Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Kanser hastası kıza, 'yeniden hayata dönme' şansı!

        İngiltere'de 14 yaşında kanser hastası bir kız, ölümünden sonra dondurularak saklanma hakkı kazandı. ABD'de yapılan işlem de ölüler, buz dolu bir konteynırın içerisinde dondurularak yüzlerce yıl saklanabiliyor.

        Telegraph'ın haberine göre 1 ay önce hayatını kaybeden JS, kansere yakalandıktan sonra dondurulma yöntemini araştırmaya başladı ancak ailesini konuyla ilgili ikna edemedi. Ancak ailesini ikna edemeyen 14 yaşındaki kız avukatlar aracılığıyla mahkemeye başvurdu.

        Hastalığı ilerlediği için duruşmalara katılamayan JS, mahkemeye yazdığı mektupta, "Ölmek istemiyorum ama öleceğimi biliyorum... Daha uzun yaşamak istiyorum... Bu şansa sahip olmak istiyorum." ifadelerini kullandı.

        "200 YIL İÇERİSİNDE GERİ DÖNECEĞİM"

        JS'nin 17 Ekim'deki ölümünden kısa bir süre önce davaya bakan hakim, bunun özel bir duruşma olduğunu belirterek dosyayla ilgili imtiyazlı bir evet kararı verildiğini açıkladı. Bu kararın ardından hayatını kaybeden JS'nin vücudu dondurularak, ABD'deki depolama birimine gönderildi. JS, depolama birimindeki dondurulmuş insanlar arasındaki ilk İngiliz çocuk oldu.

        Kararın ardından bir akrabasıyla konuşan JS'nin, "Ölüyorum ama 200 yıl içerisinde geri döneceğim. Daha uzun yaşamak istiyorum. Gelecekte kanserime çare bulacaklar ve beni uyandıracaklar." dediği ifade edildi.

        SADECE ABD VE RUSYA'DA YAPILIYOR

        Dondurulma işlemi 1970'lerden bu yana uygulanıyor ve dünya üzerinde yaklaşık 350 kişinin ölümünün ardından dondurularak saklandığı tahmin ediliyor.

        Sadece ABD ve Rusya'da gerçekleştirilen işlem, yaklaşık 45 bin euroya mal oluyor. Kalbin durmasından 1-2 dakika sonra başlayan dondurulma işleminde vücuttaki kan, bir çeşit antifirizle değiştiriliyor. Vücut daha sonra -196 derecedeki likit nitrojen içeren tüp şeklinde bir konteynerın içerisinde muhafaza ediliyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ