHAL kapsamında kapatılan 15 vakıf üniversitesinin program ve kontenjanlarının silindiği 2016 ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu yayımlandı. Adayların hata yapmaması için 28 Temmuz tarihli kılavuzu dikkate almaları gerekiyor. Yeni kılavuza ÖSYM’nin sitesinden ulaşılabilir.

YAZI DİZİSİ 5

Yükseköğretim kurumlarına iki yolla öğrenci alınıyor. Bunlardan biri tercih süreci dün başlayan merkezi yerleştirme. Bu yerleştirmede adaylar başarı sıralarını kullanarak, 24 bölümden oluşan bir tercih listesi hazırlıyor ve bunu ÖSYM’ye yolluyor. ÖSYM, kontenjan ve adayların tercihlerini dikkate alarak puan üstünlüğüne göre adayları yükseköğretim programlarına yerleştiriyor. Bunun adına merkezi yerleştirme deniliyor.

Yükseköğretim kurumlarına öğrenci almanın ikinci yolunu ise özel yetenek sınavları oluşturuyor. Yükseköğretim kurumları sanat ve spor alanlarında olmak üzere bazı programlara “özel yetenek” sınavı ile öğrenci alıyor. Bu sınavları kurumlar kendileri düzenliyor ve öğrencilerin yerleştirmelerini de kendileri yapıyor.

28 BİN ‘ÖZEL’ ÖĞRENCİ ALINACAK

Bu yıl özel yetenek sınavı ile öğrenci alacak yükseköğretim programları için ayrılan kontenjan 28 bin 845 oldu. Bu kontenjanın 22 bin 77’si devlet üniversitelerinde. Vakıf üniversitelerinde özel yetenek kontenjanları 5 bin 159 olurken, KKTC üniversitelerinde bu sayı 1530. Kılavuzda da yer alan yurtdışı üniversiteler için tanınan kontenjan 79 oldu.

150 PUAN ŞARTI VAR

Özel yetenek sınavlarına başvurmanın da kuralları bulunuyor. Bunların başında Yükseköğretime Geçiş Sınavı’na (YGS) girerek, bu sınavın 6 puan türünden herhangi birinde 150 ve üzerinde puana sahip olmak geliyor. Bu sınavlara önkayıt yaptırabilmeniz için bu barajı aşmış olmanız şartı aranıyor. Bu yıla kadar özel yetenek sınavlarına 140 puan alan öğrencilerin katılma hakları vardı. Ancak 2015 Aralık ayında YÖK bir karar aldı ve YGS’nin ilk barajını 140’tan 150’ye yükseltti. Bu yüzden 2016 yılından başlayarak özel yetenek sınavlarına ancak YGS’de 150 puanı aşanlar başvurabilecek.

Ancak unutmamanız gereken noktalardan biri de üniversitelerin 150 puan şartını yükseğe çekme hakları olduğu. Üniversiteler isterlerse 150 puan barajını daha yüksek bir puan yapabilir. Bu durumda da açıklanan puanı tutturmanız gerekiyor.

ENGELLİ ÖĞRENCİYE 100 PUAN YETECEK

YÖK Genel Kurulu’nun 2014 yılında aldığı karar engelli öğrenciler için özel yetenek sınavlarına katılmalarının kolaylaştırılması oldu. Bedensel engelli, görme engelli, işitme engelli, otistik, spektrum bozukluğu gibi engelli öğrenciler için engelli olduklarını belgelediklerinde YGS puanlarından en az birinin 100 ve üzerinde olması bu programlara önkayıt yaptırmaları için yeterli. Ayrıca devlet konservatuvarlarında lise devresi mezunlarında da YGS puan şartı bulunmuyor.

Ancak özel yetenek sınavları ile öğrenci alan programlarda okumayı düşünenlerin unutmamaları gereken bir nokta var. Yurtdışı ve KKTC’deki üniversitelere özel yetenek sınavı sonuçlarına göre girdiyseniz Türkiye’deki üniversitelere yatay geçiş yapamayacağınızı da bilin.

HANGİ BÖLÜMLERE GİREBİLİRSİNİZ?

Güzel sanatlar ve mimarlık fakülteleri, devlet konservatuvarı, beden eğitimi ve spor yüksekokulu, eğitim fakülteleri özel yetenek sınavlarıyla öğrenci alıyor. İç mimarlık, görsel sanatlar, iletişim ve tasarım, sanat tasarımı, opera, modern dans, moda tasarımı, moda ve tekstil, tekstil, tiyatro, yaylı çalgılar, keman, klarnet, bale, mutfak sanatları, resim iş ile müzik öğretmenliği gibi programlara özel yetenek sınavlarına girerek yerleşebilirsiniz.

İKİSİNDEN BİRİNİ SEÇERSİNİZ

Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi merkezi yerleştirmeye başvurmanız özel yetenek sınavlarına katılamayacağınız anlamına gelmiyor. İkisine de başvurabilirsiniz. Özel yetenek sınavını kazandığınız gibi merkezi yerleştirme ile de bir programa yerleştirildiğinizde içlerinden birini seçebilirsiniz.

EK YERLEŞTİRME İÇİN YENİ PROGRAM AÇILMAYACAK

TERCİH sürecinin 3 Ağustos’ta son bulmasından sonra merkezi yerleştirme sonuçları açıklanacak. YÖK’ün açıkladığı takvime göre yerleştirme sonuçlarının açıklanmasının ardından yükseköğretim kurumlarına elektronik kayıtlar 12-16 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Bu dönemde öğrencilerin yerleştirildikleri üniversitelere gitmelerine gerek kalmayacak. Bireysel kayıtlar ise 15-19 Ağustos tarihleri arasında alınacak.

İlk yerleştirme kayıtlarının tamamlanmasının ardından ise yükseköğretim kurumları boş kontenjanlarını açıklayacak. Bu kontenjanlar ilk yerleşmede dolmayan ya da dolmasına rağmen kayıt yaptırmayanlar yüzünden oluşacak. Boş kontenjanlar için tercihler ise 26-30 Ağustos tarihleri arasında alınacak. Ek yerleştirmeye bir yükseköğretim kurumuna ilk merkezi yerleştirmede yerleşen adaylar katılamayacak. Bu adaylar yerleştikleri kurumlara kayıt yaptırmamış bile olsalar ek yerleştirmeye katılma haklarına sahip değiller. Ek yerleştirme kayıtları da 6-9 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

İLK KEZ PROGRAM AÇAMAYACAKLAR

Her yıl ek yerleştirme döneminde üniversiteler yeni programlar açıyor ve bu programlara da ek yerleştirme ile öğrenci alıyordu. Ancak YÖK, 2016- 2017 eğitim öğretim yılında ek yerleştirme için yeni program açılmaması kararı aldı. Ek yerleştirme işlemi merkezi yerleştirmenin ardından boş kalan kontenjanlara yapılacak.

PUANLARI EŞİT ADAYLAR NASIL YERLEŞTİRİLİR?

Yerleştirme sistemi ile ilgili adayların birçoğunun bilgisi bulunmuyor. Bunların başında da”Puanları eşit iki aday aynı programı tercih ederlerse nasıl yerleştirilirler?” sorusunun yanıtı geliyor. İşte bu sorunun yanıtı: Merkezi yerleştirme işleminde bir programa kesin kayıt hakkı kazananların belirlenmesinde aynı programı tercih etmiş adaylar arasından, tercihi hangi sırada olursa olsun yerleştirmede kullanılan yerleştirme puanı ve varsa ek puan toplamı büyük olan adaya öncelik tanınır. Eğer adayların yerleştirme puanları eşitse ilgili YGS/LYS puanı büyük olana, bu puanları da eşitse YGS/LYS puanında ağırlığı en büyük olan testin ham puanı büyük olana (ağırlığı en büyük iki test varsa bunların ham puanlarının toplamı büyük olana) öncelik verilir. Eşitlik sürdüğü takdirde söz konusu yükseköğretim programını daha üst tercihinde gösterene, eşitlik yine de sürdüğü takdirde doğum tarihi günümüze daha yakın (yaşı küçük) olana öncelik verilir.

ÖSYM’DEN ‘TERCİH ROBOTU’

ÖSYM’nin, üniversite adaylarına tercihlerinde rehberlik yapması amacıyla hazırladığı “2016 ÖSYS Tercih Robotu” internet üzerinden hizmete girdi. Aday öğrenciler, tercih robotuyla girmeyi istedikleri yükseköğretim programlarına geçen öğretim yılında yerleşilen en düşük puana karşılık gelen başarı sırasını görebilecek. Tercih robotunda adaylar 2016 ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’nda yer alan yükseköğretim programlarında üniversite adı, program adı, puan türü, programın bulunduğu şehir gibi alanlara göre arama yapabilecek.

BAKMADAN GEÇME