Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Borsa Çetinkaya bu akşam devralıyor - Borsa Haberleri

        Merkez Bankası'nda görev değişim töreni yapılıyor. 5 yılı tamamlayan eski Başkan Erdem Başçı, görevini Murat Çetinkaya'ya devretti.

        Merkez Bankası'nın yeni Başkanı Murat Çetinkaya yaptığı açıklamada, "Politikalarımızda ihtiyatı elden bırakmadık. Bankamız politikalarının anlaşılabilir olması, şeffaf ve öngörülebilirlik öncelikli hedeflerimizdendir. Finansal istikararın sağlanması için itibar önemlidir" dedi.

        MURAT ÇETİNKAYA KİMDİR?

        1976 yılında doğan Murat Çetinkaya, Boğaziçi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü ve çift anadal programı kapsamında aynı Üniversitenin Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümünden mezun oldu.

        Boğaziçi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde yüksek lisansını tamamlayan Çetinkaya, halen aynı Üniversitede uluslararası finans/ekonomi-politika alanında doktora tez çalışmasını sürdürüyor.Bankacılık hayatına Albaraka Türk Katılım Bankasında başlayan Çetinkaya, uluslararası bankacılık ve hazine alanlarında çeşitli görevlerde bulundu.

        2003 yılından itibaren kariyerine Türkiye Halk Bankasında devam eden Çetinkaya, Uluslararası Bankacılık ve Yapılandırılmış Finansman Daire Başkanı ve sonrasında Uluslararası Bankacılık ve Yatırımcı İlişkilerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı. Bu dönemde aralarında Halk Yatırım Menkul Değerler A.Ş.’nin de bulunduğu Bankanın çeşitli iştiraklerinde, Yönetim Kurulu Üyesi olarak da görev aldı.

        Çetinkaya 2008 yılından, Başkan Yardımcılığına atandığı tarihe kadar, Kuveyt Türk Katılım Bankası A.Ş.'de Hazine, Uluslararası Bankacılık ve Yatırım Bankacılığından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı.

        Murat Çetinkaya, 29 Haziran 2012 tarihinden itibaren Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkan Yardımcısı olarak görev yapıyor.

        ERDEM BAŞÇI KİMDİR?

        1966 yılında Ankara'da doğan Doç. Dr. Erdem Başçı, ODTÜ Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümünden 1987 yılında yüksek şeref derecesiyle mezun oldu.

        Bilkent Üniversitesinde İşletme Bölümünde yüksek lisans programını 1989 yılında birincilikle bitirdi. 1990 yılında Bilkent Üniversitesinden iktisat dalında yüksek lisans ve 1993 yılında Johns Hopkins University'den iktisat dalında yüksek lisans derecelerini aldıktan sonra, 1995 yılında Bilkent Üniversitesinden İktisat Doktoru unvanını aldı.

        1995-2003 yılları arasında Bilkent Üniversitesi İktisat Bölümünde Öğretim Üyesi olarak çalıştı.1999 yılında YÖK'ten doçent unvanını alan Başçı'nın araştırma yaptığı ve ders verdiği konular; para iktisadı, finansal iktisat, makro iktisat kuramı ve matematiksel iktisattır.Başçı, York University'de 1999 yılında Misafir Öğretim Üyesi olarak dersler verdi.

        Uluslararası kongrelerde çok sayıda tebliğ sunan Başçı'nın akademik çalışmaları, Oxford Economic Papers, Journal of Banking and Finance, Journal of Economic Dynamics and Control ve Journal of Mathematical Economics gibi dergilerde yayımlandı.Ayrıca Başçı'nın Springer-Verlag ve Palgrave gibi yayınevleri tarafından basılmış kitaplarda yer alan ortak çalışmaları vardır. Başçı'nın iktisat literatürüne teorik katkılarının yanı sıra Türkiye ekonomisi üzerine yayımlanmış çalışmaları da bulunmaktadır.

        9 Ekim 2003 tarihinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkan Yardımcılığı görevine atanan Doç. Dr. Erdem Başçı, 19 Nisan 2011 tarihinde ise Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanlığına atandı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ