Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Merak Edilenler Asgari ücret zammı AÇIKLANIYOR! Temmuz 2022 Asgari ücret zammı açıklandı mı, ne zaman belli olacak? Yeni asgari ücrete zam oranı ne kadar, yüzde kaç? Net asgari ücret ne kadar ve kaç TL oldu? - Merak Edilenler Haberleri
        1

        Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın asgari ücret zammı açıklanmasının ardından Asgari Ücret Tespit Komisyonu 29 Haziran ve 30 Haziran tarihlerinde iki kez toplandı. Hükümet, işçi ve işverenlerin katılımıyla gerçekleştirilen toplantının ardından Bakan Vedat Bilgin, 1 Temmuz'da kararın verileceğini işaret ederken "Asgari ücret zammı ne zaman, saat kaçta açıklanacak ve zam oranı ne kadar olacak?" soruları gündeme geldi. Temmuz ayında yapılacak asgari ücret ara zammıyla birlikte işsizlik maaşları, genel sağlık sigortası primleri, doğum borçlanması, engelli aylığı, rapor ücretleri ve 65 yaş üstü aylıkları gibi pek çok alanda değişiklik gözlemlenecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoağan yeni asgari ücreti açıklayacak. İşte, 2022 asgari ücret zammı son dakika gelişmeleri...

        2

        ASGARİ ÜCRET ZAMMINDA KOMİSYON 2. KEZ TOPLANDI

        Milyonlarca çalışanın merakla beklediği asgari ücret zammında son viraja giriliyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu 30 Haziran 2022 Perşembe ikinci toplantısını gerçekleştirdi. Toplantı saat 15.30'da başladı, yaklaşık 2 saatin ardından sona erdi.

        TÜRK-İŞ GENEL SEKRETERİ: YARIN BİR TOPLANTI DAHA OLMASINI BEKLİYORUZ

        Komisyonda işçi heyetine başkanlık yapan TÜRK-İŞ Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndaki toplantının ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

        Komisyonda enflasyonun altında bir rakamın kabul edilemeyeceğini dile getirdiklerini belirten Irgat, çalışanların insanca bir ücreti hak ettiklerini ve beklediklerini söyledi.

        TÜRK-İŞ'in araştırmasına göre haziranda "açlık sınırı"nın 6 bin 391 lira olduğunu anımsatan Irgat, şöyle konuştu:

        "Geldiğimiz nokta itibarıyla işverenler de teşvik taleplerini dile getirdiler. Daha önceki asgari ücret desteğinin verilmesini istediler. Sosyal güvenlik prim indiriminin 10 puan olmasını talep ettiler. İşçi priminin yarısının devlet tarafından karşılanmasını talep ettiler. Biz de bunların yapılması halinde kamuya ne kadar yük olup olmayacağının araştırılmasını talep ettik. Geldiğimiz nokta itibarıyla bu sonuçlar, konfederasyon başkanlarına ve bakanlığa iletilecek. Yarın bir toplantı daha olmasını bekliyoruz."

        Irgat, "Komisyonda, net bir rakam üzerinde değerlendirme yapılmadı. İşveren tarafı da net bir rakam söylemedi. Biz enflasyon ve alım gücünün dikkate alınarak yeniden bir değerlendirme yapılmasını istedik." dedi.

        Komisyonda işveren heyetine başkanlık eden Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Genel Sekreteri Akansel Koç da Komisyonun çalışmalarının devam ettiğini belirterek, "TİSK olarak görüşlerimizi Komisyona aktardık. Yarın da görüşmelerimiz devam edecek. Umarım ülkemiz ve çalışanlarımız için güzel ve dengeli bir asgari ücret belirlenir." ifadelerini kullandı.

        Dünkü ilk toplantının açılışında konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin komisyonun çalışmalarının yarın (bugün) sonlanmasını beklediğini belirtmişti.

        İşveren kanadını temsil eden TİSK'in Genel Başkanı Özgür Burak Akkol dün yaptığı açıklamada ellerini taşın altına koymaya hazır olduklarını belirterek "Dengeli bir rakamda anlaşacağımızı ümit ediyorum" ifadelerini kullandı.

        İşçi tarafını temsil eden TÜRK-İŞ'in Genel Başkanı Ergün Atalay ise ocak ayında asgari ücrete güzel bir zam yapıldığını ancak bu zammın 3 ayda enflasyonla eridiğini belirtti. Atalay "Temennim, oluşan enflasyon çerçevesinde kamuoyunu, asgari ücretliye nefes aldıracak bir düzenleme yapılmasıdır" dedi.

        3

        VERGİDEN MUAF OLACAK

        Toplantı sonrası zam oranı veya pazarlıklara yönelik net bir bilgi verilmedi. Ancak Habertürk'ten Esra Nehir, tarafların iki başlık üzerine mutabakata vardığını bildirdi. Buna göre asgari ücretteki artış önceki yıl olduğu gibi Gelir Vergisi'nden muaf tutulacak.

        ASGARİ ÜCRET ZAMMI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

        Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin Türkiye'de şirketlerin yüzde 137 oranında kâr ettiğini belirterek "Üretimde sosyal barışı sağlamadan büyümeye devam edemez, üretmeden büyümesi mümkün değildir. Paylaşarak büyüyeceğiz. Konjonktürel yaşanan dalgaların negatif etkilerini ortadan kaldıracağız. Bugün geldiğimiz ortamda çalışanlarımızın enflasyon karşısında korunması bizim görevimizdir, bunu yapmak zorundayız" ifadelerini kullandı.

        Asgari Ücret Tespit Komisyonu 30 Haziran 2022 Perşembe günü saat 15:30'da ikinci kez toplandı ve toplantı basına kapalı olarak gerçekleşti. Toplantı, 17.50'de sona erdi. Çıkacak karar 1 Temmuz Cuma günü Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanacak.

        4

        ŞU ANDA 4.253 LİRA

        2021'de brüt 3 bin 577 lira, net 2 bin 825 lira olarak uygulanan asgari ücret yüzde 50'lik artışla 2022 yılı için brüt 5 bin 4 lira, net 4 bin 253 lira olarak belirlenmişti.

        Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 5 bin 879 lira 70 kuruş düzeyinde. Bunun 5 bin 4 lirasını brüt asgari ücret, 775 lira 62 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 100 lira 8 kuruşunu ise işveren işsizlik sigorta fonu kalemi oluşturuyor.

        5

        AÇLIK SINIRININ ALTINDA

        TÜRK-İŞ dün haziran ayı açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasının sonuçlarını yayımladı. Buna göre haziranda 4 kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı 20.818 liraya yükseldi. Açlık sınırı ise 6.391 lirayla asgari ücretin 2.137 TL üzerine tırmandı. Haziranda bekar bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ ise aylık 8.313 TL’ye yükseldi.

        Mayıs ayında yoksulluk sınırı 19.602 TL, açlık sınırı ise 6.017 TL olarak açıklanmıştı.

        6

        ASGARİ ÜCRETE NE KADAR ZAM GELECEK?

        Ahmet Kıvanç, asgari ücrete ara zam konusu ile ilgili merak edilenlere açıklık getirdi. Peki, senaryolara göre asgari ücret ne kadar artacak? Yüksek artış için işçi priminde indirim yapılacak mı? Küçük işletmelerin yükünü hafifletmek için nasıl bir yöntem uygulanacak? Habertürk’ten Ahmet Kıvanç’ın haberi...

        7

        YENİ ASGARİ ÜCRET NE OLUR?

        Şu an asgari ücret brüt 5004 TL. Bu tutardan 700.56 TL SGK primi işçi payı, 50.04 TL de işsizlik sigortası primi işçi payı olmak üzere toplam 750.60 TL kesiliyor. İşveren ayrıca 775.62 TL SGK primi, 100.08 TL işsizlik sigortası primi olmak üzere 875.70 TL prim ödüyor. Böylece asgari ücretin işverene maliyeti 5.879.70 TL’ye ulaşıyor.

        Brüt asgari ücrete yüzde 20 oranında zam yapıldığında asgari ücret brüt 6004.80 TL, net 5104.08 TL’ye çıkacak.

        Yüzde 25 artışla asgari ücret brüt 6.255 TL, net 5316.75 TL;

        Yüzde 30 artışla brüt 6505.40 TL, net 5742.09 TL;

        Yüzde 35 artışla da brüt 6755.40 TL, net 5742.09 TL’ye yükselecek.

        8

        PRİM İNDİRİMİ OLACAK MI?

        Asgari ücretteki artışın maliyetinin bir kısmının devlet tarafından üstlenilmesi halinde işçiye daha yüksek artış mümkün olacak.

        Örneğin, brüt ücret yüzde 20 artırılıp, işçi primi 10 puan indirildiğinde işçinin net ücreti 600 lira daha fazla artacak ve 5704 liraya çıkacak. Net ücretteki artış oranı yüzde 34’e ulaşacak.

        İşçi priminin 10 puan indirilmesi durumunda brüt ücret yüzde 25 arttığında net ücret yüzde 40; yüzde 30’luk artışta net ücret yüzde 45; yüzde 35’lik artışta da net ücrette yüzde 51 oranında artış olacak.

        9

        ASGARİ ÜCRET ARTIŞI NE ZAMAN YÜRÜRLÜĞE GİRECEK?

        Kanuna göre, yeni asgari ücret, Asgari Ücret Tespit Komisyonu kararının Resmi Gazete’de yayımlandığı tarihi izleyen ayın başından geçerli olmak üzere uygulanıyor. Karar 30 Haziran’a kadar Resmi Gazete’de yayımlanırsa yeni asgari ücret 1 Temmuz’dan itibaren uygulanacak. İşçiler, temmuz ayının sonunda artırılmış tutar üzerinden ücret alacaklar.

        Komisyon kararının Resmi Gazete’de yayımlanması temmuz ayına kalırsa yeni tutar 1 Ağustos’tan itibaren uygulanacak. Ancak, sürpriz yaşanmaz ise hazırlıklar kararın 30 Haziran’a kadar yayımlanıp, 1 Temmuz’dan itibaren uygulanması yönünde.

        İşçi priminde indirim kararı alınırsa kanun değişikliği gerekiyor. Kanun değişikliğinin temmuz ayında yapılması, yeni asgari ücretin 1 Temmuz’dan geçerli olmasına engel teşkil etmeyecek.

        10

        KÜÇÜK İŞLETMELER NASIL GÖZETİLECEK?

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çalışma Bakanlığı’nın, belli sayıya kadar personel çalıştıran işverenleri gözetecek bir yöntem geliştireceğini söyledi. Nasıl bir yöntem uygulanacağı henüz bilinmiyor. 2016 – 2021 yıllarını kapsayan dönemde işverene her ay 75 – 100 TL gibi tutarlarda asgari ücret desteği veriliyordu. Bu yıl son verilen asgari ücret desteğinin, işçi sayısı az olan küçük işletmeler için yeniden getirilmesi mümkün bulunuyor.

        Haberi Hazırlayan: Elif Büşra Cebeci

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ