Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem SKANDAL! "Zincirle bağlanan kadın" olayı ile flaş ilgili açıklama! Edremit Kaymakamı merkeze alındı
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Türk kadınını esaret altında gösterecek bir mizansenin kabul edilemeyeceğinin altının çizildiği açıklamada, “Belediyemizin, Türk kadınını esaret altında gösterecek bir mizansenin içerisinde yer alacağını düşünmek dahi çok büyük bir saygısızlıktır. Kaldı ki söz konusu oyunda, Türk kadınına biçilmek istenen esaret zincirinin kırıldığı ifade edilmektir. Aksi bir mesaj verilmiş olsaydı, tepkimizi o esnada gösterir, gerekirse gösterinin devam etmemesini sağlardık” denildi.

        Edremit Belediyesi’nin yapılan gösteri ve mizansen ile ilgili bir bağlantısının olmadığı ifade edilen açıklamada “Tekraren ve altını çizerek ifade etmek isteriz ki, belediyemizin söz konusu gösteri veya gösteriyi icra eden ekip ile bir ilişiği bulunmamaktadır. Bizler, halkımızın inancı ve hayat tarzına sonuna kadar saygılıyız. Halkımızın tek bir ferdinin dahi inancına saygısızlık yapılmış olsa, onun da hak ve hukukunu sonuna kadar koruyacağımızın bilinmesini isteriz. Buna rağmen çeşitli basın yayın kurumları ve sosyal medyada konunun "CHP'li Edremit Belediyesi" olarak lanse edilmesi dahi, amacın aslında neye hizmet ettiğini açıkça göstermektedir. Belediyemizin vizyonu ve Belediye Başkanımız Selman Hasan Arslan'ın siyasî duruşu, Türk kadınını her zaman hak ettiği şekilde ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün, "Ey kahraman Türk kadını, sen yerde sürüklenmeye değil, omuzlar üzerinde göklere yükselmeye layıksın" ifadesiyle aynı çizgidedir. Bizler, bu toprakları vatan kılan Nene Hatun'ların, Kara Fatma'ların, Halime Çavuş'ların, Gördesli Makbule'lerin ve cepheye gözünü kırpmadan yürüyen on binlerce kahraman Türk kadının torunları olmaktan onur ve gurur duyuyoruz” denildi.

        BAKAN YANIK: ŞİDDETLE KINIYORUM

        REKLAM

        Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Balıkesir'in Edremit ilçesinin düşman işgalinden kurtuluşunun 99'uncu yıl dönümü dolayısıyla dün gerçekleştirilen gösteriye ilişkin, "Hürriyeti ve medeniyeti kılık kıyafette arayan bu bağnaz zihniyeti şiddetle kınıyorum." ifadesini kullandı.

        Yanık, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Edremit Şubesince gerçekleştirilen ve "üzeri siyah örtüyle kapatılan genç kızın zincirle bağlanması, ardından efelerin zinciri çözüp örtüyü açmasının" canlandırıldığı temsille ilgili sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şunları kaydetti:

        "CHP'li Edremit Belediyesi'nin düzenlediği müsamerede ortaya çıkan görüntüler, Kurtuluş Savaşı'nda cephedeki Mehmetçiğimizi fedakarca destekleyen kahraman Anadolu kadınına hakaret, Nene Hatunların, Şerife Bacıların hür olmadığını zannetmek ise apaçık gaflettir. 'Ben ezelden beridir hür yaşadım, hür yaşarım. Hangi çılgın bana zincir vuracakmış? Şaşarım!' Hürriyeti ve medeniyeti kılık kıyafette arayan bu bağnaz zihniyeti şiddetle kınıyorum."

        EDREMİT KAYMAKAMI TURGAY ÜNSAL MERKEZE ALINDI

        Bir genç kadının zincire vurulmasına tepkiler sürerken, Kaymakam Turgay Ünsal, İçişleri Bakanlığı kararı ile merkeze alındı. Dernek hakkında da soruşturma başlatıldı.

        Balıkesir Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada, Edremit’in düşman işgalinden kurtuluş günü kutlama programında yapılan gösterinin tartışmalara sebep olduğu ifade edilerek, "Söz konusu kutlama programında yer almamasına rağmen programın uygulanması esnasında ortaya konulan, kurtuluş töreninin anlamıyla bağdaşmayan ve töreni tartışmaya açacak nitelikte bir gösteri icra edildiği görülmüştür" denildi.

        Edremit Kaymakamı Turgay Ünsal’ın merkeze alındığı bilgisinin verildiği açıklamada, “Milli kurtuluş günümüzü tartışmaya açan bu gösteriye sebep olan kutlama komitesi başkan ve üyeleri ile sorumlu belediye görevlileri hakkında soruşturma açılması için İçişleri Bakanlığından mülkiye müfettişi talep edilmiştir. Ayrıca soruşturmanın selameti açısından Kutlama Komitesi Başkanı Edremit Kaymakamı İçişleri Bakanlığımızca merkeze çekilmiştir. Söz konusu gösteriyi gerçekleştiren dernek hakkında da İçişleri Bakanlığı mülkiye müfettişleri ve dernek denetçilerince gerekli soruşturma yapılacaktır” denildi.

        Törenlerde, ÇYDD (Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği) tarafından gerçekleştirilen folklor gösterileri esnasında, beyaz giysili bir genç kadının üzerine kara çarşaf örtülüp, kadın zincir ile bağlanmıştı. AK Parti Edremit Belediye Meclisi Üyesi Murat Tuna, program esnasında kürsüye giderek, “Türk kadınını kimse zincire vuramaz” diye tepki göstermişti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ