Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Dünya üzerindeki en soğuk yeri! Eksi 98 dereceyi görüyor!
        1

        Dünya üzerinde ortalama sıcaklık eksi 25 ile artı 45 derece arasında değişiklik gösteriyor. Merkür'de gündüz sıcaklıkları 430 dereceye kadar ulaşabilirken, geceleri ise eksi 180 dereceye kadar düşüyor.

        Dünya, Merkür kadar olmasa da insanların yaşamayacağı kadar soğukluklara erişebiliyor.

        2

        DÜNYA'DAKİ EN SOĞUK YER: DOĞU ANTRAKTİKA PLATOSU

        Antraktika'nın doğusundaki buzlu platoda sıcaklık -98 dereceye kadar ulaşıyor ve Dünya'daki en soğuk bölge burası. Araştırmacılar daha önce - 93 dereceye ulaşan Antraktika Buz tabakasından alınan uydu verilerini yeniden inceledi.

        Geophysical Research Letters dergisinde yayınlanan yeni analizler sıcaklıkların aslında daha düşük olduğunu gösterdi.

        3

        Soğuk havalara neden olan faktörler, açık hava koşulları ve aşırı kuru hava. Colorado-Boulder Üniversitesi Ulusal Kar ve Buz Veri Merkezi'nden Ted Scambos, yaptığı açıklamada, Dünya yüzeyinin ne kadar soğuyabileceğicini gösteren önemli bir olduğunun altını çiziyor.

        4

        DAHA ÖNCE TESPİT EDİLEN EN DÜŞÜK SICAKLIK VOSTOK'TAYDI

        Vostok Araştırma İstasyonu, 10 Ağustos 2010'da Doğu Antraktika Platosu'nda rekor kırarak -89,2 dereceyi görmüştü. Journal of Geophysical Research dergisinde yayınlanan çalışmada araştırmacılar, Vostok'un iklim koşullarına göre eksi 96'ye kadar ulaşabileceğini söylüyor.

        5

        YERLEŞİM YERİ OLARAK EN SOĞUK YER: OYMYAKON

        Doğu Sibirya'da bulunan Oymayakon köyü, Dünya'da yerleşim yer olarak en soğuk bölge. Yakınlardaki bir termal kaynak sayesinde köyün adı "donmayan su" anlamına geliyor. Köy eskiden sürülerin su için kaynağa getiren ren geyiği çobanlarının uğrak noktasıydı.

        Oymyakon'da ortalama kış sıcaklıkları eksi 50 derece. Kentin kayıtlara geçen en soğuk günü -71 derece.

        6

        KUZEY YARIMKÜREDEKİ EN SOĞUK YER KLİNCK HAVA İSTASYONU

        Kuzey Kutup Dairesi, Grönland buz tabakasının ortasındaki bir meteroloji istasyonu. 22 Aralık 1991'de kuzay yarımküredeki en düşük sıcaklık Klick Meteroloji İstasyonu'nda -69,6 derece olarak kaydedildi.

        7

        DÜNYA'NIN EN SOĞUK ŞEHRİ: YAKUTSK (YAKUTİSTAN)

        Dünya'nın en soğuk şehri olarak bilinen bölge Yakutsk'dir (Yakutistan). Sibirya'da bulunan kent, 18 Ocak 2023'te sıcaklıklar eksi 62,2 dereceyi gösterdi ve rekor kırdı.

        8

        Kuzey Kutup Dairesi'nden sadece 450 km güneyde olan Yakutsk, aynı zamanda kalıcı donmuş toprak yani permafrost üzerine kurulmuş bir şehirdir. Şehrin nüfusu 250 bindir.

        9

        ABD'DE ÖLÇÜLEN EN DÜŞÜK SICAKLIK: PROSPECT CREEK KAMPI

        23 Ocak 1971'de Alaska'da şimdiye kadarki en düşük sıcaklık -62,2 derece olarak kayıtlara geçti.