Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Düzce'de nisan ayının sonunda ekilen Düzce kabağının hasadına başlandı.

        Kabaküreticisi İrfan Hatip,kabakekiminin nisan ayının sonu ile mayıs ayının başında başladığını belirterek, "90 gün sonrakabakolgunlaşmaya başlar. Ağustos sonunda başlar ve eylül ayı içerisindekabakhasadıyapılır. Düzce kabağı diğerkabaklara göre daha kaliteli olduğu İstanbul piyasasında da söyleniyor. Biz de bundan mutluluk duyuyoruz. Düzce´de tahmini rekolte 10 bin ton kadar. Bu sene yağmurun fazla yağması ile bazı tarlalarda sıkıntı oldu" dedi.

        'TATLI DİYE YİYOR VE GEÇİYORUZ, DEĞERİNİBİLMİYORUZ'

        REKLAM

        Düzce'de geçenyıl ilk kezkabakfestivali yapılmasına öncülük eden ve kendisi dekabakyetiştiren Diş Hekimi Ulviye Dikmen ise, "Kabakhiç değerini bildiğimiz bir meyve değil. Aslında beslenmede, büyümede ve gelişmede, hastalıklarda, cilt güzelliğinde, bağırsak gelişimindekabakçok etkili. Biz sadece tatlı diye yiyor ve geçiyoruz. Bu kadar basit değil. Çocuk mamalarında özellikle Avrupa´da, Amerika´da kesinliklekabakdoğal şekilde kullanılıyor. Unlaştırıp kullanıyorlar. Ama biz sadece tatlısını yapıyoruz. Tarlada görmüyoruz. Çok zor ve meşakkatli şekilde üretiliyor. Ama olağan üstü bir meyvemiz var. Bu meyvenin kıymetini bilmek için çok geç kalmışız. Onun için birinci şenliğimizi yaptık. İkincisi mutlak suretle yapılmalı. Düzce kabağının da ayrı bir özelliği var. İçindeki aroması, bileşenleri ve vitaminleri bağışıklık sisteminde olağanüstü etkili ve biz sıradan diye geçmişiz. Geçen yıl 43 çeşit yemeğini sergiledik. Tatlısıyla, tuzlusuyla tatlarını yaptık. Şu anda Düzce kurusu diye bir yiyecek yapıyoruz.Kabakve fındıktan oluşan Düzce markası olacak bir ürün" diye konuştu.

        'KENDİNE HAS AROMASI VAR'

        Kabakbahçesindekabaktatlısı yaparak hasat yapanlara ikram eden Mücella Ulcay, Düzce kabağının aromasının başkakabaklarda olmadığını ifade ederek, "Kabağı aldık, kestik, soyduk, dilimledik ve odun ateşinde şeker koyarak pişirdik. Çok lezzetli bir tatlı oldu. Bu kabağı lezzetli yapan Düzce´nin havası, suyu ve emeğidir. Çok nefis bir tadı var. Kendine has bir aroması var. Oldukça sağlıklı birkabak.Bu bölgede sanayileşme fazla olmadığı için egzoz ve fabrika gazlarından topraklarımız fazla etkilenmemiş. Onun içinkabakçok daha lezzetli ve aroması çok daha iyi" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ