Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim Tarih 1. Dünya Savaşı Irak Cephesi Tarafları Kimler ve Nedenleri ile Sonuçları: Irak Cephesi Neden Açıldı ve Kazanıldı Mı?

        Osmanlı Devleti için baştan kazanılan fakat ilerleyen tarihlerde kaybedilen bir cephe olarak karşımıza çıkan Irak Cephesi nasıl açıldı? Irak Cephesi’nin amacı nedir? 1. Dünya Savaşı Irak Cephesi hakkındaki tüm bilgileri sizler için derledik. İşte, tüm detaylar…

        Irak Cephesi Tarafları

        Osmanlı Devleti Irak Cephesinde kimlerle savaştı sorusunun cevabı İngiltere olacaktır. İngiltere; Abadan petrollerini korumak, kutsal cihat açılmasını engellemek, Türk kuvvetlerinin Hindistan’ı tehdit etmesini önlemek amacıyla Irak Cephesini açmışlardır.

        Irak Cephesi Nedenleri

        İngiltere tarafından açılan 1. Dünya Savaşı Irak Cephesi’nin amacı nedir sorusunun cevabı şu şekilde listelenebilir:

        REKLAM
        • İngiltere’nin, ekonomik ve siyasi açıdan zor durumda olan Rusya’ya karadan yardım götürmek istemesi.
        • Osmanlı ordularının İran üzerinden, bir İngiliz sömürgesi olan Hindistan’a ulaşmasının engellenmek istemesi.
        • İngiltere’nin Musul ve Abadan petrollerini ele geçirmek istemesi.

        Irak Cephesinde İngilizlere Karşı Kazanılan Zafer

        Osmanlı ordusu; Irak Cephesi’nde İngilizleri önce Selman-ı Pak’ta mağlup etmiş ve bu zaferin ardından da Kasım 1915’te Kut-ül-Amare Osmanlı Devleti tarafından kuşatılmıştır.

        Kut-ül-Amare Kuşatması

        Irak Cephesinde İngilizlere karşı kazanılan zafer Kut-ül-Amare kuşatmasıdır. Tümgeneral Charles Townshend komutasındaki İngiliz Hint Tümeni, Bağdat'a ilerlemeye çalışırken 22-23 Kasım 1915'te Selman-ı Pak Muharebesi'ni kazanamayarak geri çekildi ve 3 Aralık'ta Kut'a sığındı.

        Yeni kurulan Osmanlı 6. Ordusu'nun komutanlığına atanarak 5 Aralık'ta Bağdat'a varan Irak ve Havalisi Komutanı Miralay 'Sakallı' Nurettin Bey'in birlikleri 27 Aralık'ta Kut'u kuşattı.

        Kut'ül Amare'de 8 Aralık 1915'te kuşatılan İngiliz birlikleri, beş ay süren bir direnişten sonra 28 Nisan 1916'da teslim oldu. General Townshend dâhil 13.399 esir alındı.

        REKLAM

        Kazanılan bu zafer, Osmanlı Devleti için büyük bir moral kaynağı oluşturmuş birçok yerde kutlamalar yapılmıştır. Ayrıca Kut Zaferi, Osmanlı Devleti’nin müttefiki olan Almanya ve Avusturya’nın başkentleri Berlin ve Viyana’da sevinç gösterilerine neden olmuş ve şehirler bayraklarla donatılmıştır.

        Irak Cephesi Kazanıldı mı?

        İklim koşulları açısından oldukça zor bir cephe olan Irak Cephesi, Birinci Dünya Savaşı cepheleri içinde başlangıçta kazanılan ancak daha sonra kaybedilen bir cephe olarak büyük bir öneme sahiptir.

        Osmanlı Devleti’nin Kut’ul Amare’de başarılı olmasının ardından,1916 yılı başında bir kısım Britanya birlikleri General Townshend'in yardımına geldiyse de İran'a kadar sürülmüşler ve İngiliz birlikleri eki gücüne ancak 1917 yılında ulaşabilmişlerdir. Eski gücüne ulaşan İngiliz birliklerinin taarruza geçmesiyle; 11 Mart 1917'de General Maude yönetimindeki Britanya birlikleri Bağdat'a girmiş ve Halil Paşa'nın komutasındaki Osmanlı askerleri Bağdat'ı boşatmak zorunda kalmıştır.

        Bağdat’ta sonra Samerra'yı da ele geçiren Britanya ordusu, Musul'a doğru ilerlemeye başlamıştır. 1918 yılında aldıkları takviyelerle iyice güçlenen Britanya birlikleri, petrol yataklarının bulunduğu Musul'a ulaşamamış fakat Mondros Ateşkes Antlaşması’nın imzalanmasından sonra, 15 Kasım 1918 tarihinde, mütarekenin 7. maddesini dayanak göstererek Musul'a asker çıkarmışlardır.

        Irak Cephesi Sonuçları

        Kasım 1914 ile 1918 arasında süren 1. Dünya Savaşı Irak Cephesi sonuçları şunlardır:

        • Bağdat İngiltere tarafından işgal edilmiştir.
        • Mondros Ateşkes Antlaşması’nın imzalanmasının ardından İngiltere, antlaşmanın 7. Maddesine dayanarak Musul’a asker çıkarmıştır.
        • Irak topraklarının tamamına yakını Osmanlı Devleti kontrolünden çıkmış ve İngilizler tarafından işgal edilmiştir.
        ÖNERİLEN VİDEO
        Haberi Hazırlayan: Türker Üner
        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ