Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Lüks Yaşam İnternette alışverişte sürpriz ‘toplam bedel’ şokuna son - Lüks Yaşam Haberleri

        Bakanlar Kurulu tarafından TBMM’ye sevk edilen, “Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı”, internet üzerinden yapılan alışveriş ve ticaret konusunda önemli düzenlemeler getiriyor.

        İnternet alışverişinde güvenin sağlanması, rekabet gücünün azaltılmaması ve ticarete asgari müdahale ilkesiyle hazırlanan tasarıyla vatandaşlar, sözleşme yapmadan önce sözleşmenin süresini önceden bilecek, alıcıların yanıltılması sonucunu doğuran, ürünün fiyatından daha yüksek tutarın fatura edilmesinin önüne geçilecek, satıcı siparişi aldığını, alıcıya göndereceği bir elektronik ileti vasıtasıyla teyit edecek, GSM operatörü, hattı kullanan müşterisinin rızası yoksa müşteriye kendi kampanyalarını içeren mesajları gönderemeyecek. Düzenleme ile getirilecek yenilikler şunlar:

        SÖZLEŞMEYE ERİŞİM:

        İnternette mal satan veya hizmet sunanlar, sözleşmenin nasıl yapılacağına ve yapıldıktan sonra sözleşmeye nasıl erişilebileceğine ilişkin bilgileri, sözleşmenin yapılmasından önce açık bir şekilde gösterecek.

        YÜKSEK TUTAR OYUNU:

        Müşteriler, siparişin onaylanması aşamasında yanlış ücret bilgileri ile aldatılıyor, çeşitli bahanelerle gösterilen ücretten daha yüksek tutarlar fatura edilebiliyor. Tasarıda yer alan alıcıların yanıltılmasının önüne geçilmesini öngören düzenlemelere göre vergiler de dahil ödenecek toplam bedel ve sözleşmenin tüm şartları, kredi kartı ve banka hesap numarası bilgileri girilmeden önce alıcıya gösterilecek.

        ELEKTRONİK İLETİ:

        Satıcı, siparişi aldığını, alıcıya göndereceği bir elektronik ileti vasıtasıyla teyit edecek. Elektronik posta, faks mesajı veya kısa mesaj gibi iletilerin kimin tarafından gönderildiği, içeriğinde indirim, hediye, yarışma veya oyunlar varsa bunların niteliği, katılım ve faydalanma şartları iletide açıkça gösterilecek.

        ‘MESAJ İSTEMİYORUM’

        GSM operatörleri, bankalar, şirketler, mağazalar, bir şekilde elde ettikleri telefon numaralarına ve elektronik posta adreslerine reklam amacıyla mesajlar gönderiyor. Tasarı ile kişilere mesaj göndermeden önce izinleri alınmadan ticari nitelikte iletiler yollanması engelleniyor. Örneğin bir GSM operatörü hattı kullanan müşterisinin önceden rızası yoksa artık bu müşterisine kendi indirim ve kampanyalarını içeren mesajlar gönderemeyecek.

        BÜLENT AYDEMİR- GAZETE HABERTURK- HT EKONOMİ

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ