Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji Türkiye'nin merkez olma hedefine Türk Akımı katkısı - Enerji Haberleri

        Petrol, doğalgaz ve yenilenebilir enerji endüstrisine yönelik danışmanlık hizmeti veren uluslararası enerji şirketi DNV GL'nin Petrol ve Doğalgaz İş Geliştirme Müdürü Tobias Rosenbaum, teknik olarak Türk Akımı doğalgaz boru hattının çok yerinde bir proje olduğunu belirterek, "Şüphe yok ki Türkiye, Avrupa için önemli bir doğalgaz merkezi olacak." dedi.

        Rosenbaum, Türkiye'nin Avrupa enerji piyasasındaki rolünü, değerlendirdi.

        Gelecekte hangi kaynaktan gelirse gelsin Türkiye üzerinden büyük miktarda doğalgazın Avrupa pazarına ulaştırılacağını ifade eden Rosenbaum, "Buna Sibirya gazını da dahil edebiliriz. Bu doğalgaz da Türk Akımı üzerinden taşınabilir. Türkiye yeteri kadar büyük bir doğalgaz ağına sahip, BOTAŞ da deneyimli bir oyuncu. Tüm bu yeni gaz akışı için gerekli çalışmalar yapılacaktır." diye konuştu.

        Rosenbaum, Türkiye'nin Avrupa 'nın enerjisi için önemli bir ülke olduğuna değinerek, "Teknik olarak Türk Akımı projesi çok olgun ve mantıklı. Şuna şüphe yok ki Türkiye Avrupa için önemli bir doğalgaz merkezi olacak. Coğrafi konumundan dolayı Türkiye hem Rusya'dan hem de Hazar Denizi'nden doğalgaz alabilir. Bunun yanı sıra çok üzerinde durulmasa da Karadeniz'de de rezervler söz konusu. Bunların hepsi bir araya gelince Türkiye'nin güvenlik açısından müşterileri için tatmin edici bir durumda olduğunu söyleyebiliriz." ifadelerini kullandı.

        Türkiye'nin enerji merkezi olma yolunda yenilenebilir enerji kullanımını artırmasının önemli olduğunu vurgulayan Rosenbaum, ülkede devam eden gelişmenin yenilenebilir enerji kaynaklarıyla desteklemesinin ekonomiyi kuvvetlendireceğini söyledi.

        Rosenbaum, İzmir'in Aliağa ilçesinde inşası devam eden yüzer depolama ve tekrar gazlaştırma üniteleri (FSRU) tesisinin de enerji güvenliği ve doğalgazın ticareti açısından pozitif bir gelişme olduğunu sözlerine ekledi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ