Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Alman devinin çalışanından Türk firmaya şok yanıt!: 'Politik durum nedeniyle iş yapamayız' - İş-Yaşam Haberleri

        İhracat kanallarını artırmak isteyen ve bu kapsamda Alman devi Knorr-Bremse ile görüşmek isteyen bir Türk firmasına, şaşkınlık veren bir yanıt geldi. Met Oto'ya gönderilen yanıtta, politik sebeplerden dolayı Türk firmaları ile çalışılamayacağı ve tüm tedariğin durdurulduğu yazıyordu.

        Habertürk WhatsApp ihbar hattına gelen bir mesajı takip ederek görüştüğümüz Met Oto'nun sahibi Kamil Araç, Tuzla'da faaliyet gösteren ve otomotiv sanayi için metal parçalar üreten bir şirket olduklarını söyledi. Ağırlıklı olarak iç pazara çalıştıklarını ancak son dönemde ihracata da yöneldiklerini anlatan Araç, bu kapsamda Alman Knorr-Bremse ile de irtibata geçtiklerini söyledi.

        REKLAM

        "ÇOK ŞAŞIRDIM, İLK KEZ KARŞILAŞTIK"

        Araç, devamında yaşananları haberturk.com'a şöyle anlattı:

        "Biz otomotiv sektörü için sıcak dövme parçalar üretiyoruz. Bu kapsamda ticaret yapabiliriz diye fren sistemleri üreten Knorr-Bremse ile irtibata geçtik.

        Ancak şirket yetkilisinden bize gelen yanıtta yaşanan politik sıkıntılar nedeniyle Türk firmalarını bloke ettikleri ve Türkiye'den tüm tedariği durdurdukları yazıyordu.

        Açıkçası bu yanıta çok şaşırdım, ilk kez karşılaştık. Gerekçeleri çok tuhaf. Sonuçta bunlar Türkiye'de özellikle raylı sistemler alanında ciddi iş yapan bir firma, devlet ihalalelerine de giriyorlar. Bize mal satmaya gelince sorun görmüyorlar ama iş bizden mal satın almaya gelince politik sıkıntıları gerekçe gösteriyorlar."

        Şirketten Türk tedarikçiye cevap olarak gönderilen mail...

        'ASLA BÖYLE BİR KARAR YOK, 30 MİLYON EURO'LUK SİPARİŞİMİZ VAR'

        Münih merkezli Alman Knorr-Bremse şirketler topluluğu, ray kılavuzlu ve ticari araçlarda fren sistemlerinin dünya çapındaki lider üreticisi konumunda. Yıllık 6 milyar euroyu aşan bir ciroya sahip olan Alman devi yaşanan bu süreçten çok rahatsız.

        REKLAM

        Olayla ilgili açıklama yapan Knorr-Bremse yetkilileri, kesinlikle Türkiye'den mal alımını durdurma gibi bir kararlarının olmadığını altını çizdi. Knorr- Bremse’nin halihazırda Türk tedarikçilere 30 milyon euroya yakın bir siparişi bulunduğunu ifade eden yetkililer, Türkiye ile çalışmaya devam edeceklerini ve Türk tedarikçileri 'el üstünde' tuttuklarını söylediler.

        'CEVABI YAZAN ÇOK PİŞMAN'

        Knorr-Bremse'den haberturk.com'a gönderilen resmi açıklamada da benzer görüşlere yer verildi. Durumun 'kesinlikle' Met Oto'ya verilen e-posta yanıtındaki gibi olmadığı vurgulanan açıklamada, söz konusu cevabı yazan yetkilinin de derin bir pişmanlık duyduğu ve özür dilediği ifade edildi.

        Knorr-Bremse'den yapılan açıklama şöyle:

        "Knorr-Bremse’nin Türkiye’deki iş ortaklarına yönelik tutumu ile ilgili bir sorun yaşanmasından dolayı içten bir şekilde üzüntü duymaktayız.

        Potansiyel bir tedarikçi ile iletişim kurarken talihsiz bir ifade tercihi yapan Satın Alma bölümündeki bir çalışanımız, ne yazık ki Knorr-Bremse’nin şu anda siyasi nedenlerden ötürü genel olarak Türk tedarikçileri reddettiği izlenimini yaratmıştır. Durum kesinlikle böyle değildir ve Knorr-Bremse’nin kurumsal politikasını temsil etmemektedir. Söz konusu çalışan, kafa karıştırıcı ve tasdik edilmemiş ifadelerinden ötürü derin pişmanlık duymakta ve özürlerini iletmektedir. Çalışanımızın bu davranışı, bağlayıcı mesleki ahlak kurallarımızda tüm çalışanlar için öngörülen duyarlı davranışa yönelik arzumuz ile hiçbir şekilde uyuşmamaktadır.

        REKLAM

        Aslında, uygun tedarikçilerin seçilmesi menşe ülkeye bakılmaksızın tamamen kalite, maliyet ve zamanında teslime dayalıdır. Bu bağlamda, Türk şirketleri Knorr-Bremse’nin ortakları olarak el üstünde tutulmaktadır. Bu durum, özellikle Knorr-Bremse’nin Türk tedarikçilere şu anda neredeyse 30 milyon EURO değerinde sipariş vermesi gerçeği ile yansıtılmaktadır.

        Dahası, beş adet tesisi ile Türkiye, Knorr-Bremse için hem raylı taşıt hem de ticari araç sektörlerinde son derece önemli bir konumdadır. Knorr-Bremse önümüzdeki birkaç yıl içinde Türkiye’deki yatırımlarını bir iş lokasyonu olarak büyük ölçüde genişletmeyi planlıyor,gelecek vaat eden Türk pazarına bir bağlılık olarak yerel kaplama alanını artırmak için Ankara’daki servis merkezini büyütmeye karar verdi."

        TAYSAD Başkanı Kanca: "Başka firmaların da başına geliyor"

        Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Başkanı Alper Kanca, Knorr-Bremse'nin hiç bir gerekçenin arkasında sığınmadan ortaya çıkıp hatayı kabullenmesinin çok doğru bir davranış olduğunu ve Türk tedarik sanayicieri adına kendilerine bu açıklama için teşekkür ettiklerini söyledi.

        Kanca, "Durumu hiç bir şekilde gizleme yoluna gitmediler. Açıklamada bunun kendi politikaları olmadığını ve şirkette çalışan bir profesyonelin kendi yetkisini aşan bir ifade kullandığını açıkça söylüyorlar. Bu çok takdir edilecek bir durum.

        Ne yazık ki buna benzer örnekleri sektörden duyuyoruz. Sektörde kimi arkadaşlarımızın başına bu tip durumlar gelebiliyor. Özellikle de son bir senedir yaşanıyor. Ancak Knorr-Bremse'nin bu açıklaması gösteriyor ki, aslında bu durum şirketlerin yönetim kurullarında konuşulup karara bağlanmış durumlar değil. Şirketlerdeki bazı profesyonel çalışanların haberlerden etkilenip insiyatiflerini kötü niyetle kullanmaları söz konusu.

        Bence bu tip durumlarla karşılaşan Türk firmalarının da aynı şekilde davranması gerekiyor. Ticari amaçla bir teklife karşılık böyle bir yanıt alındığında hemen üst yönetime şikayet etmek, 'bu sizin resmi politikanız mı' diye sormak gerekiyor. Çünkü çoğu zaman yaşananlardan üst yönetimin haberi bile olmuyor. Bence bu haber diğer firmalar için çok iyi bir örnek teşkil ediyor. Önümüzdeki günlerde benzer bazı haberlerin ortaya çıkabileceğini düşünüyorum. Bizim kendi haklarımızımı savunmamız lazım." diye konuştu.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ