Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Başbakan Davutoğlu: Türkiye güvenli liman - İş-Yaşam Haberleri

        GAZETE HABERTÜRK / ANKARA

        200’e yakın yatırımcıya hitap eden Başbakan Davutoğlu, siyasi istikrarın, Türkiye’yi güvenli liman haline getirdiğini söyledi. 3 boyutlu reform gündemleri arasında 1.250 sektörel mikro reform planları bulunduğuna dikkat çeken Davutoğlu, “Ben şahsen hepsini yakından takip ediyorum, ulaşıldı mı ulaşılmadı mı diye” dedi.

        Başbakan Ahmet Davutoğlu, uluslararası yatırımları Türkiye’ye çekmek için gittiği Londra’da, Bloomberg HT organizasyonuna katılıp yabancı iş çevrelerine önemli mesajlar verdi. Türkiye’deki siyasi istikrara işaret eden Davutoğlu, “Siyasi istikrar, yatırımlar için Türkiye’yi güvenli liman haline getiriyor” dedi. 2015’teki iki seçime karşın Türkiye ekonomisinin büyümeye devam ettiğini belirten Davutoğlu, uluslararası yatırımcılara reform paketleriyle ilgili bilgi verdi. Davutoğlu, Türkiye’nin mali yapısının güçlü olduğunu kaydederek “Başarı hikâyesinin arkasında ne vardı derseniz, iki genel seçime rağmen popülist politikalara yüzümüzü dönmedik” değerlendirmesini yaptı. Davutoğlu, Bloomberg’in Londra merkezinde 200’e yakın iş dünyası temsilcisine hitap ettiği konuşmasında şu mesajları verdi:

        SEÇİMLER AŞI GİBİ

        Dünyadaki büyük oynaklık, bütün ekonomileri etkiliyor. Diğer taraftan gelişmekte olan piyasalardaki yavaşlama da ekonomik öngörüleri etkiliyor. Etrafımızda düşen, yıkılmakta olan ülkeler var. Birtakım olumlu gelişmeler de var, bunlar yatırımlar için Türkiye’yi güvenli liman haline getiriyor. Bunlardan en önemlisi siyasi istikrar. 2015 bizim için zorlu bir yıl oldu. Yüzde 49.5’le 23 milyon oy aldık. Gururluyum. Aynı yıl içinde ilk defa 2 genel seçim gerçekleşti. Ben bu seçimleri aşı gibi görüyorum. Eğer popülist davranırsanız, o zaman genel seçimler risk de olabiliyor.

        BÜYÜMEYE DEVAM

        Bu iki seçime, etrafımızı çevreleyen istikrarsızlığa, DAEŞ ve PKK’nın saldırılarına rağmen, bir diğer olumlu gelişme, ekonomimizdeki büyümenin sürmesi oldu. Ekonomimiz yüzde 4’lük büyüme sağladı ki bu da diğer ekonomilere kıyasla yüksek bir oran. Bir diğer nokta da şu, emtia fiyatlarındaki düşüş. Bunun bizim cari açığımız üzerinde olduğu gibi enflasyonda da olumlu etkisi oldu.

        Ciner Medya Grubu Başkanı Kenan Tekdağ ve Bloomberg HT Genel Yayın Yönetmeni Cüneyt Başaran (solda), Londra ziyaretinde Ahmet Davutoğlu ile birlikte.

        'ANTİ ENFLASYONİST POLİTİKAYA DEVAM'

        Konuşmasında, “Bizim mali yapımız çok güçlü. Çok sıkı bir mali politikayı devam ettirdik” diyen Başbakan Ahmet Davutoğlu, 2008’den 2015’e kadar 7 milyon kişiye istihdam sağladıklarına vurgu yaptı. Söz konusu dönemde Avrupa Birliği’nde işsizlik artarken, Türkiye’de şu anda yüzde 10 olduğunu da belirten Başbakan Davutoğlu şöyle konuştu: “Neden? Dinamik nüfus yapımız ve okula devam eden öğrenci sayısı ve aktif işgücü piyasasından dolayı işsizlik hâlâ yüksek oranda. Enflasyon oranımız yüzde 8.8, bu beklentilerimizin üzerinde. Bunun temel nedeni şu, artan gıda fiyatları ve liranın değer kaybı. Biz anti enflasyonist politikalara devam edeceğiz. Cari açık endişe kaynaklarından bir tanesiydi. Bunda da gelişme kaydedildi.”

        'HALKIN ÖĞRENCİSİ GİBİ VAATLERİ YERİNE GETİRİRİZ'

        3 boyuttan oluşan reform gündemleri olduğuna dikkat çeken Başbakan Davutoğlu, “Biz halkımızın bir öğrencisiymiş gibi onlara vaatlerimizi yerine getirmek zorundayız” dedi

        Reform gündemlerinin üç boyutu olduğunu söyleyen Davutoğlu, bunları, sektörel dönüşüm, yapısal-makro reformlar ve AB üyelik süreciyle AB reform gündemi olarak sıraladı. Davutoğlu, “Reform ajandamız rekabetçiliği öne çıkarıyor. Hanehalkı borçlarının düşük olması reformlara alan sağlıyor” dedi. Sektörel dönüşümle ilgili dönüşüm politikasını açıkladıklarını hatırlatan Davutoğlu şöyle konuştu: “25 program dahilinde bin 250 mikro reformu içeriyor bu. Ben şahsen hepsini yakından takip ediyorum. Ulaşıldı mı ulaşılmadı mı diye. Biz halkımızın bir öğrencisiymiş gibi onlara vaatlerimizi yerine getirmek zorundayız. Yapısal reformlar daha uzun vadeli. Hem siyasi hem hukuki hayatta etkili olacak. Bunlardan bir tanesi şeffaflığı artırmak ve yolsuzlukla mücadele. Burada 8 temel yapısal reformumuz var ve ilk 3 ayda şeffaflık paketini parlamentoya göndereceğiz. Burada hesap verebilirliği artıracağız. Kamu ihale sürecini de kural bazlı düzenlemelerle geliştireceğiz.” AB üyelik sürecini dönüşümün lokomotifi olarak gördüklerini de kaydeden Davutoğlu, 32 fasıldan 23’ünün açıldığını kaydetti. ‘YÜKSELEN YILDIZ’ Eğer Kıbrıs sorunu bu yıl içinde çözülebilirse, yıl sonuna doğru yeni bir dönem başlamış olacağını da vurgulayan Davutoğlu, “Türkiye, önümüzdeki 4 yılda dünya ekonomisinde güçlü demokrasi temeliyle, siyasi ve ekonomik istikrarla ve reform gündemiyle yükselen bir yıldız olacaktır. Bütün yatırımcıları Türkiye’ye davet ediyoruz” dedi.

        DAVUTOĞLU, BLOOMBERG HT BULUŞMASINDA SORULARI DA YANITLADI: 'YENİ ANAYASA EN BÜYÜK REFORM OLUR'

        Davutoğlu, Başbakan Yardımcıları Mehmet Şimşek ve Lütfi Elvan ile birlikte katıldığı toplantıda daha az kısıtlayıcı bir Anayasa’ya ihtiyaç olduğunu belirtti.

        Başbakan Ahmet Davutoğlu, çok daha liberal, daha az kısıtlayıcı, daha az detaylı bir Anayasa’ya ihtiyaç olduğunu belirterek, “Eğer bu Anayasa reformunu gerçekleştirebilirsek, bu Türk demokrasinin en büyük reformu olacak” dedi. İngiltere’nin başkenti Londra’da temaslarda bulunan Başbakan Davutoğlu, Bloomberg ve Bloomberg HT kanallarının ortak yayınında soruları yanıtladı.

        ENDİŞE DEĞİL ÜMİT:

        Bizim çok daha liberal, daha az kısıtlayıcı, daha az detaylı, insan hakları ve güçler ayrılığına dayanan bir Anayasa’ya ihtiyacımız var. Eğer bu Anayasa reformunu gerçekleştirebilirsek bu Türk demokrasisinin en büyük reformu olacak. Bu yüzden muhalefet liderleriyle hükümeti kurduktan hemen sonra görüştüm. Yaklaşımları olumlu oldu. Her partinin üç üyeyle temsil edildiği bir Anayasa komisyonu oluşturuyoruz. Başarabilirsek, endişe değil ümit kaynağı olacak. Ancak bu Anayasal süreçten bağımsız olarak reform gündemi her şekilde devam edecek. Ekonomik ve siyasi istikrar da devam edecek.

        Başbakan Davutoğlu, dün Londra’da Bloomberg HT organizasyonunda yatırımcılarla buluştu. Başbakan’ı, Ciner Medya Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Tekdağ Bloomberg’in merkezinde karşıladı.

        ‘REFORMLARLA KURU YENİDEN DENGELEYECEĞİZ'

        Başbakan Davutoğlu yatırımcılara yaptığı konuşmanın ardından Bloomberg International’ın sorularını yanıtladı. Davutoğlu söyleşide “Önümüzdeki 4 yılda seçim yok, güçlü bir reform programımız var. 2016 politik, ekonomik istikrar ve ekonomik büyüme yılı olacak” dedi. Türk ekonomisinin dünyadan izole olmadığını, dalgalanmanın tüm kurları etkilediğini belirten Davutoğlu şöyle konuştu: “TL’deki zayıflama da daha çok küresel türbülans ile ilgili. Reformların uygulanmasıyla kur yeniden dengelenecektir. Asgari ücret artışının enflasyona kısmi bir etkisi olabilir. Artış, Türk şirketlerinin rekabetçiliğine darbe vurmayacak. Terörizm sadece bizi değil birçok turistik merkezi olumsuz etkiliyor. Turistlerin Türkiye’ye gelmeye devam edeceğine eminim.”

        'MERKEZ BANKASI GERKLİ TEDBİRLERİ ALACAK, EMİNİM'

        Davutoğlu, ‘Kısa vadede Merkez Bankası’nın faiz oranlarını artırması gerektiğini düşünüyor musunuz?’ sorusuna şu cevabı verdi: Herkes Merkez Bankası’nın bağımsızlığından bahsedip bununla ilgili yorumlar yapıyor. Ben de bizim Merkez Bankamızın diğerleri gibi bağımsız olduğunu söylüyorum. Gerekli araçları gerekli zamanda kullanma konusunda. Bunun haricinde tabii ki Türkiye ekonomisi tutarlı bir şekilde bütün kurumlarıyla işlemektedir. Buna bizim Merkez Bankası karar verecektir. Göstergelere bağlı olarak gerekli tedbirleri alacaklarından eminim.”

        Başbakan Davutoğlu, Bloomberg HT’nin organize ettiği toplantının ardından Bloomberg İnternational yayınına da katıldı

        GLOBAL EKONOMİK TÜRBÜLANSLA İLGİLİ:

        Davutoğlu, Türk Lirası’nın dolar karşısında değer kaybı ile ilgili soru üzerine, tek başına bir ekonomi olmadıklarını vurguladı. Davutoğlu, “Global bir yapının parçasıyız. Gelişen piyasaların genel gidişatı içerisinde bu bir negatif ayrışma değil. Tabii bu değer kaybıyla ilgileneceğiz. Ancak bu bizim ekonomik performansımızdan kaynaklı değil. Global ekonomik türbülans ile ilgili. Reform paketiyle bu değişecek” dedi.

        'TL'DE REEL DEĞER KAYBI İÇİN SEBEP GÖRMÜYORUZ'

        Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Londra’da yaptığı açıklamada enflasyon tahminleri üzerindeki risklerin dengeli olduğunu belirterek, “Reel bazda TL’de belirgin değer kaybı için sebep görmüyorum” dedi. Şimşek ayrıca, gelişmekte olan piyasalarda volatilitenin ve “zorlu” bir dengelenme sürecinin bu yıl da süreceğini söyledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ