Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Haberin Var Mı? Erken emeklilik yasası bekleyenler için bazı tüyolar - Haberin Var Mı? Haberleri

        Erken emeklilik ile yıllardır sektörlerine emek veren kişiler, bir an önce hayallerini gerçekleştirmek için yasanın çıkmasını gözlüyor. Prim ödeme gün sayısının tamamlayan, emekli olmak için yaşı bekleyen kişilerin merakla beklediği torba yasa konusunda herhangi bir gelişme yok.

        Emeklilik yaşı 1999'dan sonra çalışmaya başlayan kadınlarda 58, erkeklerde 60 olarak bilinmektedir. Fakat bazı koşullarda emekilik yaşının daha da aşağı indirilebildiği durumlar da yer almaktadır. Bunlardan birisiyıpranmayla 5 yıla kadar yapılan indirim. Bu yaş indirimin başında Fiili hizmet zamları ile malul çocuğu olan anneler geliyor. Ayrıca 1 Ekim 2008 tarihinden önce SSK sigortalılığı bulunan ve bu tarihten önce yıpratıcı işlerde çalışmış kişiler de yaş indirimi hakkından faydalanabiliyor.

        HER DOĞUM İÇİN İKİ YIL YIPRANMA

        Doğum borçlanması emekli olabilmek için diğer koşulları sağlayıp prim gün sayısı eksik olan kadınların erken emekli olmasını sağlar. Doğumdan önce sigortası yapılan, adına prim ödenen ve çocuğu yaşayan tüm kadınlar doğum borçlanması yapabiliyor. Doğum borçlanması en fazla üç çocuk için yapılabiliyor. Her çocuk için en fazla iki yıl borçlanılabilir. Doğumdan sonraki iki yıl içinde çalışılmamış olması gerekiyor.

        BAKIMA MUHTAÇ ÇOCUĞA SAHİP ANNELER ERKEN EMEKLİ OLABİLİYOR

        Başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul çocuğu bulun anneler erken emekli olabiliyor. Malul çocuğu bulunan kadın sigortalıların erken emekli olabilmeleri için Ekim 2008'den sonra geçen prim ödemegün sayılarının dörtte biri, prim ödeme gün sayıları toplamına ekleniyor ve eklenen bu süreler emeklilik yaş hadlerinden de indiriliyor. Örneğin Ekim 2008'den sonra 1000 gün primi bulunan biranne 1250 gün prim ödemiş sayılıyor. 250 günlük süre yaştan düşüyor. Bu haktan SSK, Bağ-Kurveya Emekli Sandığı'natabi olan anneler yararlanıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ