Almanya'nın 50 milyar euroluk "kriz" planı
İkinci çeyrekte daralan Almanya ekonomisinin resesyon ve kriz ihtimaline karşın Maliye Bakanı Scholz, dengeli bütçe politikasının askıya alınarak 50 milyar euro büyüklüğünde ekstra bir genişlemeye gidilebileceğini belirtti. İç ve dış uyarıların arttığını kaydeden Scholz, ABD nedeniyle tırmanabilecek ticaret gerilimine de dikkat çekti
ABONE OLKüçülme sinyalleri veren Almanya'da, Maliye Bakanı Olaf Scholz olası bir kriz durumunda ekonomik teşvik için ilk kez rakam verdi ve 50 milyar euro büyüklüğünde mali genişleme sözü verdi.
Almanya'nın bu anlamda harekete geçmesinin kısa vadede beklenmemesine karşın Scholz, iç ve dış sinyallerin Merkel'in dengeli bütçe politikası üzerinde baskısını artırdığını belirterek ikinci çeyrekte daralan ülke ekonomisi ve ABD ile artan ticaret gerilimine dikkat çekti.
Scholz, "son krizin bize maliyeti, hesaplamalarıma göre 50 milyar euro" diyerek, söz konusu harcama rakamını, 10 yıl önceki finans krizi sorasında alınan ekstra harcama kararından bahsederken telaffuz etti.
Pazar günü Berlin'de soruları yanıtlayan Scholz, "Bu tutarı toplayabiliriz," derken "En büyük sorun, Çin ve ABD arasındaki ticaret savaşından kaynaklananlar da dahil olmak üzere, belirsizlik" şeklinde konuştu.
Sık sık Alman otomobil endüstrisini hedef alan Trump, Avrupa Birliği'ndeki durumun Çin'e kıyasla küçük olmakla birlikte daha kötü olduğunu söylemiş ve AB'ye ek vergi tehdidini rafa kaldırmadığını belirtmişti.
2. çeyrekte yüzde 0.1 küçülen Alman ekonomisi, verilere bakılırsa 6 yıl aradan sonra resesyona girme riskiyle karşı karşıya.