Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Bakan Pekcan: 2020'de 2,48 milyar lira destek ödemesi yapıldı - haberler - İş-Yaşam Haberleri

        Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Ticaret Bakanlığı ile bağlı kuruluşlarının 2021 yılı bütçesini sunumunda, Kovid-19 pandemisi neticesinde, 2'nci Dünya Savaşı'ndan sonra gözlenen en büyük küresel ekonomik daralmayla karşı karşıya bulunulduğunu söyledi.

        Bu durumun küresel ticaretin de tarihi düzeyde gerilemesine sebep olduğuna dikkati çeken Pekcan, Dünya Ticaret Örgütünün küresel ticaretteki küçülme beklentisini yüzde 9,2 olarak açıkladığını anımsattı.

        Küresel emtia fiyatları endeksinde 2020 Ocak-Ekim döneminde geçen seneye göre yüzde 12,4 azalışın söz konusu olduğunu dile getiren Pekcan, altın hariç bakıldığında bu gerilemenin yüzde 16,5 olduğunu bildirdi.

        REKLAM

        Türkiye olarak küresel ekonomi ve ticaretteki daralmaya karşı direnç gösterildiğini anlatan Pekcan, "Türkiye, krizi en az hasarla atlatacak ve en hızlı toparlanmayı yaşayabilecek ülkeler arasındadır." diye konuştu.

        İhracatta mart, nisan ve mayıs aylarında yaşanan ani ve derin gerilemeden sonra haziran ayından itibaren toparlanma yaşandığını vurgulayan Pekcan, yılın üçüncü çeyreğinde, bir önceki çeyreğe göre yüzde 33,9 ihracat artışı gerçekleştiğini söyledi.

        Pekcan, ekimde 17,3 milyar dolarlık ihracatla sadece 2020'nin değil, tüm zamanların en yüksek aylık ihracat tutarını yakaladıklarına dikkati çekerek, ekim ayında ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 87,9 olduğunu, dış ticarette altın ayrıştırıldığında bu oranın yüzde 95,3 olduğunu belirtti.

        İthalatın 2020'de yüzde 5,1 düştüğünü, 10 aylık ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 85,7 gibi önemli bir seviyede gerçekleştiğinin görüldüğünü anlatan Pekcan, şöyle konuştu:

        "Önemli öncü göstergelerden olan Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) ve Yeni İhracat Siparişleri Endeksi'nde, ekim ayı itibarıyla 50 eşik değerin üzerindeki ülkeler arasında bulunarak sırasıyla 53,9 ve 51,7 değerlerine sahip olmamız oldukça olumludur. İhracattaki ana sektörlerin üretim düzeyleri bakımından önemli bir gösterge olan imalat sanayi kapasite kullanım oranı ekimde bir önceki aya göre 0,6 puan artarak, üst üste altıncı ayda da artış sergilemiş ve yüzde 74,9 seviyesine ulaşmıştır"

        REKLAM

        "ÜRETİM ALTYAPISI VE İHRACAT KABİLİYETİNE GÜVENİYORUZ"

        Ruhsar Pekcan, Türkiye'nin ticaret performansı bakımından pandemi şartlarında önemli direnç sergilediğini ifade ederek üretim ve ihracat mücadelesini başarıyla sürdüren tüm çalışanlara, üretici ve ihracatçılara teşekkür etti.

        Üretim altyapısına ve ihracat kabiliyetlerine güvendiklerinin altını çizen Pekcan, bunları daha da geliştirmek için çalıştıklarını ve gelecekten oldukça umutlu olduklarını vurguladı.

        Geçen yıl toplam küresel ihracattan alınan yüzde 0,96'lık payın, bugüne kadar Türkiye'nin küresel ihracat pazarından aldığı en yüksek pay iken 2020 yılı Ocak-Ağustos döneminde, verisi açıklanan ülkelerin toplam ihracatı içindeki payın yüzde 1 düzeyine geldiğinin altını çizen Bakan Pekcan, şöyle devam etti:

        "Teknoloji sınıflandırması bakımından ihracattaki en yüksek payı yüzde 34,9 ile orta-yüksek teknoloji ürünler almaktadır. Yüksek teknoloji ürünlerle değerlendirildiğinde bu oran yüzde 38,9'a çıkmaktadır. Pandemi ile birlikte küresel tedarik ve değer zincirlerinde belli değişim ve dönüşümler olabilecek. Türkiye, bu değişimlerin getirdiği yeni fırsatları en iyi şekilde değerlendirme, küresel yatırımlar ve ticaretteki rolünü daha da güçlendirme potansiyeline sahiptir. Biz de çalışmalarımızı bu vizyonla sürdürmekteyiz."

        REKLAM

        "TEMASSIZ TİCARET UYGULAMASINI HIZLA HAYATA GEÇİRDİK"

        Pandeminin görüldüğü mart ayıyla uluslararası mal sevkiyatlarında sürekliliği temin edebilmenin önemli bir öncelik haline geldiğini belirten Pekcan, oldukça proaktif davranarak Habur, Kapıkule ve Kapıköy gümrük kapılarında ve Ro-Ro limanlarında temassız ticaret uygulamasını hızla hayata geçirdiklerini söyledi.

        Ticari araçların giriş-çıkış işlemlerini, tampon bölgede ve Ro-Ro limanlarında konteyner, dorse ve şoför değişimi yoluyla yaptıklarını dile getiren Pekcan, bu sayede, Habur ve Kapıkule'de pandemi öncesi dönemlere yakın sevkiyat akışı sağlandığını ifade etti.

        Ticaret Bakanı Pekcan, İran'a kara yolu geçişlerinde tampon bölge olmamasından dolayı temassız ticaretin Kapıköy demiryolu gümrüğünde uygulandığını vurguladı.

        E-ticaretin, dijital ekonomiye adaptasyon için stratejik önem arz ettiğini belirten Pekcan, pandemi koşullarında e-ticaretin kritik rolünün daha da belirgin hale geldiğine işaret etti.

        REKLAM

        Mayıs ve haziran aylarında Türkiye'deki e-ticaret sektörünün tüm ana aktörlerinin katılımlarıyla düzenledikleri "E-ticaret Olarak KOBİ'lerin Yanındayız" dayanışma kampanyasından yaklaşık 135 bin KOBİ'nin yararlandığını, 3 bin 761 KOBİ'nin e-ticaretle tanıştığını, KOBİ'lere vadesinden önce 1,2 milyar lira aktarıldığını anlatan Pekcan, "Bu yıl ilk kez ülkemizde e-ticaret sektörüne ilişkin verileri açıkladık. 2019 itibarıyla ülkemizde e-ticaret hacmi 136 milyar lira, 2020 yılının ilk altı itibarıyla ise 91,7 milyar lira olarak gerçekleşti." dedi.

        Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, pazarlama kabiliyetlerinin geliştirilmesi, dış pazarda tutunma ve markalaşma gibi süreçlerin tamamına yönelik cazip destek mekanizmalarıyla ihracatçıya mali destekleri sürdürdüklerini kaydederek "Bu yıl içerisinde ihracatçımıza 1,9 milyar lira, hizmetler sektöründen firmalarımıza da 588,3 milyon lira tutarında, toplamda 2,48 milyar lirası destek ödemesi gerçekleştirilmiştir." bilgisini paylaştı.

        "TÜRK EXİMBANK 37.7 MİLYON DOLAR FİNANSMAN DESTEĞİ SAĞLADI"

        Türk Eximbank'ın yıl içerisinde geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 5 artışla 37,7 milyar dolar finansman desteği sağladığını dile getiren Pekcan, kredi kullandırılmalarının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11 artışla 24,3 milyar dolara yükseldiğini vurguladı.

        Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile ilgili alınan devlet destekli tedbirler kapsamında 5 bin 401 krediye ilişkin 4,3 milyar dolar vade uzatım talebinin karşılandığına dikkati çeken Pekcan, toplam müşteri sayısının ekim itibarıyla 11 bin 740’a ulaştığını söyledi. Bu firmaların yüzde 71,5’i KOBİ olduğuna işaret eden Pekcan, "Zorlu pandemi şartlarında müşteri sayısı ve müşteri içerisindeki KOBİ oranı korunmuştur." ifadesini kullandı.

        REKLAM

        ESNAF VE SANATKARA FAİZ İNDİRİMİ DESTEĞİ

        Bakan Pekcan, esnaf ve sanatkarların yüzde 50 ve yüzde 100 faiz indirimli krediler ile desteklenmeye devam edildiğinin altını çizerek şöyle konuştu:

        "2020 yılı içinde, geçen yıllardan devirler hariç 950 bin 922 esnaf ve sanatkarımıza toplam 39 milyar 193 milyon lira tutarında faiz indirimli kredi kullandırılmıştır. Faiz indirimli kredilerin toplam bakiyesi 66 milyar 669 milyon liraya ulaşmıştır. Meydana gelen afetler nedeniyle Elazığ, Malatya, Adıyaman, Giresun ve İzmir’de faaliyet gösteren esnaf ve sanatkarlarımıza sıfır faizli kredi, kredi geri ödemelerinin ertelenmesi ve hibe destekleri gibi destekler sağlanmıştır. Ekonomik İstikrar Kalkanı tedbir paketi çerçevesinde, yıllık yüzde 4,5 faiz oranlı, 6 aya kadar ödemesiz uygulanabilen kredi imkanından 749 bin 256 esnaf ve sanatkarımız yararlanmış, toplamda 18 milyar 562 milyon lira tutarında kredi kullandırılmıştır. Esnaf ve sanatkarların Halkbank’a olan kredi geri ödemeleri ve faiz indirimli kredi borçları ile ilgili, süre erteleme imkanları sağlanmış, bu sayede toplamda 5,8 milyar lira tutarında erteleme yapılmıştır."

        REKLAM

        Pekcan, kooperatiflere olan borçlarla ilgili yapılandırmadan yaklaşık 30 bin esnaf ve sanatkarın yararlandığını belirterek, yapılandırılan toplam tutarın 650 milyon lira olduğunu bildirdi.

        "İGV UYGULANAN İTHALAT DEĞERİ TOPLAM İTHALATIN YÜZDE 25.3'ÜNE TAKABÜL EDİYOR"

        Bakan Pekcan, 2018 yılından itibaren küresel ticarette ülkelerin içine kapanmaya başladığı ve korumacı politikaların arttığı bir döneme girildiğini, uluslararası ticaretin gelişimi üzerinde olumsuz etkileri olan bu sürecin, pandemi ile birlikte yeni bir boyut kazanarak devam ettiğini vurguladı.

        Türkiye olarak, adil ve serbest rekabete dayalı, çok taraflılık üzerine inşa edilmiş küresel ticaret sisteminden yana olduklarının altını çizen Pekcan, "Bir taraftan da küresel ticarette oluşan şartları yakinen takip ediyoruz. Üreticimiz ve ihracatçımızın hak ve menfaatlerini gözetmek adına, ticaret politikası önlem ve uygulamaları başta olmak üzere, uluslararası ticaret hukuku çerçevesinde gerekli faaliyetleri etkinlikle gerçekleştiriyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

        REKLAM

        Pekcan, Türkiye'nin yürürlükteki önlem sayısı bakımından Dünya Ticaret Örgütü üyeleri (DTÖ) arasında 3’üncü sırada olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

        "Uyguladığımız ticaret politikası önlemlerinin ve İlave Gümrük Vergileri’nin (İGV) kapsadığı ithalat değeri 2019 yılı değerlerine göre toplam ithalatımızın yüzde 25,3’üne tekabül etmektedir. Pandemi sürecinde yerli üretimimiz üzerinde oluşan düşük fiyatlı yoğun ithalat baskısına karşı, 3 bin 193 üründe yürürlükte olan İGV’leri gözden geçirdik ve önemli bir kısmını 31 Aralık tarihine kadar artırdık. Ayrıca, 2020 yılı içerisinde 2 bin 27 adet yeni ürüne İGV getirerek toplamda 5 bin 220 ürün grubuna İGV uygulamaya başladık. Pandemi nedeniyle ihtiyaç duyulan ürünler arasında yer alan solunum cihazları, cerrahi maske ve maske üretiminde kullanılan 'meltblown' kumaş için İGV’leri sıfırladık. Öte yandan, demir-çelik ürünlerinde uygulanan gümrük vergilerini 31 Aralık tarihine kadar geçici olarak artırdık. Pandeminin başlaması ile birlikte koruyucu tulum ve maske gibi bazı kritik tıbbi malzemelerin ihracatı 4 Mart itibarıyla ön izne bağlandı. Cerrahi maskede kullanılan meltblown kumaşın ihracatı 18 Mart itibarıyla kayda bağlandı."

        REKLAM

        Pekcan, DTÖ'de ABD ve Fas’a karşı çelik ürünlerine ilişkin olarak iki dava kazandıklarına dikkati çekerek, Türk çelik sektörü açısından büyük bir haksızlığa yol açan AB’nin çelik ithalatındaki korunma önlemlerini Dünya Ticaret Örgütü’nde dava ettiklerini dile getirdi. Pekcan, "ABD’nin çelik-alüminyum sektöründe başlattığı vergi artışlarına karşı yürüttüğümüz hukuki süreç ve Avrupa Birliği’nin ilaç sektöründe ülkemize karşı başlattığı dava süreçlerinde olumlu sonuçlar alacağımıza inanıyoruz." dedi.

        ULUSLARARASI EKONOMİK İŞ BİRLİKLERİ

        Pandemi şartlarına rağmen, 2020 genelinde bugüne kadar, 9 ülke ile Karma Ekonomik Komisyon (KEK) ve Ekonomik ve Ticaret Ortaklık Komite (ETOK-JETCO) toplantısı gerçekleştirildiğini aktaran Pekcan, bu sene içerisinde aralarında Çin, Rusya, İtalya gibi ülkelerin de olduğu 8 farklı ülke ile daha, resmi düzeyde Ortak Komite ve Komisyon toplantılarının tamamlanmasının hedeflendiğini vurguladı.

        Ruhsar Pekcan, AB ile yaptığı görüşmelere değenirek "Bu görüşmelerimizde ağırlıklı olarak, AB’nin çelikte uyguladığı haksız korunma önlemini ve Türkiye-AB arasındaki Gümrük Birliği’nin güncellenmesi konularını ele aldık. İlgili tüm tarafların faydasına olacağına inandığımız Gümrük Birliği'nin Güncellenmesi konusunda çalışmalarımızı ve temaslarımızı gelecek dönemde de sürdüreceğiz. Öte yandan, Brexit bağlamında ülkemiz ile Birleşik Krallık arasında Serbest Ticaret Anlaşması imzalanmasına yönelik müzakereler, AB ve Birleşik Krallık arasında devam eden görüşmeler paralelinde sürdürülmektedir. Ticaret hedeflerimiz kapsamında ABD Ticaret Bakanlığı ile eşgüdüm halinde sektörler bazında müşterek programlar üzerinde çalışılmaktadır. Ayrıca, Türk-Rus Karma Ekonomik Komisyonu bünyesinde 8 farklı Çalışma Grubu ile işbirliği konuları ele alınmaktadır." ifadelerini kullandı.

        REKLAM

        Türkiye'nin halihazırda 21 ülke ile Serbest Ticaret Anlaşmasının yürürlükte olduğunu anımsatan Ticaret Bakanı Pekcan, "Birleşik Krallık, Japonya, Ukrayna, Tayland ve Endonezya ile STA müzakereleri, Rusya ile Hizmet Ticareti ve Yatırım Anlaşması müzakereleri devam etmektedir. Özbekistan ile Tercihli Ticaret Anlaşması imzalanması konusunda son aşamadayız." bilgisini paylaştı.

        "İHRACATÇI SAYISI 43 BİNİ AŞTI"

        Pekcan, bakanlık olarak dijitalleşmeye büyük önem verdiklerini, ihracatçılar için Kolay İhracat Platformu'nu, Akıllı İhracat Robotu'nu devreye aldıklarını söyledi.

        Yakın zamanda ülke ve ürün bazlı ithalatçı listeleri gibi çok değerli bilgileri platforma ekleyeceklerini ifade eden Pekcan, "Kolay İhracat Platformuna 2 aylık bir sürede 70 binin üzerinde kullanıcı tarafından erişim sağlandı." dedi.

        Bakanlığın İhtisas Serbest Bölge, Yurt Dışı Lojistik merkezlerinin desteklenmesi ile ilgili faaliyetleri hakkında da bilgi veren Pekcan, "ihracatı tabana yayma" hedeflerini ve bu kapsamdaki çalışmalarını anlattı.

        Pekcan, 2018'de ilk kez ihracatçı sayısının, ithalatçı sayısını geçtiğini, ekimde ihracatçı sayısının geçen yıla göre yüzde 5,8 artışla 43 bini aştığını vurgulayarak, "81 İlde İhracata İlk Adım" programı çerçevesinde de 70 ilde 11 bin 444 firma belirlediklerini, bu firmalara yönelik mentorlük çalışması başlatarak ihracatçı olmalarını teşvik edeceklerini belirtti.

        REKLAM

        Sunumunda kadın ve genç girişimciliğine yönelik faaliyetlere de yer veren Pekcan, Ulusal Kadın İhracatçı Network Platformu ve Melek Yatırımcı Platformunu yakın zamanda hayata geçireceklerini söyledi. Pekcan, ayrıca, bu yıl kadın kooperatiflerini önceliklendiren Kooperatiflerin Desteklenmesi Programında (KOOP-DES) bu güne kadar 27 farklı ilden 133 kadın kooperatifin, 143 farklı proje kapsamında bakanlıktan yaklaşık 13,6 milyon lira hibe desteği almaya hak kazandığını bildirdi.

        ÇEK VE BONOLARIN ELEKTRONİK ORTAMDA DÜZENLENMESİ

        Bakan Pekcan, Türkiye'deki iç ticaret faaliyetleriyle ilgili süreç ve altyapı geliştirme çalışmalarını da anlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

        "Ülkemizde kurulan şirket sayısı, ilk 10 ay itibarıyla geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 24,2 artarken, kapanan şirket sayısı yüzde 13,2 artmıştır. Esnaf ve sanatkar iş yeri sayılarında, 2019 yılında 238 bin 416 tescil, 114 bin 977 terkin varken, 2020 ilk 10 ayda 312 bin 205 tescil, 77 bin 804 terkin yapılmıştır. Ülkemizde ticaretin kolaylaştırılması amacıyla çekler için olduğu gibi önümüzdeki dönemde bonolar için de karekod uygulamasını getireceğiz. 2021 yılında çek ve bonoların elektronik ortamda düzenlenmesine ve kambiyo işlemlerine konu edilmesine imkan sağlayacak sistemi hayata geçirmeyi hedefliyoruz. KOBİ varlıklarının önemli bir kısmını oluşturan ticari alacakların elektronik ortamda devrine ilişkin çalışmalara 2021 yılı içerisinde başlamayı planlıyoruz."

        REKLAM

        Pekcan, emlakçılık ve galericilik faaliyet kollarıyla ilgili olarak, bu alandaki ticari faaliyetlerin yetki belgesine sahip işletmeler tarafından, adil rekabet koşulları altında yapılması ve kayıt dışılığın önlenmesine yönelik önemli düzenlemeleri hayata geçirdiklerini hatırlattı. Pekcan, satış bedeli ile taşıt mülkiyetinin eş anlı el değiştirmesini sağlayan Güvenli Ödeme Sistemi’ni devreye aldıklarını, bugüne kadar yetkilendirilen emlakçılık işletmesi sayısının 20 bin 728’e, ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle uğraşan işletme sayısının ise 13 bin 834’e ulaştığını dile getirdi.

        BAKANLIK DENETİMLERİ

        Pekcan, fahiş fiyat artışı ve stokçuluk faaliyetlerine karşı Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulunun kurulduğuna işaret ederek, "Sağlık ve temizlik ürünleri, temel gıda ürünleri ile elektronik ürünlerin satışında fahiş fiyat artışı nedeniyle 208 farklı firmaya yaklaşık 6,9 milyon lira idari para cezası uygulamıştır." bilgisini verdi.

        İthalat denetimleri çerçevesinde, 2020 yılının ilk on ayında 1 milyon 515 bin parti ithal ürünü doğrudan etkileyecek şekilde denetim yaparak 4 bin 645 parti güvensiz ürünün ithalatına izin vermediklerine dikkati çeken Pekcan, şöyle devam etti:

        "2020 yılının ilk on ayında yaklaşık 80 bin parti ürün denetlenmiş, söz konusu denetimlerde yaklaşık 5 bin parti ürün uygunsuz, yaklaşık 1000 parti ürün güvensiz bulunmuştur. Bakanlığımız sorumluluğundaki ürünlerin denetiminde 2 bin 743 parti ürünü denetledik, 120 parti güvensiz ürünü piyasaya arz edenlere ilişkin yaptırım süreçlerini başlattık. Geleneksel tarım ürünlerinin ihracatı ile ilgili ticari kalite denetimi çerçevesinde, 383 bin ihracat partisi ürünü denetleyip, yaklaşık 2 bin parti ürünün ihracatına izin vermedik. Tüketicinin korunması mevzuatı kapsamındaki denetimlere etkinlikle devam edildi. İhlali tespit edilen 46 firmaya yaklaşık 40 milyon lira idari para cezası uygulanmış, suç teşkil eden faaliyetlerin önlenmesi amacıyla 8 firmaya ait 10 internet sitesine erişimin engellenmesi için gerekli girişimlerde bulunulmuştur."

        REKLAM

        Pekcan, Kovid-19 salgını sürecinde, Reklam Kurulu aracılığıyla da tüketicilerin sağlığı ve ekonomik çıkarlarını korumak üzere denetimler yürütüldüğünü, 303 firma veya şahıs hakkında toplam 13,2 milyon lira idari para cezası uygulandığını belirtti.

        "e-İHALE PLATFORMUNDA 98 MİLYON LİRA HASILAT"

        Gümrüklerdeki dijital dönüşümün bütüncül olarak tamamlanmasını hedeflediklerini vurgulayan Pekcan, "Yetkilendirilmiş Yükümlü Sertifikasına haiz firma sayısı 530'a ulaştı. Bu firmalarımız, 2020 yılının 10 aylık döneminde ihracatımızın yüzde 28,8'ini, ithalatımızın ise yüzde 34,7'sini gerçekleştirdi." bilgisini verdi.

        Pekcan, Türkiye'den transit geçen ve riskli yükleri taşıyan araçları takip için 3 bin mobil üniteyi yıl sonunda envantere ekleyerek toplam ünite sayısını 12 bin 726’ya çıkaracaklarını ve 10 Ro-Ro limanında Plaka Tanıma Sistemi'ni faaliyete geçirdiklerini bildirdi.

        Bakan Pekcan, dış ticaret ve gümrüklerle ilgili verilerin ileri tekniklerle işlenerek, risk yönetimi başta olmak üzere bakanlığının tüm karar alma süreçlerine dahil edilmesi amacıyla kurulan Veri Analitiği Mükemmeliyet Merkezine ilişkin projenin 2'inci fazını kısa sürede tamamlayacaklarını dile getirdi.

        REKLAM

        Gümrüklerde tasfiyelik hale gelen eşya ve araçların satışının açık e-ihale yoluyla "eihale.gov.tr"den ve mobil uygulamadan yapılmasına devam edildiğine dikkati çeken Pekcan, "Salgın nedeniyle nisan ve mayıs aylarında ihalelere ara verilmiş olmasına rağmen e-ihale platformu üzerinden 2020 yılı 10 ayında araç satışlarında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 34 artışla 257 milyon lira, eşya satışlarından ise yüzde 16 artışla 98 milyon lira hasılat elde edildi. 10 ayda 8 bin 469 ihale yapılmış, 4 bin 160 araç, 4 bin 309 eşya grubunun satışı gerçekleşmiştir." değerlendirmesinde bulundu.

        Kaçakçılıkla mücadelede, Alo-136 ihbar hattı ve diğer kaynaklardan edinilen yaklaşık 12 bin ihbar nitelikli bilgiyi değerlendirerek süratle gereğini yaptıklarını vurgulayan Pekcan, "Gümrük muhafaza ekiplerimizce yılbaşından bu yana 3 tanesi rekor niteliğinde yakalamayla sonuçlanan 234 operasyonda toplam 8 bin 100 kilogram uyuşturucu madde ele geçirildi. 683 bin litre yasadışı alkollü içki ve 9,8 milyon paket kaçak sigara yakalandı. Yaklaşık 1809 ton kaçak akaryakıt tespit edildi. Diğer ürün ve eşyanın kaçakçılığı ile mücadelede de etkin sonuçlar alınmıştır." ifadelerini kullandı.

        Pekcan, Türkiye ekonomisinin, kendi iç dinamizminden aldığı güçle, küresel ekonomideki tarihi kötüleşme karşısında, büyük direnç ve oldukça olumlu performans sergilediğini dile getirerek, pandemiyle küresel ekonomide değişim ve dönüşümün hızlanabileceği öngörüldüğünü söyledi.

        Küresel değer zincirleri açısından küreselleşmenin yerine bölgeselleşmenin ağırlık kazanabileceğini anlatan Ticaret Bakanı Pekcan, "Türkiye, kilit pazarlara coğrafi yakınlık, kalifiye iş gücü, rekabetçilik, uluslararası norm ve standartlara uygun üretim kabiliyeti gibi avantajlarıyla küresel değer zincirlerinde daha da öne geçebilecektir. Yatırım ve ticaret alanlarındaki yeni fırsatları değerlendirerek, küresel değer zincirleri içinde daha da belirleyici bir aktör olabileceğimize ve yolumuza güçlenmiş şekilde devam edeceğimize inanıyoruz. Ticaret Bakanlığı olarak, tüm özel sektörümüz ve ilgili kuruluşlarla iş birliği halinde çalışma ve çabalarımızı bu doğrultuda sürdürüyoruz, sürdüreceğiz." diyerek sözlerini tamamladı.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ