Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Almanya'dan Yahudilere 'kipa' uyarısı!

        Almanya Yahudi düşmanlığı karşıtlığı müfettişi Felix Klein, Yahudi düşmanı saldırıların artmasının ardından, Yahudilere kamusal alanlarda kipa takmanın olası tehlikelerinekarşı uyardı.

        Klien bir röportajında, "Yahudilere sürekli olarak kipa takmalarını öneremem ancak konu ile ilgili fikirlerim değişti" dedi.

        Ülkede artan Yahudi düşmanlığı olaylarının ardındaki sebepleri kısıtlamaların kaldırılması ve toplumda artan görmemişlik düzeyini gösterdi. Bundainternet ve sosyal medyanın da katkısı olduğunu belirten Klein, Almanya'nın kültürel mirasına da saldırıların arttığını söyledi.

        Klein ayrıca, aşırı sağcı politikaların Yahudi düşmanlığıolayları konusunda etken olduğunu ve bu politikalarda ülkedeki Müslümanların da etkileneceğini söyledi.

        KLEIN'E TEPKİ: KİPA İÇİN TEŞVİK ETMELİYİZ

        Almanya'da Yahudileri hedef alan saldırılara dikkat çekerek "her yerde kipa takmayın" uyarısında bulunan Federal Büyük Koalisyon Hükümetinin Antisemitizm ile Mücadele Sorumlusu Felix Klein'e tepkiler sürüyor.

        Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Eyalet İçişleri Bakanı Hristiyan Demokrat Parti'li (CDU) Herbert Reul, WDR televizyonuna yaptığı açıklamada, "Zaman, Federal Büyük Koalisyon Hükümetinin Antisemitizm ile Mücadele Sorumlusu Felix Klein'ın çağrısının tam tersini yapma zamanı. Yahudiler, onurlarıyla ve dik başlarıyla Almanya'nın her yerinde istedikleri şekilde yürümelidirler" dedi.

        ABD'nin Berlin Büyükelçisi Richard Grenell, sosyal medya Twitter hesabından Klein'e karşı yaptığı çağrısında; "Doğrusu tam tersi. Kipanızı takın. Yoksa, ödünç bir kipa alarak Yahudi komşunuz için takın" dedi.

        Aynı eyalet KRV Hükümetinin Antisemitizm ile Mücadele Sorumlusu Hür Demokrat Parti'li (FDP) Sabine Leutheusser-Schnarrenberger de Feliz Klein'e tepki gösteren bir açıklama yaptı. WDR televizyonuna konuşan Leutheusser-Schnarrenberger, "Yapmamız gereken; Yahudiler, hiç bir endişe ve korkuya kapılmadan dinlerinin gerekliliklerini hukuk devletimize güvenerek ülkenin her noktasında yaşayabilmelidirler" dedi.

        Klein'e ilk tepki, Federal Dışişleri Bakanı Sosyal demokrat Parti'li (SPD) Heiko Maas'dan gelmişti. Maas şu mesajı paylaşmıştı: "Hiçbir Yahudi, ne Almanya'da ne de başka bir yerde asla bir daha Yahudi olduğunu gizlemek mecburiyetiyle karşı karşıya kalmamalıdır. Kipayı gizlemek yerine onu daha net görünür hale getirmeliyiz. Antisemitizme karşı kararlığımızı göstermeliyiz."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ