Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya İhvan liderleri için yakalama kararı

        Müslüman Kardeşler (İhvan) Rehberlik Konseyi Başkan Yardımcısı Hayrat Şatır'ın gözaltına tutuklandığı bildirildi.

        AA muhabirinin emniyet kaynaklarından aldığı bilgiye, daha önce hakkında "şiddete teşvik" suçlamasıyla yakalama emri çıkarılan Şatır gözaltına alındı. Şatır, Mısır'ın sembol isimlerinden biriydi. Ordunun yönetime el koyduğunu açıklamasının ardından Şatır'ın evine polisler tarafından ateş açılmış, Şatır'ın 15 koruması tutuklanmıştı.

        Mısır Başsavcılığı, Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed Bedii ile yardımcısı Hayrat Şatır ve Mehdi Akif'in de aralarında bulunduğu 5 İhvan lideri hakkında "şiddete teşvik" suçlamasıyla bugün yakalama kararı çıkarmıştı.

        BAŞBAKAN KİM OLACAK?

        Mısır'da yaşanan askeri darbenin ardından Merkez Bankası Başkanı Hişam Ramiz'in veya eski Mısır Başbakanı Kemal el-Genzuri'nin yeni başbakan olarak görevlendirileceği öne sürüldü.

        Diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre, Anayasa Mahkemesi Başkanı ve geçici Cumhurbaşkanı Muhammed Adli Mansur'un 1996-1999 döneminde ve 25 Ocak Devrimi'nin ardından yaşanan geçiş sürecinde (2011-2012) başbakanlık görevini üstlenen Genzuri'ye veya Ramiz'e başbakanlık görevini vereceği ifade edildi.

        Başbakanlık görevinin Ramiz'e sunulmasının daha güçlü bir ihtimal olduğu kaydedilirken, başbakan yardımcısı olarak ise muhalefetin güçlü isimlerinden Vatanı Kurtarma Cephesi Genel Koordinatörü ve Anayasa Partisi Genel Başkanı Muhammed el-Baradai'nin görevlendirileceği ileri sürüldü.

        Öte yandan Baradai'ye başbakanlık teklif edildiği ancak Temerrüd (İsyan) Hareketi ve Vatanı Kurtarma Cephesi'nin yoğun baskısına rağmen bu görevi kabul etmediği belirtildi.

        Askeri darbenin ardından 1 yıl hapse mahkum edilen ve görevden alınan eski Başbakan Hişam Kandil'in yerine gelecek ismin, bugün Mansur tarafından açıklanması bekleniyor.

        Bunun yanı sıra Mansur'un bugün Baradai, Temerrüd Hareketi'nin kurucusu ve Selefi eğilimli Nur Partisi'nin temsilcileriyle ülkenin durumunu, yapılması planlanan anayasal kararnameyi ve yeni hükümetin kurulmasını görüşmek için bir araya gelmesi belirtiliyor.

        AJANSLAR

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ