Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Döviz Piyasalar Trump'ın açıklamalarına ne tepki verdi? - Döviz Haberleri

        Dolar/TL, yoğun haber akışına rağmen dar bantta dalgalanmayı sürdürüyor. Analistler bu durumda yabancı yatırımcıların işlem hacminin düşük olması ve yurtiçi yerleşiklerin dolar talebindeki düşüşün etkili olduğunu belirtiyor.

        Ayrıca, TCMB'nin faiz indirim miktarına yönelikbelirsizlik nedeniyle Fed'den faiz indirim beklentisinin küresel risk iştahını desteklediği birortamda olumsuz haber akışına rağmen kurda fiyatlamaların sınırlı kaldığı görüşü öne çıkıyor.

        REKLAM

        Kurdaki gevşemede TCMB başkanının görevden alınmasıyla yaşanabilecek şokun atlatıldığı ve beklentinin üzerinde faiz indirim yapılmayacağının yarattığı iyimserliğin de etkili olduğu vurgulananlar arasında. Bloomberg HT anketine göre piyasaların Temmuz ayındaki medyan faiz indirimi beklentisi 250 bp oldu.

        Öte yandan, S-400 teslimatlarının başladığı cuma gününden gelen haber akışlarında öne çıkan yaptırım olasılığına rağmen iki taraftan gelen açıklamalarda uzlaşmacı bir yönün de bulunması TL varlıklardaki pozitif fiyatlamayı sürdürüyor.

        Donald Trump'ın Türkiye'nin tezlerine hak veren açıklamalarına rağmen dün Pentagon ve Beyaz Saray'dan yapılan açıklamalarda Türkiye'nin F-35 programına katılımının askıya alındığı fakat stratejik ortaklığına halen çok değer verildiği vurgulandı.Türkiye Dışişlerinden yapılan açıklamada ise kararın stratejik ilişkilerde onarılamaz yaralara yol açacağı söylendi.

        Kararın ardından gece illikit piyasada hareket yaşanmazken, 18 Temmuz sabahı dolar/TL5.6753'den işlem görerek aşağı yönlü başladı ancak öğlene doğru kademeli yükselişle yeniden 5.70 üzerine çıktı.

        DOLAR

        $
        28,7574 0,18
        • Alış: 28,7439
        • Satış: 28,7546
        Son Güncellenme Tarihi: 20/11/2023 12:55:25

        DALGALANMA SÜRÜYOR

        Dolar/TL piyasalar kapandıktan sonra Trump'ın yaptığı "Türkiye'ye şu an yaptırım arayışında değilim." açıklamasıyla sert düşerek 5.6120'ye kadar çekildi.

        Ancak bu açıklamanın 45 sonrasında Trump, "Birçok bakımdan çok zor bir durum. Türkiye bağlamında önceki yönetim çok büyük hatalar yaptı ve bu çok kötü. Dolayısıyla şu anda buna bakıyoruz, ne yapabileceğimize bakıyoruz. Henüz kararımızı açıklamadık" diye konuştu. Bu açıklama ile dolar/TL kurunda dalgalanmalar devam etti. Dolar/TL 5,6300 seviyelerinde seyrediyor...

        Pentagon, Türk ekibinin F-35 bilgilerine erişiminin kesildiğinibelirtirkentüm personelin de 31 Temmuz itibarıyla ABD'den ayrılacağı bildirildi.ABD Savunma Bakanlığı Müsteşarı Ellen Lord, F-35 programından çıkarılmasının Türkiye'ye maliyetinin 9 milyar olduğunu belirtti.

        NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Türkiye'nin NATO'ya katkısı ve NATO'nun Türkiye ile iş birliği, F-35'lerden çok daha derin ve kapsamlıdır. S-400 meselesini küçümsemiyorum ancak bir NATO müttefiki olarak Türkiye S-400'lerden çok daha fazlasıdır" dedi.

        REKLAM

        Öte yandan, S-400 ekipmanlarını taşıyan 15. uçak da Mürted Hava Üssü'ne indi. Bankacılar ise F-35 verilip verilmemesi konusuna şu an için pek önem verilmediğini ve kurdaki fiyatlamaya etkisinin sınırlı olacağını ve S-400 konusu ile ilgili risk priminin kurda fiyatlandığını belirtiyor.

        CAATSA yaptırımlarının mahiyeti dikkatle izlendiğinin de altı çizilirken, piyasada Trump'ın yaptırımlara muafiyet uygulama yetkisini kullanacağı,pazarlığın devam edeceği ve yaptırımların 2020'ye kadar ötelenebileceği algısının oluşmaya

        başladığı da ifade ediliyor.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ