Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Kültür-Sanat Opera-Bale Atatürk Kültür Merkezi, yeni AKM binası nasıl olacak_ İşte AKM'den ayrıntılar!

        Atatürk Kültür Merkezi, bugün en çok kullanılan ismiyle AKM binası, planlandığı yıllarda İstanbul Kültür Sarayı ismini taşıyordu. Binanın mimarı Hayati Tabanlıoğlu idi. İstanbul Kültür Sarayı, önce opera binası olarak tasarlanmıştı, 1946’nın Cumhuriyet Bayramı’nda da temeli atılmıştı. Tam 23 yıl sonra 1969 yılında da bina hizmete girdi İstanbul Kültür Sarayı adıyla.

        Sahnelenen ilk gösteri Ferit Tüzün’ün Çeşmebaşı Balesi ve Guiseppe Verdi’nin Aida adlı operasıydı. Atatürk Kültür Merkezi (AKM), kurulduğu yıllarda dünyanın dördüncü en büyük kültür merkeziydi.

        Açıldıktan sonra 1 yıl hizmet vermesinin ardından İstanbul Kültür Sarayı, Arthur Miller’ın Cadı Kazanı adlı oyunu sahnelenirken çıkan yangından zarar görmüştü ve kullanıma kapanmıştı. İstanbul Kültür Merkezi bu yangının ardından tam 8 yıl kapalı kaldı. Onarım çalışması 1978’e kadar sürdü.

        REKLAM

        Dönemin Kültür Bakanı Talat Sait Halman, merkezin isminin değişimini gündeme getirdi. “Cumhuriyet döneminde saray kurulmaz” denildi ve merkezin ismi Atatürk Kültür Merkezi olarak değişti. Yunus Emre Oratoryosu, Al Yazmalım film gösterimi ve Ruhi Su konseri ikinci açılışın gösterileriydi.

        Yeni Atatürk Kültür Merkezi binasında, sergi salonu, kitaplık, 500 kişilik çok amaçlı salon, 250 kişilik iki adet çok amaçlı salon, kafe-dükkan, toplantı odaları, tasarım mağazası, restoran, 800 kişilik tiyatro salonu, 200 kişilik oda tiyatrosu, sanat galerisi, ofis alanları, 2500 kişilik opera salonu yer alacak.

        REKLAM

        Yeni Atatürk Kültür Merkezi, binanın dış cephesi dev bir ekrana dönüştürülecek biçimde tasarlandı. Taksim Meyda’nında bulunanlar, tıpkı Avrupa’daki emsallerinde olduğu gibi, binanın dış cephesine yansıtılan tiyatro, bale, opera temsillerini izleyebilecekler…

        Yeni Atatürk Kültür Merkezi'nin önü araç trafiğine de kapatılacak. Gümüşsuyu'ndan Atatürk Kültür Merkezi'ne uzanan araç trafiği yer altı tüneline taşınacak. Böylece tamamen yayalaştırılan meydanda Atatürk Kültür Merkezi'nin dış cephesine yansıtılan gösterimler için ideal ortam sağlanmış olacak.

        Atatürk Kültür Merkezi’nin (AKM), 2019’un ilk çeyreğinde tamamlanması planlanıyor. AKM’nin yeni binasının mimarı Murat Tabanlıoğlu. Murat Tabanlıoğlu, AKM’nin ilk binasının mimarı Hayati Tabanlıoğlu’nun oğlu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ