Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Moda Bilmeniz gereken 21 moda terimi
        1

        AJUR

        Delikli örgü veya motif içindeki boşlukların, kafes örgü ile doldurulduğu dikiş tekniğidir. Genellikle delikli kumaş tekniği romantik tasarımlarda, delikli örgü ise kazaklarda kullanılır.

        2

        APLİKE

        Aplike, fon kumaş üzerine başka bir kumaş parçasının değişik iğne teknikleri ile tutturulmasıyla yapılan bir işleme çeşididir. Bu birleşim sonucu ortaya çıkan tasarıma, aplikeli tişört veya aplikeli etek denir.

        3

        PEPLUM

        Ceket, elbise veya bluzların bel kısmına monte edilen ek mini bir etek parçasıdır. Tam kalça üstüne denk gelecek şekilde tasarlanan bu parça, etek volanı gibi bir görünüm oluşturur. 40'lı yıllarda oldukça popüler olan peplum, günümüz tasarımcıları tarafından da tercih ediliyor.

        4

        TÜVİT

        Yüzeyi çok renklilik taşıyan ipliklerle dokunmuş yünlü kumaşa denir. Chanel ile bütünleşmiş bir kumaş türü olduğu içi Chanel kumaşı olarak da geçer.

        5

        APOLET

        Tasarımların omuzlarına dikilen boncuk, zincir gibi çeşitli süslerden oluşan parçaya denir. Bazen işleme şeklinde de kumaşa direkt olarak dikilir.

        6

        BROKAR

        Sırma ve gümüş işemeli, ipekli veya kadife kumaşa denir. Genellikle metal telli olan işlemeleri, mekik dokuma sistemi ile yapılır. 16 ve 17. yüzyılların en çok tercih edilen kumaşı olan brokar günümüzde de modacılar tarafından kullanılır.

        7

        DRAPE

        Kumaşın tasarımsal olarak katlanarak dikilmesidir. Kökenleri Hellenistik Yunan dönemine kadar dayanır. Drape, genellikle düz renkteki abiye elbiselerde kullanılır.

        8

        ANVELOP

        Etek, elbise veya bluz gibi parçalarda iki parçanın üst üste gelerek kapatılmasına denir. Kruvazeden farkı düğme ile iliklenmemesidir, parçalar dökümlü bir şekilde birbirini kapatır. Elbiselerde bu model çoğu zaman kuşak yardımı ile bağlanır.

        9

        JAKAR

        Dokuma sırasında bezin içine büyük desenlerin işlendiği kumaştır. Brokardan farkı da bu noktadadır, kendinden desenli bir görünümü vardır. Genellikle perde ve döşeme için kullanılan bu kumaş, moda tasarımcılarının da podyumlara taşıdığı bir kumaş türüdür.

        10

        KLOŞ

        Uçlarına doğru çan şeklinde açılan etek modelidir. Bele oturan ve büzgülerle bollaşan kloş etekler 60'lı yıllarda da oldukça popülerdi. Bu model, eteklerin yanı sıra elbiselerde de kullanılır.

        11

        PİYEDEPUL

        80'li yıllardan günümüze kadar gelen genellikle siyah-beyaz renkte olan desendir. Kaz ayağı olarak da bilinen desen genellikle kışlık parçalarda kullanılmasıyla bilinse de tasarımcılar farklı tonlarda ve farklı kumaşlar üzerinde de kullanıyor.

        12

        PLİSE

        Kumaşları yüksek ısıdaki silindirler veya kapılar arasından geçirelerek belli bir desen ve şekil verme, kırma ve katlama işlemidir. Kelimenin kökeni Fransızca'dan gelir, dilimizde katlı anlamında kullanılır. Son dönemlerde etek ve elbiselerde sıkça kullanılır.

        13

        TAFTA

        İpekle, asettla dokunmuş, sert ve hışırtılı bir kumaş türüdür. Hareketli bir kumaş yapısına sahip olan tafta, genellikle gece elbiselerinde ve gelinliklerde kullanılır.

        14

        TRUVAKAR

        Ceket veya bluzların kol botyunun dirsekte ya da dirseğin hemen altında bitmesine verilen modelin adıdır. Fransızca kökenli olan bu kelimeTürkçe'de truvakar kol olarak da kullanılır.

        15

        VOLAN

        Eteklerin ucuna ya da bluzların kol ucuna tasarımların bazı yerlerine eklenen verev kesilmiş kumaş parçasıdır. Bu parçanın eklendiği tasarımlara volanlı etek veya volanlı kazak olarak adlandırılır. Fırfıra göre daha az dalgalıdır. Fırfırfa dalga sıklığı çok daha fazladır.

        16

        GÜDERİ

        Çoğunlukla geyik ya da keçi derisini andıran yumuşak ve mat deridir. Süet ve güderiyi birbirinden ayırt etmesi oldukça zordur. Güderi, süete göre daha mat ve parlak yapıdadır.

        17

        KRUVAZE

        Genellikle ceket veya yeleklerde ön parçaların birbiri üzerine kapanarak iliklendiği modeldir. Aynı zamanda elbise ve gömlek gibi parçalardada birbiri üstüne geçen modeller de bu şekilde adlandırılır.

        18

        KAPİTONE

        İki kumaş arasına pamuk, elyaf ya da yün gibi yumuşak malzemelerin yerleştirilip dikilmesidir. Hemen hemen her kumaş türüyle yapılan bu model, genellikle baklava, üçgen ve kare şekillerde dikilir. Çanta ve çizme modellerinde de bu dikim tarzı oldukça fazla kullanılır.

        19

        GÜPÜR

        Kökeni Fransızca'ya dayanan kelime, halk arasında Fransız danteli olarak geçer. İplikten veya iplikten olan, geniş ilmeklerden oluşan dekoratif bir dantel türüdür. Güpür aynı zamanda danteldeki motifleri bağlamaya yardımcı olan şeritlerde de kullanılır.

        20

        MANŞET

        Bir gömleğin kollarının ağızlarına geçirilen genellikle çift katlı kumaş ya da dantel bölümdür. Çoğu modelde düğmeyle, kol düğmesi ya çıt çıt ile iliklenir.

        21

        PENS

        Bir tasarımı bedene oturtmak için kumaşı içe doğru kıvırarak atılan dikiştir. Genellikle gömleklerin bel kısmında ve pantolonların üst kısmında kullanılır. Bu küçük dikişler için pens atmak eylemi kullanılırken, bu parçalar pensli pantolon/gömlek olarak adlandırılır.

        COSMOPOLITAN-ÇİSEM ÖZNUR

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ