Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam FED toplantısı ne zaman? FED toplantısı saat kaçta? - İş-Yaşam Haberleri

        Global ve Türk piyasalarının gözü kulağı dün başlayıp bugün sona erecek olan ABD Merkez Bankası (FED) toplantısında olacak. Peki FED toplantısı ne zaman? FED toplantısı saat kaçta yapılacak?

        FED TOPLANTISI NE ZAMAN, SAAT KAÇTA?

        Global ekonomi üzerinde etkin bir role sahip olan FED toplantısı, 14-15 Mart tarih aralığında gerçekleştiriliyor. Toplantılar Türkiye saati ile 21.00'dan itibaren takip edilebilecek. Toplantı sonunda faiz artırımı ya da düşürümü kararı netlik kazanacak. Açıklama FED Başkanı Yellen tarafından gerçekleştirilecek.

        23 Aralık 1913'te ABD'nin merkez bankası olarak kurulan FED'in rolleri ve sorumlulukları zaman içerisinde genişletilmiş ve yapısında değişiklikler meydana gelmiştir. Merkezi Washington'da olan bankanın başkanı Janet Yellen'dir. Banka, Amerikan Doları basımı ve dağıtımı yetkisini elinde bulundurur.

        FED, merakla beklenen faiz kararını bu gece açıklayacak, arkasından da önümüzdeki döneme ilişikn açıklamalarda bulunacak. Piyasalar FED Başkanı Yellen tarafından yapılacak açıklamalarda önümüzdeki dönem büyüme ve enflasyon tahminlerine yönelik ipuçları arayacak. Yellen'in açıklamalarında FED'in yıl sonuna kadar kaç kez faiz artışı yapabileceği de tahmin edilmeye çalışacak.

        FED TOPLANTISI DOLARI HAREKETLENDİREBİLİR

        Analistler, bu tahminler ve beklentiler doğrultusunda dolarda hareketlenme yaşanabileceğini belirtiyor.

        Piyasada FED kararına yönelik beklentiler çeyrek puanlık faiz artışı üzerinde yoğunlaşmış durumda. Hatta Reuters'a göre piyasadaki faiz artışı beklentisi yüzde 90'ı geçmiş durumda.

        REKLAM

        FED'in faizleri çeyrek puan artırıp yüzde 0.75-1.00 bandına çıkarılacağına kesin gözüyle bakılırken, böyle bir hamlenin halihazırda fiyatlandığı için piyasada önemli bir dalgalanma yaratması beklenmiyor. Ancak burada asıl önemli olan faiz kararı sonrasında yapılacak açıklamalar. Analistler, FED'den önümüzdeki dönem faiz artışlarına yönelik gelecek açıklama ve ipuçlarının yakından takip edileceğini ve bu açıklamalarla birlikte piyasada hareketlenme

        yaşanabileceğine dikkat çekiyor.

        Sony Financial Holdings analisti Kumiko Ishikawa, faiz artışının piyasada fiyatlandığını belirterek, "FED'in enflasyon ve büyüme konusunda vereceği ipuçlarını takip edeceğiz. Eğer FED'in açıklamalarından bu sene içerisinde faiz artışlarının üç kere yerine dört kere yapılacağı yönünde bir beklenti oluşursa dolar yükselebilir" dedi.

        Fed kararının hem küresel piyasalarda hem TL gibi gelişmekte olan ülke para birimleri üzerinde de yön belirleyici olması bekleniyor.

        2017 YILINDAKİ FED TOPLANTISI TARİHLERİ

        26-27 Nisan
        14-15 Haziran
        26-27 Temmuz
        20-21 Eylül
        1-2 Kasım
        13-14 Aralık

        MERKEZ BANKALARININ VERDİĞİ SON FAİZ KARARLARI

        ÜLKEFAİZ ORANISON DEĞİŞİKLİKABD(FED) 0,50% 16.12.2015
        İNGİLTERE(BOE) 0,25% 04.08.2016
        AVRUPA(ECB) 0,00% 10.03.2016
        JAPONYA(BOJ) -0,10% 29.01.2016
        YENİ ZELANDA 2,25% 09.03.2016
        KANADA 0,50% 15.07.2015
        AVUSTRALYA 1,50% 02.08.2016
        TÜRKİYE 7,50% 24.02.2015

        FED TOPLANTISI UZMAN GÖRÜŞÜ

        ENVER ERKAN

        KAPİTAL FX ARAŞTIRMA MÜDÜR YARDIMCISI

        "Fed faiz artışının ötesine geçer mi, bu önemli..."

        Fiyatlama alışkanlıkları bakımından yukarı doğru eğilim göstermeye devam eden kurun seyrini, Fed’den gelecek kararlar ve TCMB’nin bu kararlar sonrasında yapacağı düşünülen hamleler belirleyecektir. Fed’in faiz artırması fiyatların tamamın içinde, haliyle eğer sadece iş faiz artışıyla sınırlı kalırsa piyasada aşırı bir fiyatlama yaratmasını beklemeyiz. Muhtemelen USD tarafına bir realizasyon gelecektir, aynı önceki iki faiz artırımında da olduğu gibi. Piyasada hareket yaratacak iki alternatif vardır; Fed faiz artırmazsa (piyasa bu kadar hazırlanmış ve fiyatlamışken zayıf ihtimal) veya faiz artırılır ve 4 faiz artırımı beklentisi yaratılırsa...

        Dots tahminleri eğer ki 4 faiz artırımına doğru hareket ederse ABD varlıklarında USD pozitif, hisse senedi pozitif ve tahvil negatif bir hava önümüzdeki dönemde de hakim olacaktır. Fed’in Trump ekonomik paketinin içeriği belli değilken bunu bu kadar sert telaffuz edip etmeyeceğini göreceğiz (40’a 60 ihtimal). Bunun yanında, elbette bizim Merkez Bankası’nın Fed aksiyonuna vereceği yanıt da önemli. Çünkü 16 Nisan referandumu öncesinde Merkez Bankası pasif bir izlenim verirse bu Türk varlıkları açısından iyi bir fiyatlama getirmez ve biz USDTRY kurunun da yukar hareket ettiğini görürüz. Muhtemelen, olası hareketler; her türlü senaryoda kademeli olacaktır, çünkü efektif fonlama oranı %10,81 ile çok yüksek seviyelerde ve para politikası duruşu da göreceli olarak daha sıkı.

        Fed’in kararlarından ziyade hareketi politika açıklaması nüansları, faize dair beklenti revizyonları veya Yellen’in mesajları getirir. Bununla beraber, son dönemde ilişkilerin bozulması bakımından Hollanda’da bugün yapılacak olan seçimlerden gelecek sonuçların da bizim piyasamızda yansımalarının olabileceğini düşünüyorum. Kura ilişkin olumlu senaryoda beklentim 3,75 – 3,70 aralığının korunması, olumsuz senaryoda ise beklentim 3,80 ve üzerine harekettir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ