Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Merak Edilenler Asgari ücret 2019! Yeni asgari ücret için toplantılar sürüyor! İşte tahmini zam oranları - Merak Edilenler Haberleri

        Asgari ücret zam pazarlıkları devam ediyor. Son toplantı 13 Aralık günü gerçekleşti. Önümüzdeki günlerde Hükümet kanadının TÜRK-İŞ'e raporunu sınması bekleniyor. İkinci toplantı sonrası işçi temsilcilerinden ilk açıklamalar geldi. TÜRK-İŞ tekliflerinin 2 bin 338 TL olduğunu yineledi. Öte yandan işçi temsilcileri TÜİK raporlarını hesaplamalarda önemli bir referans olarak ortaya koyuyor.

        Peki; asgari ücret 2019 zammı ne kadar olacak. Uzmanlar tahmini enflasyon rakamları üzerinden 2019 asgari ücret zammı hesaplamalarını yapmaya başladılar. İşte tahmini 2019 asgari ücret zam miktarı...

        ASGARİ ÜCRET 2019 TAHMİNİ ZAM ORANI

        Asgari ücret 2019 zam pazarlıkları enflasyon tahminleri çevresinde gerçekleşiyor. Bu nedenle iki ihtimal öne çıkıyor. Bu ihtimallerden biri yüzde 20, diğeri ise yüzde 25 zam senaryosu... Ancak yapılacak zam bu rakamların altında veya üzerinde de olabilir. Her ne kadar kesinlik kazanmasa da tahmini asgari ücret 2019 zam miktarı bu yüzdeler üzerinden belirleniyor.

        REKLAM

        İşte Asgari ücret 2019 tahmini zam oranları:

        GERÇEKLEŞEN ENFLASYON MU, HEDEF ENFLASYON MU?

        Asgari ücret tespitinde en büyük tartışma, artış oranı belirlenirken gerçekleşen enflasyonun mu, yoksa hedef enflasyonun mu dikkate alınacağı konusunda yaşanıyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ekim ayında yıllık bazda Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) artışını yüzde 25.24 olarak açıkladı. Merkez Bankası’nın son enflasyon raporunda 2018 yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 23.5, 2019 yılı tahmini ise yüzde 15.2 oldu.

        Yeni Ekonomi Programı’nda (YEP) ise 2018 yılı enflasyon beklentisi yüzde 20.8, 2019 hedefi ise yüzde 15.9 olarak belirlendi.

        2008-2018 yılları arasındaki son on yıllık dönemde asgari ücrette, 2009 yılı hariç genellikle bir önceki yıl gerçekleşen enflasyonun üzerinde artış yapıldı. Asgari ücretin, 2018 yılında gerçekleşmesi beklenen enflasyon dikkate alınırsa yüzde 20-25 aralığında, 2019 enflasyon hedefi dikkate alınırsa yüzde 20’nin altında artırılması söz konusu olabilir.

        REKLAM

        TÜRK-İŞ'E RAPOR SUNULACAK

        Basına kapalı gerçekleşen 2. toplantı yaklaşık 2 saat sürdü. Toplantı sonrası hükümet, işçi ve işveren temsilcileri tekrar kamera karşısına geçerek açıklamalarda bulundu. Hükümet temsilcisi Önder, toplantıda Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı tarafından sunum yapıldığını söyledi. Sunumlarla ilgili 2018'in ekonomik değerleri ile 2019 beklentileriyle ilgili olarak işçi ve işveren taraflarının sorular yönelttiğini, bu soruların cevaplandığını aktardı. TÜİK raporunun bu toplantıya yetişmediğini dile getiren Önder, raporun gelecek hafta TÜRK-İŞ'te sunulacağını söyledi. Önder, "İyi bir toplantı oldu, arkadaşlarımızı dinledik, sorularını cevaplamaya çalıştık" şeklinde konuştu.

        TÜRK-İŞ: SİHİRBAZ OLMAK GEREKİR

        İşçi tarafını temsil eden TÜRK-İŞ Genel Eğitim Sekreteri Irgat ise, komisyonun kendi saygınlığına yakışır bir çalışma yaptığını kaydetti. Asgari ücretli çalışanların büyük beklentileri ve bir an önce sonuçlanması yönünde beklentileri olduğunu ifade eden Irgat, "Dersimize iyi çalışıyoruz. Ülkemizin ve çalışanlarımızın içinde bulunduğu şartları göz önünde bulundurarak en iyisini yapmaya çalışacağız. TÜRK-İŞ olarak veriler niteliği doğrultusunda bir kişinin yaşam maliyetinin 2 bin 338 TL olduğunu açıklamıştık. 4 kişilik bir ailenin sadece gıda masraflarının da bin 943 TL olduğunu da açıkladık. 6 bin 300 küsür TL de yoksulluk sınırı olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla elimizde kriterlerimiz var. Önümüzdeki hafta TÜİK raporunu açıklayacak, zaten TÜRK-İŞ'in açıklamasıyla TÜİK hemen hemen paralel seviyede gidiyor. Önümüzdeki hafta iyi bir noktaya geleceğimizi düşünüyorum" dedi.

        Irgat, bir basın mensubunun "Rakam duyabilecek miyiz?" sorusu üzerine, "Mevcut asgari ücretle geçinebilmek için sihirbaz olmak gerekiyor" karşılığını verdi.

        Haberi Hazırlayan: Mehmet Kerem Hançer
        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ