Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Koronavirüs MUTASYON geçirdi! Son dakika: DSÖ'den açıklama
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) daha hızlı yayıldığı belirtilen mutasyonuyla ilgili İngiliz yetkililerle "yakın temasta" olduklarını açıkladı.

        DSÖ tarafından Twitter'dan yapılan paylaşımda, "Kovid-19'un daha hızlı yayılan yeni türüyle ilgili İngiliz yetkililerle yakın temas halindeyiz." ifadesine yer verildi.

        194 ÜLKE BİLGİLENDİRİLECEK

        Paylaşımda, Kovid-19'un yeni türüne ilişkin devam eden araştırmaların "bilgi, sonuç ve analizlerinin" İngiliz makamlarınca paylaşılmaya devam edileceği aktarıldı.

        "Virüsün yeni türünün özellikleri ve olası etkileri" hakkında daha fazla bilgi edinildikçe DSÖ'ye üye 194 ülkenin bilgilendirileceği de kaydedildi.

        REKLAM

        YENİ TÜR YÜZDE 70 FAZLA BULAŞICI

        İngiltere'nin güneydoğusunda Kovid-19'un daha hızlı yayılan yeni türü keşfedilmişti.

        İngiltere Başbakanı Boris Johnson ve bir grup bilim insanı tarafından yapılan açıklamada, ülkede keşfedilen yeni türün yüzde 70 daha bulaşıcı olduğu bildirilmişti.

        İNGİLTERE'DE MUTASYON PANİĞİ

        Öte yandan İngiltere'den gelen koronavirüsün daha bulaşıcı ve yeni bir türünün tespit edildiğine yönelik mutasyon haberlerinin ardından tüm dünyada yeni bir panik dalgası oluştu. İngiltere'de ilk olarak Eylül ayında tespit edilen yeni mutasyonun, diğer türlere göre daha hızlı şekilde yayılması nedeniyle birçok ülke İngiltere'ye seyahat yasağı kararı almıştı.

        DEĞİŞİME UĞRAYAN VİRÜS NEDEN KAYGI YARATIYOR?

        Koronavirüsün mutasyona uğrayan yeni türüyle ilgili üç kaygı verici faktör var:

        -Diğer virüs türlerinin hızla yerini alıyor

        -Virüsün önemli olan bölgelerini etkileyen mutasyonlar var

        -Bu mutasyonlardan bazıları laboratuvar çalışmalarında virüsün hücreleri etkileme özelliğini artırdığı görüldü

        YENİ MUTASYON DAHA MI TEHLİKELİ?

        University College London'dna Prof. Andrew Hayward, yeni mutasyonun ne kadar kaygı verici olduğu sorusuna "Sanıyorum, virüsün değişime uğrayan bu türünün daha büyük bir pandemiye neden olma ihtimalini bilecek kadar yeterli bilgiye sahibiz, daha önce öngördüğümüzden çok daha kötü." yanıtını verdi.

        Hayward'a göre yeni tür virüsün bulaşıcı etkisindeki artış, mevcut can kayıpları oranı da göz önünde bulundurulduğunda "çok daha fazla ölüme neden olabilir."

        Prof. Noakes de "Gelecek birkaç ay içinde, daha esnek davranabilmemiz için yeterli aşı sağlanana kadar, kısıtlamaların dengelenebileceğini düşünüyorum" diyor.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ