Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Çin'den yeni virüs alarmı: Yüzde 75 öldürücülüğü var! Langya virüsü nedir, belirtileri neler? (LayV) Langya virüsü bulaşıcı mıdır, nasıl anlaşılır ve tedavisi nasıl yapılır?
        1

        Langya virüsü belirtileri, Çin'de 30'dan fazla kişide görünmesiyle birlikte gündeme geldi. 2019 yılının sonlarında başlayan koronavirüs pandemisi bitmeden myamun çiçeği virüsü gündeme gelmişti. İstanbul'da görülen Zika virüsünün ardından Covid-19 salgınının çıkış noktası olan Çin'den korkutan haber geldi. Yetkililerin yüzde 75 oranında öldürücü olduğunu duyurduğu virüs ile ilgili olarak "Langya virüsü nedir, belirtileri neler, bulaşıcı mı ve nasıl bulaşır?" soruları gündeme geldi. İşte, Langya virüsü belirtileri hakkında merak edilenler...

        2

        ÇİN'DE 35 KİŞİDE TESPİT EDİLDİ!

        Çin'in doğusundaki Hennan ve Şantung eyaletlerinde yeni bir virüs paniği yaşanıyor. Hayvanlardan insanlara geçtiği düşünülen Langya (LayV) isimli henipavirüs, şu ana kadar 35 kişi de tespit edildi. Yorgunluk ve öksürük semptomlarına neden olan virüsün, insandan insana yayılabileceğine ilişkin bir kanıt yok.

        3

        VİRÜSE KIR FARELERİNDE RASTLANDI

        İHA'da yer alan habere göre ağırlıklı olarak kır farelerinde rastlanan virüs hakkında Çin, Singapur ve Avustralya'dan araştırmacıların kaleme aldığı makale New England Tıp Dergisi'nde yayınlandı. Singapur'daki Duke-NUS Tıp Okulu'ndan araştırmacı Wang Linfa, tespit edilen vakaların ciddi olmadığını ve panik yapılmaması gerektiğini söyledi.

        4

        "ALARMDA OLMAYA İHTİYAÇ VAR"

        Linfa buna rağmen, doğada bulunan ve insanları enfekte edebilecek çok sayıda virüsün öngörülemeyen sonuçlara neden olabileceği gerekçesiyle alarmda olmaya ihtiyaç duyulduğunu da ifade etti.

        5

        "MEMELİ HAYVANLAR DOĞAL REZERVUAR OLABİLİR"

        Araştırmacılar tarafından yapılan çalışmalarda, test edilen kır farelerinin yüzde 27'sinde Langya virüsü tespit edildi. Köpeklerin yüzde 5'inin ve keçilerin yüzde 2'sinin de virüs testleri pozitif çıktı. Köstebek gibi memeli hayvanların virüsün doğal rezervuarı olabileceği düşünülüyor.

        6

        4 VİRÜSTEN 3'Ü HAYVANLARDAN GEÇİYOR

        ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'ndeki araştırmacılar ise, insanlarda görülen her 4 virüsten 3'ünün hayvanlardan insanlara geçmiş olabileceğini tahmin ediyor. Birleşmiş Milletler (BM), daha önce de iklim krizi ve yaban hayatındaki sömürünün artışı nedeniyle dünyada çok sayıda benzer hastalığın görülebileceği konusunda uyarılarda bulunmuştu.

        Tayvan Hastalık Kontrol Merkezi'nden pazar günü yapılan açıklamada, Langya virüsü ile ilgili çalışmaların yakından takip edildiği belirtilmişti.

        7

        LANGYA VİRÜSÜ NEDİR?

        Koronavirüs salgınının ortaya çıktığı Çin'den korkutucu haber geldi. İlk olarak 2018 yılında Çin'in Shandong ve Henan bölgelerinde görülen Langya virüsünün adı ve teşhisi konuldu.

        Genel olarak hayvandan insana geçen Langya virüsünün en çok kır farlerinden bulaştığı açıklandı. Hayvandan insana bulaşan virüsün belirtileri arasında şiddetli ateşlenme gözlemlendi.

        8

        LANGYA VİRÜSÜ BELİRTİLERİ NELERDİR?

        Çin'de 30'un üzerinde kişide görülen Langya virüsü belirtileri ve semptomları uzmanlar tarafından açıklandı.

        Yüksek Ateş

        Öksürük

        Halsizlik

        İştah Kaybı

        Mide Bulantısı

        Kas Ağrısı

        9

        LANGYA VİRÜSÜ BULAŞICI MI, NASIL BULAŞIR?

        Çin'in iki eyaletinde görülen Langya virüsü, damlacık yolu ile bulaşıyor. Nipah virüsü ile aynı aileden olan Langya virüsü hayvandan insana geçiyor. En çok kır fareleri üzerinden geçen virüs köepk ve keçilerde de tespit edildi. Çin'de 35 çiftçide görülen hastalığın insandan insana geçme ihtimali üzerinde duruluyor.

        10

        LİNGYA VİRÜSÜ ÖLÜMCÜL MÜ?

        Nipah virüsü ile aynı aileden gelen Langya henipavirus (LayV) virüsünden ölenler henüz bulunmuyor. Yetkililer, virüsün %75 oranında öldürücülüğü olduğunu duyurdu.

        İlk olarak 1999 yılında Malezya ve Singapur'da görülen Nipah virüsüne yakalanan 300 vakanın 100'ü haytaını kaybetmişti.

        Haberi Hazırlayan: Elif Büşra Cebeci

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ