Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Merak Edilenler Asgari ücret ne kadar zamlandı ve ayın kaçında verilecek? AGİ kalktı mı? 2022 Zamlı asgari ücret ne zaman, hangi gün ödenecek? - Merak Edilenler Haberleri
        1

        Asgari Ücret Tespit Komisyonu ile Aile Çalışma ve Hizmetler Bakanlığı yaptığı toplantının ardından 2022 yeni asgari ücret zammı belli oldu. Asgari ücret yüzde 50 oranında artarken yeni asgari ücret 4 bin 250 lira olarak belirlendi.

        İşte 2022 Asgari ücreti ve AGi'ye dair son gelişmeler

        2

        ASGARİ ÜCRET 2022 NE KADAR OLDU?

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2022 için uygulanacak asgari ücretin net yüzde 50 artışla 4 bin 250 TL olacağını belirtti. Bunun yanında Cumhurbaşkanı, yılbaşı itibariyle asgari ücrette gelir ve damga vergisinin kaldırılacağını söyledi. Erdoğan, "Böylelikle işvereni 450 TL'lik bir maliyetten kurtarıyoruz" dedi.

        2022 yılı için brüt asgari ücret 5 bin 4 TL olacak. Nette bu rakam 4 bin 253 lira 40 kuruşa karşılık geliyor.

        2022 YILI ASGARİ ÜCRETİ (TL, AY)
        ASGARİ ÜCRET 5.004,00
        SGK PRİMİ % 14 700,56
        İŞSİZLİK SİG.PRİMİ % 1 50,04
        KESİNTİLER TOPLAMI 750,6
        NET ASGARİ ÜCRET 4.253,40

        GELİR VE DAMGA VERGİSİ KALKTI

        Asgari ücretten gelir ve damga vergisini kaldırıyoruz.

        Böylece işveren kesimini 450 TL ilave yükten kurtarmış oluyoruz.

        Asgari ücrette tarihi artış yaparken işveren üzerindeki maliyetini 450 lira aşağı çekmiş oluyoruz. Hükümet olarak asgari ücreti fevkalade yüksek bir oranda artırarak çalışanlarımızın asgari ücretten alınan vergiyi kaldırarak işverenlerimizin yanında olduğunu gösterdik.

        3

        2022 AGİ NE KADAR OLDU?

        Net asgari ücret yüzde 50.5 oranında artırılırken, tüm çalışanların asgari ücrete kadar olan kazançları vergi dışı bırakılacak. Bunun çalışanların gelecek yılki ücretlerine ilave katkısı 323 liraya kadar çıkacak. Asgari ücretlinin maaşından gelir vergisi kesintisi yapılmayacağı için Asgari ücretliye AGİ uygulamasına da son verilecek. Ancak verg muafiyeti Asgari ücretten fazla kazanan çalışanlara uygulanmayacak. Habertürk’ten Ahmet Kıvanç, AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir ile AK Parti milletvekillerinin imzasını taşıyan ve asgari ücretten gelir ve damga vergisi alınmamasını da içeren Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin TBMM'ye sunulmasının ardından yaşanan gelişmeleri yazdı.

        AHMET KIVANÇ - VERGİ İNDİRİMİ SADECE ASGARİ ÜCRETLİYE UYGULANACAK!

        4

        BAKAN BİLGİN: SOSYAL BARIŞI KORUMAK ÖNEMLİ

        Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından önce Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin söz aldı. Bilgin basın toplantısında şunları söyledi: ''Asgari ücretle ilgili çalışmaları tamamladık ve komisyon kararı verdi. Asgari ücret ülkemiz açısından çok önemli. Sadece onlarla sınırlı değil. Temel ücret durumuna geldi. Ekonomik kalkınmanın meydana getirdiği sarsıntı ve sorunların sosyal politikalarla inşa etmek ve dayanışmayı güçlendirmek çok önemli.Sosyal politikalarla dayanışmayı ve sosyal barışı korumak çok önemlidir. Asgari ücret de bu işlevleri yerine getiren bir kurumdur." TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol da "Devletimiz en iyisini yapabilmek için çalışıyor. Bizim bakış açımız da çok net. Çalışan olmadan işveren olmaz" diye konuştu. Türk - İş Genel Sekreteri Pevrul Kavlak ise "Zorlu ve iyi bir çalışma yaptığımızı düşünüyorum. Yaptığımız çalışmanın emekçileri tatmin edeceğini düşünüyorum" dedi.

        Haberi Hazırlayan: Fatih Berktaş

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ