Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji ABD, vize başvurularında sosyal medya geçmişini inceleyecek - Teknoloji Haberleri

        ABD Dışişleri Bakanlığı, ülkeye vize başvurusu yapanların sosyal medya hesaplarının geçmiş beş yıla dair kayıtlarının kontrol edilmesini teklif etti.

        Bakanlık tarafından Cuma günü Federal Kayıt üzerinden resmiyete dökülecek teklif, ABD İdari ve Bütçe Ofisinin onayını bekleyecek. Kamuoyunun teklif hakkında görüş bildirmesi için 60 günü olacak.

        Trump yönetimi, geçtiğimiz yılın eylül ayında göçmen vizesi almak isteyenlerin sosyal medya hesaplarının inceleneceğini duyurmuştu. Bu plan, her yıl ABD’ye göç etmek isteyen 710 bin civarı kişiyi etkiliyordu. ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından teklif edilen yeni güvenlik incelemelerinin ise her yıl ülkeye vize başvurusu yapan 14 milyon civarı kişiyi etkileyeceği tahmin ediliyor.

        REKLAM

        ABD İdari ve Bütçe Ofisine sunulan teklifin kabul edilmesi durumunda, her yıl ülkeye vize başvurusunda bulunan ortalama 14,7 milyon civarı kişinin sosyal medya hesapları incelenecek.

        Sıkılaştırılmış vize başvurusu incelemeleri, 20 sosyal medya platformunu kapsıyor. Bunlardan ABD merkezli olanlar Facebook, Flickr, Google+, Instagram, LinkedIn, MySpace, Pinterest, Reddit, Tumblr, Twitter, Vine ve YouTube şeklinde sıralanırken; Çin merkezli Douban, QQ, Sina, Weibo, Tencent Weibo, Youku, Rusya merkezli VK, Belçika merkezli Twoo ve Letonya merkezli Ask.fm incelenecek olan sosyal ağlar kapsamına alındı.

        Sosyal medya bilgilerinin, ABD’ye diplomatik ve resmi hariç tüm vize başvurularında bulunanlardan talep edilmesi planlanıyor.

        ABD’nin vizesiz geçiş sağladığı 40 kadar ülkenin vatandaşları sosyal medya incelemelerine tabi tutulmayacak. Bu ülkeler arasında Avusturya, Birleşik Krallık, Kanada, Fransa, Almanya, Japonya ve Güney Kore gibi ülkeler yer alıyor.

        REKLAM

        Bakanlık ayrıca vize başvurusunda bulunanlardan son beş yılda kullandıkları telefon numaralarının, e-posta adreslerinin ve seyahat geçmişlerinin de istenebileceğini belirtti. Teklife göre, başvuru yapanlardan daha önce ABD’den ihraç edilip edilmedikleri ya da yakınlarının terörist aktivitelere katılıp katılmadığı gibi bilgiler istenecek.

        Bakanlık yetkilileri, teklif edilen uygulamaların potansiyel radikal görüşlü kişilerin tespit edilmesine kolaylaştıracağını düşünüyor.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ