Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Piyasalar faizde değişiklik beklemiyor - İş-Yaşam Haberleri

        Merkez Bankası'nın Şubat ayı PPK toplantısında kısa vadeli faizlerde değişikliğe gitmesi beklenmiyor. Reuters'ın 17 kurum ile gerçekleştirdiği ankette katılımcıların tamamı TCMB'nin Şubat ayında kısa vadeli faizleri sabit tutmasını bekliyor. TCMB faiz koridorunun alt bandı olan gecelik borçlanma faizini yüzde 7.25, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 7.5, koridorun üst bandı olan gecelik borç verme faizini yüzde 10.75 seviyesinde tutuyor.

        TCMB Aralık ayında Fed'in faiz artırımı ardından politika faizinde bir artışı beraberinde getirecek bir sadeleşme adımı beklentilerine karşın kısa vadeli faizleri sabit tutarken, küresel para politikalarındaki normalleşmenin başlaması ile birlikte oynaklıklarda gözlenen düşüşün kalıcı olması halinde Ocak ayından itibaren para politikasındaki sadeleşme adımlarına başlanabileceğini belirterek VIX ile MOVE endekslerine işaret etmişti.

        BAŞÇI "HENÜZ ERKEN" DEMİŞTİ

        Ancak TCMB Ocak ayında da volatilitenin artması nedeniyle pas geçerken, TCMB Başkanı Erdem Başçı, 26 Ocak'ta yılın ilk enflasyon raporunun açıklandığı toplantıda enflasyonla mücadelenin hükümet ile birlikte kolektif çaba ile gerçekleştirilebilecek uzun vadeli ve kademeli bir süreç olacağını belirterek, para politikasında tek faize geçmek için henüz erken olduğunu söylemişti.

        Mevcut para politikası çerçevesinden "memnun" olduklarını söyleyen Başçı, "Tek faize geçmeli miyiz?... Tek faizin hangi faiz olması gerektiği ve ayda bir değiştirmenin avantaj ve dezavantajlarına baktığımızda henüz değil" dedi.

        TCMB son dönemde politika faizinde artış anlamına gelebilecek bazı kararları almadığı veya ertelediği için piyasa tarafından da eleştirilirken, TCMB'nin faiz artışı yapmaması hükümetin ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın düşük faiz istekliliğine bağlanıyordu. Öte yandan TCMB'nin Ocak ayı Ocak ayı PPK kararında para politikasında sadeleşmeye ilişkin bir ifadeye yer vermemesi, piyasada adımların daha ileri bir tarihe ertelendiği algısı yarattı. Başçı'nın görev süresinin dolacağı Nisan ayına kadar para politikasında bir değişiklik beklenmeyebileceği görüşü de analistlerce dile getiriliyor.

        REUTERS

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ