Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Apple’ın yeni Mac işletim sistemi kullanıma sunuldu: İşte karşınızda macOS Catalina - Teknoloji Haberleri
        1

        1- iTunes yerine 3 yeni uygulama geliyor

        Catalina ile birlikte mac’lerde artık iTunes’un yerine Apple Music, Apple TV ve Apple Podcasts geçiyor. Müzik, TV ve podcast içeriklerine Apple’ın bu 3 uygulaması üzerinden erişilebiliyor. Kullanıcılar, iTunes arşivlerindeki içeriklere de bu 3 uygulama üzerinden erişmeye devam edecek.

        2

        2- Senkronizasyon artık iCloud veya Finder ile yapılacak

        Aygıtlar arası eşzamanla için de iCloud kullanılıyor. Kullanıcılar isterlerse aygıtını doğrudan Mac’ine bağlayarak da yedekleme, geri yükleme ve eşzamanlama yapabiliyor. iTunes'un ortadan kalkması ile birlikte ise iPhone ve iPad senkronizasyonu için de Finder kullanılacak.

        3

        3- Ekran Süresi, Mac’lere taşınıyor

        macOS Catalina, iOS platformundaki “Ekran Süresi” özelliklerini Mac’lere de taşıyor. Böylece kullanıcı neye ne kadar vakit ayırdığını görebiliyor. Tüm aygıtlarındaki uygulamalar ve web siteleri için kullanım süresi izlenip, sınırlar belirlenebiliyor. Yine ebeveynler, “Aile İçi Paylaşım” ile çocukları için uygulama ve iletişim sınırları tanımlayabiliyor.

        4

        4- “Bul” uygulaması Mac’lerde

        macOS Catalina ile yeni sunulan “Bul” uygulaması, “iPhone’umu Bul” ve “Arkadaşlarımı Bul” uygulamalarını Mac, iPad ve iPhone’da kullanımını tek bir uygulamada bir araya getiriyor. Bul uygulaması kullanıcılara, offline veya uykuda olsa bile kayıp Mac’lerini bulmasına yardımcı oluyor. Bunun için yakınlardaki aktif Apple aygıtları tarafından algılanabilecek Bluetooth sinyalleri gönderiyor. Bu aygıtlar kullanıcının Mac’inin algılanan konumunu iCloud’a iletiyor ve böylece Bul uygulamasıyla aygıtın yerini belirlenebiliyor.

        5

        5- iPad uygulamaları Mac’lerde de kullanılabilecek

        Catalina ile gelen bir diğer yenilik ise iPad uygulamalarını Mac’lerde de kullanabilme. macOS Catalina ile birlikte sunulan bir yazılım geliştirme aracı olan Mac Catalyst sayesinde geliştiriciler, popüler iPad uygulamalarından Mac uygulamaları oluşturabiliyor. Bu uygulamalar diğer Mac uygulamalarıyla uyum içinde çalışıyor. Böylece sürükleyip bırakarak birinden diğerine içerik taşınabiliyor.

        6

        6- iPad’ler ikinci ekran oluyor

        Yine Catalina ile birlikte gelen bir diğer yenilik olan Sidecar ise iPad’i ikinci bir Mac ekranı gibi kullanarak çalışma alanını genişletmeye olanak veriyor. Böylece, bir uygulamadaki çalışmayı referans alarak başka bir uygulamada devam edilebiliyor. Veya iPad’teki araçları ve paletleri kullanırken, çalışma Mac’te görüntülenebiliyor. Kullanıcı isterse her iki ekranın da aynı şeyi göstermesini sağlayabiliyor.

        7

        7- Apple Pencil desteği

        Yine Sidecar sayesinde, Mac’teki yaratıcılık uygulamalarını kullanırken de Apple Pencil’dan yararlanılabiliyor. Bunun için Mac’teki uygulama penceresini ikinci bir ekrana taşır gibi iPad’e taşımak yeterli oluyor. Ardından Apple Pencil’ı kullanarak fotoğraf düzenleyip, 3D modelleme ve tasarım yapılabiliyor.

        8

        8- Apple Arcade Mac’lerde

        Apple’ın iOS 13 ile birlikte sunduğu oyun abonelik sistemi Apple Arcade, macOS Catalina ile Mac’lere de geliyor. Ilk ay ücretsiz olarak sunulan Apple Arcade ile 100’den fazla oyuna reklamsız ve ek satın alma olmadan erişilebiliyor.

        9

        9- Hangi Mac’lerle uyumlu?

        macOS Catalina uyumlu Mac modelleri şunlar: MacBook (2015 başı veya daha yeni modeller), MacBook Air (2012 ortası veya daha yeni modeller), MacBook Pro (2012 ortası veya daha yeni modeller), Mac mini (2012 sonu veya daha yeni modeller), iMac (2012 sonu veya daha yeni modeller), iMac Pro (2017), Mac Pro (2013 sonu veya daha yeni modeller).

        10

        10- macOS Catalina nasıl yüklenir?

        Sistem Tercihleri’nde Yazılım Güncelleme bölümüne giderek macOS Catalina’ya yükseltme seçeneğini bulun. “Şimdi Yükselt” düğmesine tıklayın ve yükseltme işleminizi başlatmak için ekrandaki yönergeleri takip edin. Geniş bant internet erişiminiz yoksa Mac’inizi herhangi bir Apple Store’da da yükseltebilirsiniz.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ