Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Döviz Dolar seçimden sonra ne olur? - Döviz Haberleri

        TEB Yatırım Stratejisti Işık Ökte, geçen hafta gelişmekte olan ülke para birimlerinin dolar karşısında yükselmesine ilişkin, "Ekim ayında görülen 'Dolar sat - Gelişmekte olan ülke para birimi al' işlemi, aslında gelişmekte olan ülkelerin ekonomilerindeki bir iyileşme ya da temel bir nedene bağlı değil. FX piyasasında öyle bir dolar lehine aşırı pozisyonlanma vardı ki dönüşü de bu kadar sert oldu" dedi.

        Gelişen ülke para birimleri, ABD Merkez Bankası'nın faiz artırımı ikilemi, Çin ekonomisindeki yavaşlama, Avrupa'daki ekonomik toparlanmanın henüz istenilen seviyeye ulaşamaması ve jeopolitik sorunlar gibi nedenlerle yıl başından bu yana baskı altında kalmış, bu durum ülke piyasalarında da sert düşüşler görülmesine yol açmıştı.

        Söz konusu sorunlar henüz çözülememesine rağmen, gelişmekte olan ülke para birimlerinin geçen hafta dolar karşısında güç kazanması ise dikkati çekti.

        Özellikle beklentileri karşılamayan ABD tarım dışı istihdam verisi sonrasında gelişen ülke para piyasalarında alımlar yoğunlaşırken, doların gelişen ülke para birimleri karşısındaki düşüşü ise belirginleşti.

        Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan TEB Yatırım Stratejisti Işık Ökte, gelişmekte olan ülke para birimlerine ekim ayında iki ana temayla para girişleri olduğunu belirterek, Türk Lirası'nın da bu süreçte dolara karşı güçlendiğini ifade etti.

        Söz konusu temalardan birinin Fed'in faiz artırımının, küresel ekonominin görünümünün kötüye giderken 2016 yılına erteleneceği ve Avrupa Merkez Bankası ile Japonya Merkez Bankası'nda ek parasal genişleme beklentileri olduğunu aktaran Ökte, "İkincisi ve daha önemli gördüğüm tema ise bütün yıl her güçlenme evresinde dolara karşı daha çok açığa satılan gelişmekte olan ülke para birimlerindeki pozisyonların son yıllarda görmediğimiz seviyelere gelmesi" diye konuştu.

        "DOLAR LEHİNE AŞIRI POZİSYON ALINDI"

        Işık Ökte, ekim ayında görülen "Dolar sat - Gelişmekte olan ülke para birimi al" işleminin, aslında gelişmekte olan ülkelerin ekonomilerindeki bir iyileşme ya da temel bir nedene bağlı olmadığını vurgulayarak, şunları söyledi:

        "FX piyasasında öyle bir dolar lehine aşırı pozisyonlanma vardı ki dönüşü de bu kadar sert oldu. Örneğin, TL'nin içinde bulunduğu gruptan Endonezya Rupi'si dolara karşı ekim ayında yüzde 9,5 değer kazanıyor. Bu yılın dolara karşı en çok değer kaybeden para birimi olan Brezilya Real'i yüzde 6,6 değer kazanırken, Rusya Ruble'si yüzde 6,7 ralli ediyor. TL, beraber işlem gördüğü para birimlerinden ekim ayındaki rallide negatif ayrışıyor diyebiliriz. TL, dolara karşı ekim ayında yüzde 4 değer kazanıyor."

        "SEÇİM SONRASI DOLAR BEKLENTİM..."

        Işık Ökte, gelişmekte olan ülke para birimleri bazında uzun vadeli bir trend değişimi olmasını ve dolara karşı değer kazanma sürecine girilmesini, şu andaki temellerle imkansız gördüğünü ifade etti.

        Uzun vadeli yatırımcının adresinin, yine dolar olacağını düşündüğünü dile getiren Ökte, şöyle devam etti:

        "Ancak kısa vadede, TL'nin dolara karşı 2,86 seviyesine güçleneceği ve seçimler sonrası, güçlü bir hükümet kurulması ile 2,78-2,80 seviyelerinin test edilebileceği bir çeyrek içinde olabiliriz. Seçimler öncesi kısa vadeli işlem yapacaklara kademeli olarak TL'ye karşı dolarda alım yapmaları öneriririm.

        Örneğin 100 dolarlık uzun vadeli pozisyon almak istiyorum. 20 dolarını 50 günlük ortalama 2,94'ten aldım. Dolar satılırken, 20 dolarını ikinci destek 2,9079'a yazdım; bunu da cuma sabahı aldım. 20 dolar daha kritik destek 2,8645'e yazdım, alım bekliyorum. Dolarda bu tip kademeli alım yapılması ve bir anda 100 doların tümünün açılmaması doğru olacaktır kanısındayım. Seçimler öncesi beklentim; dolar/TL'de 2,78-2,80 bandının aşağı kırılmamasıdır."

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ