Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Chobani’nin CEO'sundan girişimcilere tavsiyeler - İş-Yaşam Haberleri

        Girişimcilik ve İnovasyon Zirvesi,30 Mayıs Salı günü NASDAQ’in New York’daki genel merkezinde gerçekleşti Zirvenin açılış konuşmasını ABD merkezli yoğurt devi Chobani’nin kurucusu ve CEO’su Hamdi Ulukaya yaptı.

        Ulukaya, konuşmasında ABD’ye yanında küçücük bir bavul ve 2 bin dolarla geldiğini hatırlatarak, "Bizi biz yapan şey, beraberimizde getirdiklerimiz. O kültür, o çevre, ailemizin ve etrafımızdakilerin kurduğu sosyal ilişki biçimleri" dedi.

        Türkiye’de insani karakter anlamında büyük bir zenginlik olduğunu ve bunun dışarıdan bakıldığında içeridekinden çok daha net görüldüğünü söyleyen Ulukaya, Türkiye’de insanların tarih boyunca zorluklarla karşı karşılaşıp hayatta kalmayı öğrendiğini, daima "Bir yolunu buluruz" anlayışını koruduğunu, bunun da bir girişimcinin temel özelliği olduğunu vurguladı.

        Hamdi Ulukaya konuşmasında şunları söyledi:

        REKLAM

        "Buradaki dostlara, Türkiye’deki meslektaşlarıma ya da girişimci olmak isteyenlere bir mesaj vermek isterim: Önce kendi içgüdülerinize ve kendinize güvenin. Bu bir numaralı kural.

        İKİNCİ KURAL

        İkinci kural, 'sebep'. Bu yaptığınızı neden yapıyorsunuz? Para mı? Peki. Kendinizi keşfetmek mi istiyorsunuz? Başkalarına yardım etmek mi istiyorsunuz? Anneniz, babanız sizinle gurur duysun mu istiyorsunuz? Yoksa sebebin ne olduğunu bilmiyor ve o sebebi mi bulmak istiyorsunuz? Bu da bir gerekçe.

        Üçüncü kural ise, oraya ulaştığınızda bununla ne yapacaksınız? Ben ilk ürettiğim yoğurt kutusuna bakıp 'Bunun yüzde 10'u dünyaya geri gidecek' diye bir söz verdim. Hiçbir şeyiniz yokken vermek kolaydır. Sıfırın yüzde 10u yine sıfır. Zamanla o yüzde 10 bir şey haline geldiğinde onunla ne yapacağınız önem kazanır. Ben girişimciliğin, ticaretin dünyadaki pek çok soruna çözüm olabileceğine inanıyorum.

        Girişimcilere şunu söylemek isterim, eğer arkasına sebeplerinizi, kendinize güveninizi koyar ve o yolu yürümeye başlarsanız, bir sihir gerçekleşecek: Paradan da, başarıdan da, rakamlardan da daha önemli olan o en basit, en muhteşem şeyi bulacaksınız, insanların hayatlarını değiştirebildiğinizi. Reklamcıların dediği gibi, işte buna paha biçilemez. “

        ZİRVENİN GELİRİ TÜRKİYE'YE

        Gazeteci Cüneyt Özdemir’in moderatörlüğünde gerçekleştirilen zirvede Ulukaya’ın yanı sıra Coca Cola Yönetim Kurulu Başkanı Muhtar Kent ile iş ve akademi dünyasının önde gelen Türk temsilcileri konuşmalar yaptı.

        200’e yakın uluslararası katılımcının takip ettiği zirvenin tüm geliri, Türk Hayırseverler Vakfı’nın birlikte çalıştığı sekiz sivil toplum kuruluşuna aktarılacak. Anatolian Artisans, KEDV (Kadin Emegini Degerlendirme Vakfi), Girisimcilik Vakfi, HADD (Hisar Anadolu Destek Dernegi), KAMER Vakfi, KAGIDER (Turkiye Kadin Girisimciler Dernegi), TOG (Toplum Gonulluleri Vakfi), TTGV (Turkiye Teknoloji Gelistirme Vakfi), zirveden elde edilen geliri girişimcilik projelerine fon sağlamak üzere kullanacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ