Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Döviz Ya vergi ve altyapıyı da halledemezse korkusu - Döviz Haberleri

        ABD Başkanı Donald Trump’ın hazırladığı ilk büyük yasa teklifinden biri olan sağlık tasarısını Kongre’den geçirememesi küresel piyasalarda kayıplara neden oldu. Yatırımcılar Kongre’nin iki kanadının da Trump’ın başkanı olduğu Cumhuriyetçi Parti’de olmasına rağmen yasa tasarısının geçmemesini endişeyle karşıladı. Yeni haftaya ilk giriş yapan Asyalı borsalar önemli kayıplar yaşarken Dolar Endeksi son dört ayın en düşük seviyesine geriledi.

        Gazete Habertürk'ten Mahmut Sancak'ın haberine göre piyasalarda yaşanan endişelerin bir diğer göstergesi de altının yeniden yükselişe geçmesi oldu. Altının onsu 1245 dolar seviyesine yaklaşırken emtia piyasalarında da hareketlilik başladı. Yatırımcıların korkularının temelinde ise Trump’ın sağlık tasarısının ardından asıl merakla beklenen vergi paketini de geçirip geçiremeyeceği endişesi bulunuyor. Başta ABD’nin önde gelen endeksleri Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq olmak üzere küresel pek çok endeks Trump’ın propaganda dönemindeki vaatlerini hayata geçirmesi halinde piyasalara olumlu yansıyacağı beklentisiyle yükselişe geçmişti.

        REKLAM

        TRİLYON DOLARLIK YATIRIM TEHLİKEDE

        Yaklaşık 1 trilyon dolarlık altyapı yatırımı ve şirketlere yeni vergi avantajları getirmesi beklenen yeni vergi paketi MSCI Dünya Borsaları Endeksi’ni de yüzde 12 seviyesinde yükseltti. Ancak Trump’ın hafta sonu Senato’da yaşadığı yenilgi ile bu beklentiler toplu korkuya dönüştü. Seçildiği andan itibaren sürekli ‘iş bitirici’ ve ‘kârlı anlaşma koparan’ başkan portresi çizen Trump’ın imajı bir anda yerle bir oldu. Şimdi akıllara takılan soru ABD Başkanı’nın merakla beklenen vergi paketini ne zaman Senato’ya getireceği değil böyle bir yasa tasarısının bundan böyle herhangi bir zaman gündeme gelip gelmeyeceği ile ilgili. Ayrıca vergi yasasının tehlikeye girmesiyle trilyon dolarlık altyapı yatırımlarının da hayata geçmesinin hayal olacağı belirtiliyor.

        PİYASALARI TRUMP RÜYASINDAN UYANDIRAN 3 NEDEN

        REKLAM

        1- VERGİ TASARISI 2018 SONUNA KALABİLİR

        Sağlık tasarısının Senato’dan geçmemesi üzerine vergi reformu ve altyapı yatırımlarına yönelik düzenlemeler gibi piyasaların yakından takip ettiği düzenlemeler 2018 sonuna kalabilir.

        2- TASARRUF İÇİN YENİ ADIMLAR GEREKİYOR

        Kamu bütçesinde tasarrufa gitmek için Obama’nın sağlık yasası iptal edildi. Ancak 336 milyar dolar tasarruf beklentisinin 150 milyar dolar olarak gerçekleşmesi yeni tasarruf önlemi gerektirecek.

        3- KÂRLILIK ÜZERİNDEKİ BASKILAR ARTIYOR

        Şirket kârlılıkları artan faiz oranları ve güçlü dolar nedeniyle azalıyor. Bu çıkmazdan çıkış için tek çözüm olarak görülen vergi reformunun tehlikeye girmesi şirketlerin güvenini sarstı.

        DOLAR DÜŞTÜ ALTININ ONSU YÜKSELİŞTE

        - Dolar piyasalarda yaşanan endişelerle birlikte son dönemdeki yükselişini yitirerek dört ayın dip seviyelerine geriledi.

        REKLAM

        - Doların başlıca altı para birimi karşısındaki seyrini izleyen dolar endeksi, 99.292’ye kadar geriledi.

        - Endeks ocak başında Trump’ın başkanlığıyla birlikte ekonomi ve kamu harcamaları tarafında atılacak adımların beklentisiyle 104’e çıkmıştı.

        - Diğer yandan Euro da dolar karşısında 1.0849’a kadar yükselerek aralık başından bu yana en yüksek seviyesini gördü.

        - Piyasalarda endişelerin artmasıyla altın fiyatları da yükselişe geçti. Altının onsu yüzde 1.2’lik artışla 1247 dolardan işlem gördü.

        DOLAR DÜN 4 KURUŞ DALGALANDI

        Küresel değer kaybına paralel olarak dolar dün içeride de ilk tepki olarak 3.58 TL’ye kadar geriledi. Ancak bu seviyelerde kalıcı olamadı ve öğleden sonra yeniden 3.62 TL’nin üzerine yükseldi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ