Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Cuma günü yüzde 8.80’lerden kapanan iki yıllık gösterge tahvilin faizi dün yüzde 8.64’lere kadar indi - İş-Yaşam Haberleri

        Ahmet KIVANÇ / HT EKONOMİ

        Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, Merkez Bankası’nın yarım puanlık faiz indirimini az bularak para politikalarına yönelik eleştirinin dozunu artırması piyasada ‘Merkez Bankası’na yönelik bağımsızlık’ tartışmalarını alevlendirirken, gösterge tahvil faizindeki düşüş dün de devam etti.

        Cuma günü yüzde 8.80’lerden kapanan iki yıllık gösterge tahvilin faizi dün gün içinde yüzde 8.64’lere kadar indi, kapanışta ise yeniden yüzde 8.70’in üzerine çıktı. Başbakan’ın sözlerinin piyasa tarafından uzun vadede bağımsızlık riski olarak yatırımcılar tarafından kenara not edildiğini belirten bankacılar, buna karşın Erdoğan’ın bu sert çıkışı sonrası Merkez Bankası’nın faizleri bir sonraki toplantıda 0.5 puan daha indirmek zorunda kalacağını ve piyasanın bunu fiyatladığını ifade ettiler. Eski Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Fatih Özatay, “Memnun değillerse, kamuoyu önünde tartışmak yerine kanunu değiştirsinler. Tartışmalar sonuçta Banka’nın kredibilitesini olumsuz etkileyebilir” diye konuştu.

        ‘POLİTİK BASKI SÜRECEK’

        Merkez Bankası kökenli MHP’li Mehmet Günal da yüksek faizin, sıcak paraya bağımlılığın bir sonucu olduğu görüşünü savundu. BGC Partners Başekonomisti Özgür Altuğ ise “Öyle görünüyor ki Başbakan Erdoğan Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi daha çok faiz indirimi görmek istiyor. Bu da demek oluyor ki TCMB’nin üzerindeki politik baskı yüksek kalmaya devam edecek” değerlendirmesinde bulundu.

        ‘PİYASA BU YORUMLARA BAĞIŞIKLIK KAZANDI’

        Erdoğan’ın sözlerinin bağımsız ve “sıkı duruş” mesajı verme mücadelesindeki TCMB’ye yardımcı olmadığını vurgulayan Standard Bank Gelişmekte olan Piyasalar Stratejisti Timothy Ash, “Hükümetlerin merkez bankalarını bu kadar sert eleştirdiği fazla ülke gördüğümüzü düşünmüyorum. Sanırım piyasa, Erdoğan’ın gerçekçi ve yardımcı olmayan, belki de daha çok iç piyasayı hedefleyen yorumlarına bir şekilde bağışıklık kazandı” diye konuştu.

        Başbakan ne demişti?

        Merkez Bankası’nın 0.5 puanlık faiz indirim kararını değerlendiren Erdoğan, “Sen dalga mı geçiyorsun? Yükseltirken beş puan birden, indirirken yarım puan. Onların da kendisine çeki düzen vermesi lazım” demişti.

        ‘Dezenflasyon sürecindeyiz’

        Portekiz’de “ECB Forum on Central Banking” toplantısında sunum yapan Başçı, Türkiye’nin dezenflasyon sürecinde olduğunu belirterek “Enflasyondaki dalgalanma ağırlıklı sermaye akımlarındaki volatilite kaynaklı” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ