Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Piyasalar Dünya borsalarında 'teşvik' yükselişi - Haberler - Para Haberleri

        Piyasalarda dün yaşanan kayıpların ardından bugün hızlı yükselişlere şahit olunuyor. TSİ 15.30 itibarıyla Londra Borsası yüzde 2.8, Paris'te CAC 40 endeksi yüzde 2.78, Frankfurt'ta ise DAX endeksi yüzde 2.2 yükselmiş durumda.

        Asya piyasalarında ise Şanghay Birleşik endeksi günü yüzde 1.82, Hong Kong Borsası yüzde 1.53, Tokyo Borsası'nda ise Nikkei 225 endeksi günü yüzde 0.85 yükselişle tamamladı.

        RİSKLER AZALMADI

        Bu yükselişler dün dünya genelinde yüzde 6 ila 12 arasındaki düşüşleri telafietmese de panik havasının şimdilik biraz dağıldığını gösteriyor. Koronavirüs salgını sebebiyle halihazırda fazlasıyla tedirgin bir süreçten geçen piyasalar Suudi Arabistan liderliğindeki OPEC ülkelerinin petrol arzı konusunda Rusya ile anlaşamaması sebebiyle dün büyük bir çöküş yaşadı. OPEC ülkelerinin her türlü üretim kısıtını kaldırmasıyla petrol fiyatlarında yüzde 30'a yakın kayıplar yaşanmıştı.

        REKLAM

        Koronavirüs salgını ve petrol belirsizliği halen tüm gerçekliğiyle devam ediyor. Ancak dünya genelinde hükümetler ekonomilere detsek için paketler açıklamaya başladı. Şu ana kadar İtalya ve Japonya milyarlarca dolarlık destek paketleri açıklarken ABD Başkanı Donald Trump'ın bu gece yeni ekonomi paketinin detaylarını kamuoyuyla paylaşması bekleniyor.

        İTALYA'DAN 10 MİLYAR EURO

        Koronavirüs salgınını durdurmak için ülke çapında tecrit ilan eden İtalya'nın Sanayi Bakanı,virüsün ekonomiye etkisini telafi etmek için 10 milyar euroyayakın büyüklükte bir mali paketi devreye alacağını açıkladı.Bakan Stefano Patuanelli, Radio Capital'e yaptığı açıklamada alınacaktedbirler nedeniyle bütçe açığının gayrı safi yurtiçi hasılaya (GSYH) oranının yüzde 3'e yaklaşacağını söyledi.

        İtalya hükümeti bütçe açığının GSYH'ya oranını yüzde 2.2 olarak tutmayı hedefliyordu. Geçen hafta ise bu hedeften vazgeçerek tahminini yüzde 2.5'e yükseltti.Patuanelli, ilk aşamada 10 milyar eurodan daha ufak bir paketin açıklanacağını, ikinci aşamada ek önlemler alınacağını belirtti.

        JAPONYA'DAN KÜÇÜK İŞLETMELERE DESTEK

        REKLAM

        Japonya Maliye Bakanı Taro Aso da ekonomiye olan risklerle ilgili endişelerin artmasıyla Japonya'nın koronavirüs salgınının olumsuz etkilerini gidermek için bugün 4.1 milyar dolarlık ikinci bir mali önlem paketi açıklayacağını ifade etti. Aso, bugün açıklanacak mali önlem paketinin küçük işletmeleri desteklemeye odaklanacağını söyledi. Bu adım, Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) ekonomiyi desteklemekiçin 18-19 Mart'ta para politikası toplantısında alacağı kararı etkileyebilir.

        TRUMP DA BUGÜN AÇIKLAYACAK

        ABD Başkanı DonaldTrump, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının ABD ekonomisine etkilerine ilişkin bugün Kongre üyeleri ile görüşeceğini bildirdi. Dün akşam Trump, Kovid-19 ile mücadele için kurulan ve Başkan Yardımcısı Mike Pence'in liderliğinde olan görev gücü ile Beyaz Saray'da bir basın toplantısı düzenledi.

        BaşkanTrump, Kovid-19 salgınından olumsuz etkilenecek kişilerin saatlik çalışma ücretleri ve çalışanların maaşları üzerinden yapılan vergi kesintilerine ilişkin Kongre'ye yeni öneriler sunacaklarını ve yarın bu konuda görüşme yapacaklarını bildirdi.

        Salgından etkilenen büyük ya da küçük işletmeler, hava yolu ve yolcu gemisi şirketleri ile yakından çalıştıklarını kaydedenTrump, bugün ekonomi konusunda alınacak "başlıca önlemlere" ilişkin basın toplantısı düzenleyeceklerini belirtti.

        REKLAM

        İRLANDA İŞ GÖRMEMEZLİK ÖDENEĞİNİ ARTIRDI

        Bunun yanında İrlanda da3 milyar euroluk bir paket hazırladı. Bunun 2.4 milyar eurosu iş görmemezliködeneğinin artırılmasında kullanılacak. Yani herhangi bir hastalık belirtisi gösteren olursa devlet söz konusu çalışanın evden çalışmasını teşvik edecek. Paketin200 milyon eurosu sıkıntı çeken şirketlere destek için kullanılacak kalanı ise Sağlık Bakanlığı'naek bütçe olarak tahsisedilecek.

        Diğer ülkelerin de önümüzdeki günlerde ekonomik destekpaketleri açıklaması bekleniyor. Bu paketlerin piyasalar üzerindeki olumlu etkisinin ne kadar kalıcı olup olmayacağını zaman gösterecek

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ