Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diğer Vizesiz geçişte kriterlerin tamamlanması için 4 Mayıs'a kadar süre

        Avrupa Birliği Komisyonu, Türk vatandaşlarının Avrupa'ya vizesiz seyahat edebilmesi için 4 Mayıs'ta tavsiye kararı almayı planladığını açıkladı. Fakat bunun için 72 kriterin yerine getirilmesi gerekiyor. Tavsiye kararı Avrupa Parlamentosu'nda görüşülerek karara bağlanacak. Vizesiz giriş hakkı tanınırsa Haziran sonundan itibaren geçerli olacak ve bu şekilde Avrupa'ya giden vatandaşlar en fazla 3 ay kalabilecek.

        Avrupa Parlamentosu'nun 13 Nisan'daki oturumunda konuşan Avrupa Birliği Göç, İçişleri ve Vatandaşlık Komiseri Dimitris Avramopulos, Türk vatandaşlarına vize muafiyetinin yürürlüğe girmesi için anlaşmada yer alan 72 şartın 35'ini Türkiye'nin yerine getirdiğini söylemişti.

        AB Komisyonu, mülteci akınını kesmek için geçtiğimiz ay Türkiye ile yapılan anlaşmanın uygulanması konusunda ilerleme sağlandığını fakat Yunanistan'dan mülteci iadesi ve Türkiye'deki Suriyelilerin de Avrupa'ya doğrudan gönderilmesi için daha fazla kaynak ayrılması gerektiğine dikkat çekti.

        Komisyon, Türkiye'nin 72 kriterden kaçını yerine getirdiğini açıklamadı fakat üzerinde çalışılması gereken konular olduğunu belirtti. Bunlar arasında; "birikmiş sığınma başvurularının sonuçlandırılması, tüm mültecilere çalışma izni verilmesi, göçmen riski barındıran ülkelere karşı vize yükümlülüklerinin güçlendirilmesi, temel hakların korunması için gereken adımların atılmasının yanı sıra Kıbrıs'a (Rumlara) ayrımcılığın sonlandırılması" sayıldı.

        Komisyon ayrıca Türk vatandaşları ve üçüncü ülke vatandaşlarının tüm AB ülkelerinden geri kabul sürecinin ilerletilmesi ve 1 Haziran'dan itibaren tamamen aktif hale getirilmesi çağrısında bulundu.

        CİHAN

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ