Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Son Dakika HABERLER! Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İdlib açıklaması: Bedel ödetmeye devam edeceğiz

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile yaptığı görüşmenin ardından açıklamalarda bulunuyor.

        Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları:

        Bölgedeki insani krizin sona erdirilmesine yönelik çabaları destekliyoruz. Bölgemizin barış ve istikrarı ile Ukrayna halkının esenliği adına elimizden gelen katkıyı vermeyi sürdüreceğiz. AGİT Ukrayna Özel Gözlem Misyonu önemli bir rol üstleniyor. Başkanlığı Türk büyükelçiler tarafından yönetilen misyona desteğimiz tamdır. Dostum Zelennsky ile önce ikili ve heyetler halinde görüşmeler gerçekleştirdik. İkili görüşmemizde gerek siyasi, askeri, ekonomik, ticari, turizm, kültür bütün bu alanlarda etraflıca yapmış olduğumuz görüşmenin çok çok verimli olduğuna inanıyorum. İki stratejik ortak olarak Serbest Ticaret Anlaşması'nın müzakerelerini bu yıl içerisinde tamamlama noktasındaki kararımızı verdim. İkili ticaremizi 2023 yılında 10 milyar seviyesine çıkarma hedefimize çok daha hızlı bir şekilde ulaşacağımıza inanıyorum. Bugün değerli dostumla beraberce iştirak edeceğimiz iş forumu da ticaret hacmimizi, karşılıklı yatırımlarımızı arttırma hedefimize katkı sunacaktır. Altyapı, üstyapı yatırımlarıyla ilgili bu akşam işadamlarıyla yapacağımız görüşme inanıyorum ki onlara da heyecan verecektir. Önce ülkelerimiz arasında vizeleri kaldırdık, vatandaşlarımıza kimlikle seyahat edebilme imkanı getirdik.

        REKLAM

        "HABLEMİTOĞLU İLE İLGİLİ BİLGİLERİ PAYLAŞTIK"

        Savunma işbirliğimizi ortak üretim ve üçüncü ülkelere ihracat yapmak suretiyle ileri aşamalara taşıdık. Güvenlik alanında işbirliği ve FETÖ terör örgütü gibi tehditlerle mücadele konularını da ele aldık. İşbirliğimizi daha da güçlendirme konusunu özellikle değerlendirek bu konuda hemfikir olduğumuzu gördük. Çok çok önemli olan Necip Hablemitoğlu konusunu masaya yatararak, failin burada olduğuna dair elimizdeki istihbari bilgileri kendilerine ayrıca takdim ettik. Değerli dostumla birlikte konsey sonuçlarına ilişkin ortak birliği imzaladık. Ukrayna, Kırım Tatarı, Ahıskalı ve Gagavuz çok sayıda soydaşlarımıza ev sahipliği yapıyor. Ukrayna devleti ile eşgüdüm içerisinde ibadethane, eğitim gibi konularda gerekenleri yapmaya devam edeceğiz. Kırım Tatarlarının durumunu yakından takip ediyoruz. Kırım Tatar Türklerine Ukrayna makamlarıyla birlikte destek olmayı sürdüreceğiz.

        Değerli dostumla 500 aileyi kapsayan, birlikte altyapı, üstyapısıyla konutlar yapma kararını verdik. Ben de şu anda Hazine ve Maliye Bakanıma heyetlerarası toplantıda durumu ifade ettim. Kendisi de Çevre Şehircilik Bakanımızla bu konuyu görüşecekler. Muhataplarıyla hareket ederek gelip yerinde tespitleri yapıp, plan çalışmaları, proje çalışmalarını yapıp burada beraber çalışacakları arkadaşlarla irtibat halinde olup, süratle bu inşaatları bitirecekler. Buna inanıyorum. Böylece sefaletten bu insanların, bu soydaşlarımızın kurtulmasına sizler başkan olarak bizler de soydaşları olarak yardımcı olmuş olacağız.

        "İDLİB'DE ŞEHİT SAYISI 8'E YÜKSELDİ"

        Öncelikle İdlib konusundaki gelişmeler tabii her geçen gün ne yazık ki, artık altından kalkılamaz bir duruma geldi. Çok sabrettik. Öyle ki, rejimin maalesef Rusya'nın da görmezliğiyle yapmış olduğu varil bombalarıyla vesaire saldırılar neticesinde İdlib ki, 3-4 milyon insanın yaşadığı yer. Bu insanlar bizim sınırlarımıza doğru yürüdüler. Son gelen rakamlar maalesef 1 milyona yakın insan şu anda sınırlarımıza doğru yürüyor. Çoluk, çocuk, yaşlı hep birlikte alabildikleri, kurtarabildikleri yatak yorgan ne varsa onlarla birlikte sınırlara geliyor. Bizde şu anda 4 milyona yakın Suriyeli var. Bunların 3,5 milyonu tamamiyle sınır bölgelerindeydi, diğerleri de çok farklı bölgelerde. Biz bunları ülkemizde misafir ediyoruz, bunları konteynır kentlerde, çadır kentlerde bugüne kadar misafir ettik. Artık yavaş yavaş kendileri bir yerlere yerleşmeye başladılar. Artık onları konteynır kentlerden çıkararak evlere yerleştirme yoluna gitmiş oluyoruz.

        "GEREKEN BEDELLERİ ÖDETİYORUZ"

        İdlib'den gelecek 1 milyon insanı nerelere yerleştireceğiz? Çok kısa bir süre önce deprem yaşadık. 41 vatandaşımız hayatını kaybetti. 10 bini aşkın ağır hasarlı bina var. Biz bu 10 bini aşkın ağır hasarlı binayı süratle yeniden inşa edeceğiz. Orta hasarlı, az hasarlı binalar var. Bütün bunlara yönelik yoğun çalışma içerisine girmemiz lazım, şu anda da kış mevsimine girdik. Bir taraftan mülteciler ülkemize geliyor. Bunları kabul etmekte zorlanıyoruz, onun için karşı tedbirler alma yoluna gittik. Bunları Suriye'de nasıl iskan ederiz bunun çalışmasını yapıyorzu. Sınırlarımızdan Suriye içine yaklaşık 35-40 km. olan hattı şu anda briket evler yapıyoruz, 25-35 metrekarelik. Oralara yerleştireceğiz. Şu anda böyle bir çalışmanın içerisindeyiz. İlk etapta 25-30 bin barınak ev yapalım dedik. Fakat ne yazık ki bu sabah maalesef rejim güçleri yine İdlib'de hava saldırısına geçti ve bu hava saldırısı neticesinde 3'ü sivil olmak üzere 8 kişi, 5'i de asker şehit oldu. Tabii artık dedik ki, olacak gibi değil ve noktada cevaplar verildi. Şu anda kesinlikle biz de bu noktada gerek hava gerek kara olmak üzere yoğun bir şekilde gerekenleri yapıyoruz, gereken bedelleri ödetiyoruz ve ödetmeye de devam edeceğiz. Temenni ederim ki Astana ve Soçi mutabakatları çerçevesinde herkes yükümlülüğünü bilsin ve bu yükümlülük çerçevesi içinde burada çalışmaları sürdürelim.

        CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN DEİK İŞ KONSEYİ TOPLANTISI'NDA KONUŞTU

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna'daki İş Konseyi toplantısında Ukraynalı ve Türk işadamlarına seslendi.

        Erdoğan şunları kaydetti:

        "SİZLERE YENİ UFAKLAR AÇACAK KARARLAR ALDIK"

        Bugünkü İş Forumu'nu İstanbul'daki toplantının devamı olarak görüyorum. Tıpkı Yatırım Fonu gibi Türkiye-Ukrayna İş Forumu'nda yeni fırsat pencerelerin açacağına inanıyorum. Karadeniz komşumuz Ukrayna ile ilişkilerimiz her geçen gün artıyor. Ukrayna bizim için stratejik ortaktır. Ekonomileri itibariyle birbirlerini rakip değil değerli ortak gören ülkelerdir. Bu bakış açısının en güzel meyvesi ülkelerimiz arasındaki Yüksek Düzenli Konsey mekanizmasıdır. Bugün konseyimizin 8. toplantısını icra ettik. İkili ve heyetlererarası görüşmelerde ikili ilişkiler ve bölgesel konuları ele aldık. İmzaladığımız 9 anlaşmayla münasebetlerimizin ahdi zeminini daha da kuvvetlendirdik. Sizlerin işlerini kolaylaştıracak, sıkıntılarınızı gidercek, siz iş dünyamıza yeni ufuklar açacak kararlar aldık.

        "ÜLKELERİMİZ ARASINDA VİZEYİ KALDIRDIK"

        Bu zeminin hakkını verme noktasında her birinizin büyük çaba sarfettiğini görüyoruz. Biz devlet adamlarının desteği siz iş dünyamızın gayretleri ile hamdolsun Ukrayna ile ticaret hacmimiz her sene yükselmiştir, yükseliyor. Ticaretimiz yüzde 10,2 artarak 4, 8 milyar dolara ulaştı. Türk müteahhitlik sektörü 184 projeye Ukrayna'da imza attı. Türkiye son yıllarda sağlık turizminde Ukrayna'nın ana destinasyonlarından biri haline geldi. Turizm sektöründe de çok büyük ivme yakalaşım durumdayız. Ülkelerimiz arasında vizeleri kaldırarak kimlikle seyahat edilmesine imkan tanıdık. Böylece 2019 yılında 1 milyon 550 bin Ukraynalı turisti Türkiye'ye ağırladık. Türkiye'den 217 bin vatandaşımızın Ukrayna'yı ziyaret etti. Teknoloji, savunma sanayi, iletişim altyapısı gibi sektörlerde ortaklığımız güçlendi. Türk şirketlerinin haberleşme, gıda, tekstil ve inşaat malzemeleri alanında Ukrayna'da ciddi yatırımları bulunuyor.

        "KISA SÜREDE MÜJDELİ HABERLER VERMEYE HAZIRLANIYORUZ"

        Otomotiv, demirçelik, savunma, 4,5 G teknolojilerinde Türkiye ile Ukrayna'nın önemli bir potansiyeli olduğuna inanıyoruz. Günümüz dünyasında özel sektör ekonominin lokomotifidir. Yani bu işin lokomotifi sizsiniz. Bize düşen iş dünyasının önündeki bürokratik zorlukları ve engelleri kaldırmakla görevliyiz. Önünüzdeki engelleri kaldırdıktan sonra size de açılan bu yoldan koşmak gelir. Türkiye ile Ukrayna arasındaki ticaret hacmini 4,8 milyar dolardan 10 milyar dolara çıkarmayı 2023 itibarıyla hedefliyoruz. Bu konuda her iki liderde de irade mevcuttur. Bugün değerli dostumla bunu bir kez daha teyid ettik. Bu hedefe hükümetler olarak tek başına varamayız. İş dünyasının da sorumluluk üstlenmesi, bize destek olması gerekir. Sizlere en büyük destek, şimdi altını çiziyorum, sizlere serbest ticaret anlaşması olduğunu biliyoruz. Sayın başkanla mutabık kaldık. Ticaret bakanlarımız kendi aralarında bu mutabakatın adeta metnini imzaladılar. İnşallah kısa sürede siz iş dünyamıza müjdeli haberler vermeyi ümit ediyoruz.

        "BİZ SİZLERİ YABANCI YATIRIMCI OLARAK GÖRMÜYORUZ"

        Ukrayna yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik hayata, özellikle geçirmiş olduğu reformlarla müteşebbisler için cazibesini arttıran bir ülke. İhracatçılarımızın avantaj ve imkanları keşfetmesi gerekiyor. Türkiye olarak uluslararası müteşebbisleri asla yabancı yatırımcı olarak görmedik, görmüyoruz. Peki nasıl görüyoruz? Küresel yatırımcı olarak görüyoruz. Kendi insanımıza hangi imkanları sağlıyorsak, Türkiye'ye güvenen, inanan girişimcilere aynısını sağlıyoruz, sağlayacağız. Attığımız adımlarla ülkemizi dünya iş yapma kolaylığı endeksinde sürekli yukarı taşıyoruz. 126 ülke, 328 yurtdışı uçuş noktasına ulaşan THY dünyanın en çok ülkesine uçan havayollarından biridir. Genç, eğitimli ve nitelikli nüfusumuzla ciddi bir iş gücüne sahibiz. Türkiye satın alma paritesine göre dünyanın 13. büyük ekonomisidir.

        "2023'DE İHRACATIMIZI 500 MİLYARA ÇIKARMAK HEDEFİMİZ"

        2002'de göreve geldiğimizde ihracatımız 36 milyar dolardı. Bu sabah açıklanan rakamlara göre ihracatımız hamdolsun 181 milyar dolara ulaştı. Ocak ayı ihracatımız önceki aya kıyasla yüzde 6,1 artış göstererek 14 milyar 765 milyon dolara ulaştı. İhracatımızın ithalatı karşılama oranı ise yüzde 86'yı buldu. Türk ekonomisi başarı grafiğini sürekli yükseltiyor. Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yılı olan 2023 senesinde ihracatımızı inşallah 500 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz. Savunma sanayi alanında ise yerlilik oranımız göreve geldiğimizde yüzde 20 iken şimdi yerlilik oranımız yüzde 70'e çıktı. SİHA'da dünyanın en ileri teknolojisine sahip 4 devletten biriyiz. Kısa süre önce ülkemizin küresel düzeyde markası haline gelecek Türkiye'nin otomobilinin tanıtımını gerçekleştirdik. Elektrikli olarak üreteceğimiz bu otomobili inşallah 3 sene içerisinde müşterisiyle buluşturmayı hedefliyoruz.

        "TÜRKİYE VE UKRAYNA BİRLİKTE YÜKSELECEKTİR"

        Milli paralarla ticaret gibi ekonomimiz ve ticaretimiz üzerindeki kur baskısını ortadan kaldıracak çalışmalara da hız veriyoruz. Türk firmaları fırsat tanınması halinde neleri başarabileceklerini göstermişlerdir. Devlet Başkanı sayın Zelensky'nin Türk yatırımcılara büyük bir güvenle yaklaştığımı gördüğümden duyduğum memnuniyeti burada özellikle teşekkür etmek istiyorum. Zatı devletlerine bir kez daha siz ve ülkem adına teşekkürlerimi sunuyorum. Ukrayna'nın altyapısı, üstyapısı, bütün özellikle otoban, otoyol, metro, demiryolları, istasyonlarla birlikte atılması gereken adımlar, yapılması gereken birçok işler var. Türk girişimcilerin sayın Zelensky'nin güvenine mazhar olacak girişimleri gerçekleştireceğine inanıyorum. Ukraynalı yatırımcılara ülkemizin kapıları sonuna kadar açıktır. Gerekirse birlikte üçüncü ülkelerde de birçok yatırımları gerçekleştirmeniz mümkün. Bunlar yapılacak olursa inanıyorum ki Türkiye ve Ukrayna birlikte yükseleceklerdir. Bu potansiyeller her iki ülkede var.

        "YILDA 1 KEZ BAKANLAR KURULUMUZU UKRAYNA'DA TOPLAYACAĞIZ"

        Bu attığımız stratejik ortaklıkla birlikte önümüzdeki süreçte bakanlarımızın birbiriyleriyle görüşmeleri, yatırımları değerlendirmeleri çok daha büyük önem kazanacak. En az yılda 1 kere de biz adeta Bakanlar Kurulu'nu 1 yıl Ukrayna'da, 1 yıl Türkiye'de toplama kararını verdik. Bu düşüncelerle sözlerime son verirken ülkelerimizin yöneticileri olarak sizlere kolaylıkları sürdüreceğimizin bir kez daha altını çizmek istiyorum. Bir sonraki iş forumunda ortak hedefimiz olan 10 milyar doları aşmış olarak buluşmak dileğiyle sizlere sevgilerimi, saygılarımı sunuyorum, kalın sağlıcakla...

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ