Abdullah Gül: BM kararı meşruiyet çerçevesinde
BM Libya'ya operasyona hazırlanırken karar hakkında Türkiye'den üst düzey açıklamalar geliyor
ABONE OLBaşbakanlık, BM Güvenlik Konseyi'nin Libya kararına ilişkin açıklama yaptı. Başbakanlık Basın Merkezi'nden yapılan basın açıklamasında, BM Şartının 7. Bölümü altında benimsenen kararın, bağlayıcı bir nitelikte olduğu ve tüm ülkeler bakımından uygulanması zorunlu hükümler içerdiği vurgulandı.
Açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Kararda, Libya’daki taraflara derhal ateşkes çağrısı yapılarak şiddetin ve sivillere yönelik saldırıların tamamen sonlandırılması talep edilmektedir. Libya’da sivil halkın korunması için gerekli tüm önlemlerin alınması, bu meyanda, Libya hava sahasının insancıl amaçlı olanlar hariç tüm uçuşlara kapatılması hükümlerine yer verilen kararda, yabancı işgal güçlerinin her hangi bir şekilde Libya topraklarının her hangi bir bölümünde bulunamayacakları vurgulanmaktadır.
İnsani yardımların süratle ve engelsiz olarak geçişinin temin edilmesi için gerekli önlemlerin alınması gereğinin altı çizilen kararda, Libya halkının meşru beklentilerini karşılayacak bir çözümün bulunması için çabaların artırılması ihtiyacına işaret edilmekte, bu bağlamda, BMGS tarafından atanan Özel Temsilcinin ve Afrika Birliği’nin atadığı Yüksek Düzeyli Komite’nin çabalarına destek beyan edilmektedir.