Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji Elektrik İstifa eden TEİAŞ Genel Müdürü Kemal Yıldır Habertürk'e konuştu - Enerji Haberleri

        Deniz ÇİÇEK / HT GAZETE

        Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) Genel Müdürü Kemal Yıldır, Türkiye’nin büyük bölümünü etkileyen elektrik kesintisi nedeniyle dün istifa mektubunu Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’a sundu. Yıldır, “Bu yaşanan bir kaza. Bir kaza olursa nasıl kader çizgisi değişirse insanın, öyle oldu. İyi olur inşallah. Allah iyi insanlara mutlaka bir hayır verir. Emekli olmuyorum, muhtemelen beni müşavir yaparlar. Çok yoruldum, 10 yıldır izin kullanmıyordum” dedi.

        “MUHATAP OLMADIM”

        Yıldır, HABERTÜRK’e istifasını şu sözlerle değerlendirdi:

        10 YILDIR İZİN KULLANMIYORDUM: Bu yaşanan bir kaza. Bir kaza olursa nasıl kader çizgisi değişirse insanın, öyle oldu. İyi olur inşallah. Allah iyi insanlara mutlaka bir hayır verir. Muhtemelen beni müşavir yaparlar. Çok yoruldum, 10 yıldır izin kullanmıyordum. Emekli olmam gerekiyorsa da olurum. Hak yerini bulur.

        MEKTUBU YOLLADIM: İstifamı verirken, Sayın Bakan ile direkt muhatap olmadım. Konuşmaya çıkmadan önce istifamı huzuruna gönderdim. Müsteşar aracılığı ile muhatap oldum.

        "MÜFETTİŞ KORKUSU İLE RİSK ALMIŞLAR"

        Yıldır, tüm Türkiye’yi karanlığa boğan kesinti ile ilgili şu açıklamalarda bulundu: “4 tane iletim hattı, sisteme yeni bağlanacak santrallar nedeniyle açık tutulmuş. Bir de Toroslar’da 3 metre karın olduğu yerde arızada bekleyen yer var. Oraya da helikopterle çıkılması gerektiği için o anda müdahale yapılamıyor. Bu arıza zaten ertesi sabah hemen tamir edildi. Sistem, Doğu’dan Batı’ya bir risk içinde kalıyor. 1 saat idare ederiz sonra puant idare edilir diye düşünülmüş.”

        ‘RAHAT VERMİYORLAR’

        Hidrolik potansiyelin tam güç çalıştığı bir dönem olduğuna işaret eden Yıldır, “Yük Tevzi kendi başına devreye alıp çıkaramıyor. Piyasa fiyatlarına göre santrallar çalıştırılıyor. Aynı zamanda ikili anlaşması olan doğalgaz ve termik santralları var. Bunların da dışarı çıkarılması mümkün değil. Onlar da devrede olunca, büyük bir potansiyelin Batı’ya taşınması söz konusu oluyor. Batı’daki arkadaşların da düşük fiyatla devreye giremeyeceği bir yapıda böyle bir risk alınıyor. Müfettişler de rahat vermiyor. Her an soruşturma yeriz diye rahat karar alamıyorlar. Arkadaşlar da ‘başım derde girmesin’ diye gereksiz risk almışlar” diye konuştu.

        "BURAYA KENDİMİZ GELMEDİK, KENDİMİZ GİDEMİYORUZ"

        Kemal Yıldır, “Ben atanırken bir tişörtle geldim. Arıza için trafo merkezine gidiyordum. O halde bölge müdürü olduğumu duydum. Sonra genel müdür yardımcısı olurken de bir şey yapmadım. Sayın Cumhurbaşkanımız, başbakan iken bu göreve gelmemi istemiş. Kendimiz gelmedik, kendimiz gidemiyoruz” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ